Mobilní muzeum mapuje legendární telefony od roku 1984 až po současnost. Nese i českou stopu

  • Mobily jsou s námi již od roku 1984, teď mají svoje muzem
  • Zavzpomínejte na mobilní legendy, které prošly vaším životem
  • A pokud máte nějaké staré kousky v šuplíku, můžete je muzeu darovat

Zajímá vás mobilní historie? V tom případě by vás neměl minout projekt Mobile Phone Museum, který mapuje historii mobilních telefonů od roku 1984 až po současnost. Za unikátním sběratelským projektem stojí sedm osob, mezi nimiž najdeme zakladatele Bena Wooda, který začal telefony sbírat před 25 lety, či Kamila Vacka, který se nesmazatelně zapsal do historie českého mobilního trhu. Na naše území před lety přivedl značku Samsung a následně vedl například zastoupení HTC ve dvaceti zemích Evropy a Asie.

Výsledkem dlouholeté spolupráce všech zainteresovaných osob je webové muzeum, jehož součástí bylo při jeho spuštění v listopadu roku 2021 více než 2 100 unikátních modelů telefonů, v dubnu roku 2022 už to bylo téměř 2 400 kusů a sbírka se nadále rozšiřuje. Některé telefony byly dočasně k vidění na expozici v Londýně, primárně ale muzeum vzniklo jako webový projekt, v němž je u každého telefonu uveden jeho stručný popis, historický kontext a také reálné fotografie fyzického kusu, který má muzeum k dispozici.

Možná máte doma legendu, ani o tom nevíte

Telefony se na web dostávají postupně, všechny získané exponáty je třeba zařadit do katalogu a nafotit. Pokud tedy u vybraného telefonu chybí ikona nebo jej vyhledávání nenajde vůbec, neznamená to, že jej muzeum nemá v depozitáři. V sekci Most Wanted navíc najdete seznam zařízení, která muzeum aktivně hledá do své sbírky, takže můžete přispět svou trochou do mlýna. Za to se vaše jméno objeví v tomto seznamu dárců, čímž se nesmazatelně stanete součástí muzea mobilní historie.

Mezi nejhledanější kousky patří modely Motorola Aura, Nokia N950, Samsung Serene, Nokia 6108, Ericsson T68m GoldVertu Signature, Ericsson R310, Sony Xperia Play, Royole FlexPai, Galaxy Round a mnoho dalších. 

Webový katalog muzea je k dispozici zde. Můžete v něm vyhledávat telefony podle názvu nebo třídit telefony podle data představení, typu, značky nebo kolekce. Samostatně si můžete prohlédnout nejpodivněji vypadající telefony, mobily od Vodafonu, který je pětiletým sponzorem muzea, nebo třeba telefony, které si zahrály v bondovkách.

Muzeum se soustředí zejména na design

O neziskovém projektu Mobile Phone Museum jsme si krátce telefonicky pohovořili s panem Kamilem Vackem, který je v projektu jedinou českou stopou. Samotný nápad na muzeum mobilů se zrodil mezi rokem a půl, kdy bylo ve sbírkách cca tisíc telefonů, což do dnešního dne narostlo na pětinásobek. Mobilní muzeum má spoustu dárců, kteří starší telefony darovali, problémem je však shánění speciálních kusů, které je často třeba zakoupit od sběratelů. A zde se ceny mohou vyšplhat, v přepočtu, i přes sto tisíc korun za jeden model.

Telefony do muzea dorazí v různém stavu „použitelnosti“. Některé starší modely darovali sami výrobci, a to v prodejním balení „se vším všudy“, jindy naopak dorazí jen telefon bez baterií nebo s baterií, která se však už nedokáže dobíjet. I s ohledem na skladování starších baterií bylo vcelku problematické najít instituci, která by se starších telefonů ujala. Depozitář se tedy nakonec podařilo nalézt v Londýně, přičemž hlavním středobodem muzea je telefony prezentovat na webových stránkách.

 

Skladovat telefony se starými bateriemi je problém. Nakonec muzeum našlo skladové prostory na okraji Londýna.

 

Nejzásadnější epochou jsou léta 2000 - 2010, mezi nimiž vznikaly nejoriginálnější telefony. Na mobilní historii lze nahlížet z různých úhlů pohledu, cílem muzea je však zaznamenat jejich rozmanitý design, od čehož se mohou odpíchnout budoucí generace. Mobile Phone Museum nikdy nebude fyzicky vystavovat všechny své telefony najednou, maximálně nabídne pro různé speciální akce dočasné zapůjčení tematických kolekcí, ať už se jedná o nejošklivější, nebo o nejprodávanější telefony mobilní historie. A vyloučeno není ani vystavení některých telefonů v Česku.

Příspěvek do mobilního muzea může dorazit i od českých zájemců, stačí poslat e-mail s nabídkou, a obratem se dozvíte, zda je o některá vaše zařízení zájem. V současné době probíhá focení telefonů z archivu, které se budou postupně objevovat na webových stránkách muzea. U vybraných telefonů se budou zobrazovat i dobové reklamy, které telefon propagovaly, a těšit se máme i na rozhovory s designéry, kteří se podepsali pod designem legendárních telefonů.

Zavzpomínejte i vy na rozmanitou mobilní historii. Dohledáte v muzeu všechny telefony, které jste historicky sami používali?

Diskuze (3) Další článek: Mini iPhone to má spočítané. Prodejně je to propadák, Apple dá proto přednost už jen větším modelům

Témata článku: , , , , , , , , , , , Nostalgie, BENA, Telefon, Muzeum, Česká republika, Šuplík, , Muzo, Evropa, Asie, Česká stopa, Mobil, Projekt, Vertu Signature,