Známý fototest strhal selfie kameru v displeji. ZTE Axon 20 skončil předposlední

Žebříček porovnávající kvalitu mobilních fotoaparátů DXOMARK potvrdil, co se už nějakou dobu šuškalo. Selfie kamera zabudovaná u telefonu ZTE Axon 20 pod displejovou vrstvu možná může působí nerušivě při zapnuté obrazovce, ale jí produkované snímky zkrátka nejsou dostatečně dobré. Ve fototestu selfie kamer skončilo uvedené ZTE předposlední se 26 body a předběhlo tak pouze dva roky starý telefon Intex Aqua prodávaný v Indii.

Nejprve k fyzickým parametrům: Jako selfie foťák Axon 20 využívá 32Mpx fotosenzor a objektiv se světelností f2.0 a ohniskem odpovídající ekvivalentu 24 mm. Maximální rozlišení natáčeného videa je 1 080p při 30 fps. Jak jsme zjistili i my při našem redakčním zkoumání, nad objektivem je displejová vrstva obsahující pixely OLED panelu. Jejich hustota je v oblasti nad kamerou zhruba třetinová proti zbylé ploše displeje. I to ovšem stačí, aby byl obraz dopadající na senzor narušován.

Testerům se snad až na správnou expozici snímků nelíbilo téměř nic. Barvy jsou vybledlé, fotky jsou rozmazané a obsahují velké množství šumu. Umělá inteligence se sice snaží o dodatečné doostření, ale ani to není moc účinné. U portrétů dochází ke špatnému změření hloubky ostrosti, takže fotografovaný objekt má třeba rozmazané uši. S nižším osvětlení kvalita snímků rychle klesá a u videa se projevuje nedostatečná stabilizace.

Klepněte pro větší obrázek

Je to nepochybně daň za experiment v podobě snahy o displej bez výřezu. Přitom zrovna na hodnocení selfie foťáků není DXOMARK až tak přísný – naprostá většina testovaných mobilů dosáhla na skóre minimálně 70 bodů, aktuální král selfíček Huawei Mate 40 Pro má 104 bodů. ZTE musí stačit přesně čtvrtina. Rada je tedy jednoduchá – o ZTE Axon 20 uvažujte, jen pokud selfie vůbec nepoužíváte nebo vám je kvalita fotek z předního fotoaparátu lhostejná.

Zdroj: DXOMARK

Diskuze (11) Další článek: PocketBook vylepšil barvy. Čtečka InkPad Color dostala nový E-Ink Kaleido

Témata článku: ZTE, , , , , , , , , ZTE Axon 20 5G, Kamera, Fototest, Intex, Huawei, ? Displej, Foťák, F +, Displej