Xiaomi prozradilo, jak rychlá je degradace baterie při používání 200W dobíjení

Xiaomi má rekord, který mu už nikdo neodpáře. Nedávno představené 200W kabelové nabíjení dokáže nabít 4 000mAh baterii za pouhých osm minut, přičemž na polovině své kapacity je baterie už za tři minuty. A to jsou v mobilním světě čísla skutečně nevídaná. Už při představení bylo jasné, že baterie budou takto rychlým nabíjením dost trpět, a teď to potvrdilo i samo Xiaomi. Tipnete si, jak rychle budou akumulátory „stárnout“?

Po ukončených 800 nabíjecích cyklech 200W rychlonabíjení bude mít baterie 80% původní kapacity. Pokud tedy bude nabíjet každý den kupříkladu Xiaomi Mi 11 Ultra s 5 000mAh baterií, bude její kapacita za dva a čtvrt roku cca 4 000 mAh. Pokud budete nabíjet obden, degradace bude pomalejší. Úbytek 20 % kapacity za dva roky se může zdát hodně, ještě když uvážíme, že i telefony s 5 000mAh baterií dokážete „úspěšně“ vybít i za půlden. 

Xiaomi představilo 200W kabelové a 120W bezdrátové dobíjení:

Čínský regulační úřad po výrobcích vyžaduje, aby měly baterie po 400 nabíjecích cyklech minimálně 60 % kapacitu, což Xiaomi výrazně převyšuje. Jenže i přesto to na nějakou velkou expanzi opravdu rychlého dobíjení (přes 100W) moc nevypadá, alespoň do té doby, než dokáží výrobci degradaci baterie o něco zpomalit. V rámci efektivity času, šetření baterie a zrychleného dobíjení, se tak jako nejlepší stále jeví 40 - 65W rychlodobíjení s podstatně pomalejší degradací mobilních akumulátorů.

Via Androidauthority

Diskuze (52) Další článek: T-Mobile spustil podporu Apple Watch s LTE. Hodinkový tarif vyjde na 99 Kč

Témata článku: Xiaomi, , , , , , Rekord, Kapacita, Dobíjení, Degradace, Cyklus, Používání, Pro +