Starší Samsungy dostávají nový software z Galaxy S23. Těšte se na režim Expert RAW i na remastering fotek

  • Samsung do telefonů brzy dostane nadstavbu One UI 5.1
  • Od stávající „pětky“ se vizuálně neliší
  • Do prostředí přibudou jen drobnosti

Oživeno 16. února 8:55: 

Samsung krátce po uvedení řady Galaxy S23 dostává grafickou nadstavbu One UI 5.1 na spoustu dalších zařízení. Doslova v průběhu několika málo hodin ji Samsung zpřístupnil (i v Česku) pro řady Galaxy S20, Galaxy S21, Galaxy S22 a také pro skládací modely Galaxy Z Flip4 a Galaxy Z Fold4. V nadcházejících týdnech má být aktualizace k dispozici i pro další modely, jihokorejský výrobce přitom explicitně zmiňuje Galaxy Z Flip3 a Galaxy Z Fold3. Systém zůstává samozřejmě stále na Androidu 13.

Mezi hlavní novinky nadstavby patři aplikace Expert RAW, která je přímo součástí režimů fotoaparátu, vylepšený software pro remasterování fotek, dynamický widget s počasím, chytré návrhy ve Spotify či snadnější tvorba fotoalb podle rozpoznání obličeje osob.

Klepněte pro větší obrázek
Jednou z novinek je i dynamický widget pro počasí. Podle aktuální teploty se mění jeho vzhled

Na Bixby Rutiny mohou být nově navázány změny uživatelského rozhraní, např. změna tapet, fontu nebo vyzváněcích tónů. Samsung také zapracoval na efektivnějším propojení smartphonů s notebooky řady Galaxy Book. Ty však jihokorejská značka v Česku nenabízí, a to i přesto, že se jedná o zařízení, která by na našem trhu určitě měla smysl. Tak snad se dočkáme v budoucnu...

Kompletní seznam změn:

Aktualizace uživatelského rozhraní One UI 5.1

Uživatelské rozhraní One UI 5.1 posouvá váš telefon na novou úroveň díky novým funkcím Galerie a poskytuje rovněž vylepšení v oblasti produktivity a personalizace.

Fotoaparát a Galerie

Rychlá změna odstínu pro selfie
Pomocí tlačítka Efekty v horní části obrazovky lze snáze měnit odstín vašich selfie.

Objevte Expert RAW
Expert RAW umožňuje pořizovat kvalitní snímky, což je perfektní pro ty, kdo chtějí mít plnou kontrolu a upravovat fotografie později. K Expert RAW nyní máte snáze přístup prostřednictvím menu Další v aplikaci Fotoaparát.

Výkonnější hledání
Nyní můžete hledat ve složce Galerie více než jednu osobu nebo objekt současně. Můžete rovněž hledat osoby bez vyznačení jejich jmen pouhým klepnutím na jejich tváře.

Vylepšené zvyšování kvality obrázků
Zvyšování kvality pracuje efektivněji na dosažení skvělého vzhledu obrázků pomocí odstranění stínů a odrazů. Rovněž můžete využít funkci zvyšování kvality na soubory GIF pro zlepšení jejich rozlišení a brilance. Zlepšen byl rovněž Náhled pro snazší porovnání originálního obrázku s obrázkem se zlepšenou kvalitou.

Tvorba sdíleného rodinného alba
Sdílet obrázky s rodinou je snazší než kdy dříve. Galerie doporučí obrázky pro přidání do vašeho sdíleného rodinného alba rozpoznáním tváří členů vaší rodiny. Získáte 5 GB úložného prostoru pro každého člena rodiny (pro max. 6 osob).

Vylepšený informační displej
Když přejedete prstem nahoru během zobrazení obrázku nebo videa ve složce Galerie, uvidíte, kdy a kde byl obrázek pořízen, kde je obrázek uložen a další informace. Nyní s jednodušším rozvržením.

Multitasking

Snadná minimalizace nebo přepnutí na celou obrazovku
Nyní můžete minimalizovat nebo maximalizovat okno aplikace bez nutnosti přechodu k možnostem menu. Pouze přetáhněte jeden z rohů.

Přístup k nejpoužívanějším aplikacím na rozdělené obrazovce
Když spustíte rozdělenou obrazovku, zobrazí se pod posledními použitými aplikacemi nejčastěji používané aplikace jako pomůcka pro rychlejší nalezení potřebné aplikace.

Zlepšený multitasking v DeX
Na rozdělené obrazovce můžete nyní přetáhnout rozdělovač uprostřed obrazovky pro změnu velikosti obou oken. Můžete rovněž zaklapnout okno do jednoho z rohů a zaplnit jím čtvrtinu obrazovky.

Režimy a rutiny

Změna pozadí podle režimu
Nastavte různé pozadí podle vaší aktuální aktivity. Vyberte pozadí pro práci nebo cvičení apod.

Více akcí pro rutiny
Nové akce umožňují řídit funkce Quick Share a Dotyková citlivost, měnit vyzváněcí tón a měnit styl písma.

Počasí

Rychlý přístup k užitečným informacím
V horní části aplikace Počasí můžete kontrolovat závažná upozornění na počasí, denní souhrn počasí a časy východu a západu slunce. Teplotní graf nyní využívá barvy pro zobrazení teplotních změn v průběhu dne.

Hodinový graf srážek
Hodinový graf nyní zobrazuje množství spadlých srážek v různé denní době.

Souhrn pomůcek Počasí
Pomůcka Počasí nyní zobrazuje stručný souhrn aktuálního počasí pro zjištění, jestli svítí slunce, je zataženo, prší nebo sněží.

Samsung Internet

Pokračující procházení internetu na jiném zařízení
Pokud procházíte web na jednom telefonu Galaxy nebo tabletu a později otevřete aplikaci Internet na jiném zařízení Galaxy přihlášeném ke stejnému účtu Samsung account, zobrazí se tlačítko umožňující otevřít poslední webovou stránku zobrazenou na druhém ze zařízení.

Zlepšené hledání
Vaše hledání nyní obsahuje názvy složek se záložkami a skupinami karet. Zlepšená logika hledání umožňuje najít hledanou položku i při nesprávném zadání názvu.

Další změny

Kontrola stavu baterie vašich zařízení
Nová pomůcka Baterie umožňuje kontrolovat stav baterie vašich zařízení přímo z domovské obrazovky. Můžete tak zjistit, jaká kapacita baterie zbývá ve vašem telefonu, zařízení Galaxy Buds, Galaxy Watch, S Pen a dalších podporovaných zařízeních.

Použití až 3 emoji v aplikaci Fotoaparát AR Emoji
Pořizujte zábavné obrázky a videa s vašimi přáteli v režimu Maska. Tváři každé osoby můžete přiřadit jiný emoji.

Návrhy nastavení
Když jste přihlášeni ke svému účtu Samsung account, v horní části obrazovky Nastavení se zobrazí návrhy, které vám pomohou sdílet, připojit se a vylepšit vaše zážitky napříč zařízeními Galaxy.

Návrhy Spotify
Pomůcka Inteligentní návrhy nyní doporučuje skladby Spotify a seznamy skladeb na základě vaší aktuální aktivity. Získejte perfektní hudbu pro řízení, cvičení a další aktivity. Chcete-li dostávat návrhy, musíte se přihlásit k účtu Spotify v nejnovější verzi aplikace Spotify.

Vyberte si, kam se mají ukládat kopie obrazovek a nahrávky obrazovky
Nyní můžete změnit složku, do které jsou ukládány kopie obrazovek a nahrávky obrazovek.

Zdroj: Samsung News


Původní článek vyšel 30. ledna s následujícím nadpisem:

Známe novinky nadstavby One UI 5.1 od Samsungu. To hlavní zůstává, přibudou jen drobnosti

Společně s telefony řady S23 představí Samsung novou verzi grafické nadstavby One UI 5.1, která se dostane i na stávající smartphony. Nová verze One UI se soustředí primárně na funkční vylepšení. Design prostředí zůstává stejný, sahat se bude jen a detaily. Přesto mohou být některé funkce, kvůli omezení hardwaru, dostupné jen u některých modelů řady Galaxy.

Ve fotoaparátu přibude možnost pro rychlejší úpravu odstínu, tlačítko se objeví na kraji displeje. Z nabídky pokročilé je nově k dispozici přímý přístup k aplikaci Expert RAW.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung připravuje nadstavbu One UI 5.1, která však nebude mít tolik novinek jako při přechodu na One UI 5.0. Do prostředí se dostanou spíše jen drobné přídavky, které jsou určeny specifickým kategoriím uživatelů

Galerie nově podporuje pokročile vyhledávání více osob či věcí najednou, z fotek automaticky zmizí stíny a odrazy, aplikace navíc doporučí fotografie členů vaši rodiny, které uloží do tzv. rodinného alba. Ty můžete následně snadno a rychle sdílet, na každého člena (max 6 osob) se počítá s kvótou 5 GB dat na cloudu. 

Dynamické tapety a automatizace

Při focení v režimu AR Emoji přibyly nové emotikony, v režimu AR Doodles může zase kresbu libovolně přesouvat a efektivněji mazat. Do systému se dostanou dva nové widgety, jeden eviduje baterii telefonu a připojených zařízení, druhý se zaobírá počasím. Tapet na pozadí a zamykací obrazovce můžete mít nastaveno více, aplikují se v závislosti na vašich aktuálních aktivitách. Na výběr jsou např. tapety pro práci, sport a pro různé další režimy. Po spuštění režimu V letadle nebo při aktivaci Mobilního hotspotu mohou být nově aktivovány i předem připravené skripty týkající se automatizace některých funkcí.

Poznámky Samsung Notes může upravovat více lidí současně, do sdílených alb, poznámek a kalendářů lze pozvat další osoby pomocí odkazu. Hudbu, např. ze Spotify prostřednictvím Chromecastu, lze přesměrovat na vybrané Wi-Fi reproduktory, rozečtené webové stránky ze smartphonu si můžete zobrazit v internetovém prohlížeči počítače. DeX nepatrně vylepšil vizuální práci s více aplikacemi najednou, v horní části nastavení telefonu se zobrazí „užitečné“ návrhy. Při nastavování nového telefonu lze využít pro přenos dat ze starého do nového zobrazený QR kód.

Změny v nadstavbě od Samsungu tedy budou jen kosmetické, a pokud se na váš telefon One UI 5.1 nedostane, o nic podstatné nepřijdete. Na druhou stranu můžeme očekávat, že se nadstavba dostane na velmi podobný počet zařízení, jako u One UI 5.0, a že i tentokrát bude její distribuce do smartphonů velmi rychlá. Samsungu bude k hromadnému nasazení aktualizace zřejmě stačit jen pár týdnů. Kdy však updaty začnou, zatím nevíme.

Představení nadstavby One UI 5.0 od Samsungu:

Zdroj: WinFuture

Diskuze (2) Další článek: Nejlepší aplikace pro tento týden: 3D atlas lidského těla, zápisník spotřeby energií a Geekbench 6

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Aplikace, Automatizace, Rez, Drobnost, Hlavní novinka, F +, Hotspot, Česká republika, Telefon, Režim, Samsung News, Expert RAW, Denní souhrn, Fotka, Galaxy Book,