Toto je základní struktura chladícího systému u Galaxy S22 Ultra  YouTube

Toto je základní struktura chladícího systému u Galaxy S22 Ultra | YouTube

Na základní desku nasedá vrstva Gel TIM, Nano TIM, vypařovací komora a grafitová podložka  YouTube

Na základní desku nasedá vrstva Gel TIM, Nano TIM, vypařovací komora a grafitová podložka | YouTube

Termopasta Gel TIM přenáší teplo až 3,5× efektivněji, než dříve  YouTube

Termopasta Gel TIM přenáší teplo až 3,5× efektivněji, než dříve | YouTube

Stará podoba vrstvy Nano TIM  YouTube

Stará podoba vrstvy Nano TIM | YouTube

Nová podoba vrstvy Nano TIM  YouTube

Nová podoba vrstvy Nano TIM | YouTube

Dřívější tvar vypařovací komory  YouTube

Dřívější tvar vypařovací komory | YouTube

Nový design vypařovací komory  YouTube

Nový design vypařovací komory | YouTube

Odvod tepla z komory zajišťuje přilepená grafitová podložka  YouTube

Odvod tepla z komory zajišťuje přilepená grafitová podložka | YouTube

Na základní desku nasedá vrstva Gel TIM, Nano TIM, vypařovací komora a grafitová podložka  YouTube
Termopasta Gel TIM přenáší teplo až 3,5× efektivněji, než dříve  YouTube
Stará podoba vrstvy Nano TIM  YouTube
Nová podoba vrstvy Nano TIM  YouTube
8
Fotogalerie

Známe výsledky benchmarků řady Galaxy S22. Nejefektivnější systém chlazení bude mít zřejmě Galaxy S22+

  • Samsung u S22 Ultra odhalil detaily nového systému chlazení
  • I přesto zřejmě čipset nejlépe uchladí Galaxy S22+
  • Jak si v benchmarcích stojí evropská a americká varianta?

Pár hodin před včerejší premiérou řady Galaxy S22 bylo na YouTube kanálu PBKreviews zveřejněno video, v němž došlo k otestování grafického výkonu amerických modelů v celé řadě benchmarků. Zřejmě největší vypovídající hodnotu má výsledek v benchmarku Antutu, v němž ze všech tří telefonů zvítězil Galaxy S22+. Zdá se totiž, že právě tento model bude mít nejúčinnější systém chlazení.

Zdá se, že malý Galaxy S22 nebude mít tak velké chladící plochy jako „plusko“. A zmiňovaná Ultra zase uvnitř musela vynechat chladící prostor okolo stylusu S Pen. I přesto, že se v benchmarku Antutu Galaxy S22+ zahřál ze všech telefonů nejvíce, zřejmě byl také velmi rychlé schlazen, což se promítlo do celkového skóre 911 tisíc bodů. S22 Ultra byla v závěsu s 906 tisíci body, zatímco základní Galaxy S22 už měl výraznější výkonový rozdíl (skóre 860 tisíc bodů).

Byť nevíme, jaké změny udělal Samsung v chlazení u Galaxy S22+, nový systém pro rozptyl tepla u Ultry určitě stojí za zmínku. Výrobce u telefonu používá novou termální pastu „Gel-TIM“, které dokáže teplo přenášet až 3,5× efektivněji. Hned na ní nasedá vrstva „Nano-TIM“, která odstiňuje elektromagnetickou interferenci a současně přenáší teplo efektivněji směrem k vypařovací komoře. Ta nově neleží jen na základní desce, ale pokrývá širší oblast od procesoru až k baterii. 

Nový systém chlazení u Samsungu Galaxy S22 Ultra:

Vypařovací komora z nerezové oceli je „dvojitě lepená“, takže je tenčí a současné odolnější. Na ní pak ještě přímo nasedá grafitová podložka, která se stará o rozptýlení tepla z této komory do prostoru. Lepší chlazení čipsetu může znamenat to, že procesor společně s grafickým adaptérem budou mít teplotní limity nastavené o něco výše. Na druhou stranu zatím nevíme, zda je toto chladící řešení vyhrazeno jen pro Ultru, nebo jej nabídne i základní či „plusová“ varianta telefonu.

Benchmarky Galaxy S22+:

Antutu (EU verze, vlastní měření):

  • CPU: 216 707
  • GPU: 397 791
  • MEM: 157 469
  • UX: 151 516
  • Celkem: 923 483

Antutu (US verze, PBKreviews):

  • CPU: 221 512 bodů
  • GPU: 390 502 bodů
  • MEM: 150 390 bodů
  • UX: 148 902 bodů
  • Celkem: 911 306 bodů

Geekbench (EU verze, vlastní měření):

  • Single core: 1 168
  • Multi core: 3 631

Geekbench (US verze, PBKreviews):

  • Single core: 1 210
  • Multi core: 3 510

3DMark Wild Life Stress Test (EU verze, vlastní měření):

  • Best loop score: 7 183
  • Lowest loop score: 4 841
  • Stability 67,4 %

3DMark Wild Life Stress Test (US verze, PBKreviews):

  • Best loop score: 9 831
  • Lowest loop score: 4 790
  • Stability 48,7 %

Určitě si přečtěte

Články odjinud