Xperia Pro s HDMI portem míří nečekaně i do Evropy. Bude ale pekelně drahá

Sony Xperia Pro je dosud nejdražší smartphone japonského výrobce. Spíše než běžným koncovým uživatelům je určena profesionálním novinářům nebo kameramanům, kteří pomocí 5G mohou streamovat obsah pořizovaný buď samotným telefonem, anebo samostatným fotoaparátem či videokamerou. Propojení s telefonem v terénu zajistí HDMI konektor.

Telefon, jehož podstatná část výbavy je shodná s loňskou Xperií 1 II, se dosud prodával výhradně v domovském Japonsku a od počátku roku také ve Spojených státech. S uvedením na dalších trzích se nepočítalo. Sony ale nečekaně oznámilo dostupnost i v několika evropských zemích, např. v Německu, Velké Británii nebo Švédsku. Výrobce tak chce nejspíš vykrýt prodlevu, která je mezi oznámením nové generace Xperií III a jejich fyzickým uvedením na trh, k čemuž má dojít až během letních měsíců.

Evropská cena Xperie Pro byla stanovena na 2 500 eur (cca 64 tisíc korun) a jde jednoznačně o nejdražší Xperii a zároveň jeden z nejdražších prodávaných telefonů vůbec. Xperia Pro stojí dosud mimo všechny běžné existující kategorie mobilů. Sony s ní chce vytvořit základ řady smartphonů určených pro profesionály z oblasti médií a zpravodajství.

Reportážní mobil

Telefon poslouží v terénu k pořizování reportážních foto a video materiálů, které je nutné rychle natočit, zeditovat a poslat do redakcí, anebo s pomocí zařízení přímo streamovat video ve vysokém rozlišení. K tomu má Xperia Pro veškeré hardwarové předpoklady, zejména podporu 5G včetně milimetrových vln.

V telefonu je osazen micro HDMI konektor (typ D) jako obrazový vstup z externího fotoaparátu nebo kamery. Pro ovládání fotoaparátů Sony Alpha přímo z displeje telefonu slouží předinstalovaná aplikace External Monitor. Jako zobrazovač zvolil výrobce 6,5palcový 4K OLED panel s vestavěnou čtečkou otisků. Tělo telefonu je robustnější než u Xperie 1 II a splňuje stupeň odolnosti IP65/68. Vestavěná baterie disponuje kapacitou 4 000 mAh a podporuje rychlé kabelové dobíjení.

Trojnásobný zadní fotoaparát je stejný jako v Xperii 1 II, obsahuje trojici senzorů s rozlišením 12 + 12 + 12 Mpx. Přední kamera je osmimegapixelová. Výkon dodává procesor Snapdragon 865 5G, připraveno je 12 GB operační paměti a 512 GB rychlého vnitřního úložiště. Výrobce nezapomněl ani na 3,5mm jack, stereo reproduktory a podporu paměťových karet. Z výbavy špičkových modelů postrádáme pouze bezdrátové dobíjení. Zařízení běží na Androidu 11.

Sony Xperia Pro
rozměry a hmotnost: ? × ? × ? mm
displej: 6,5", kapacitní OLED, 1 644 × 3 840, 643 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE, 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, GPS
paměť: 512 GB, microSDXC (1 TB), RAM: 8 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 865 (8× Kryo 585, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
67 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Zdroj: XperiaBlog.net

Diskuze (19) Další článek: 13 fotografických triků, se kterými rozbijete Instagram

Témata článku: Sony, , , , , , , , , , Sony Xperia Pro, Evropa, Japonsko, Sony Alpha, Telefon, Port, Kameraman, Pro +, Německo, Terén, Pór, Sony Xperia, Hdmi port, Mir, Švédsko,