Xiaomi Mi Band 5 a Amazfit Band 5: Podobné jak vejce vejci s jediným zásadním rozdílem

Díky spolehlivosti a skvělému poměru výkon/cena je Xiaomi Mi Band legenda chytrých náramků. Když jsme v redakci vyhlíželi pátou generaci, překvapivě dorazily rovnou dvě krabičky. Firma Huami, která Mi Band pro Xiaomi djakživa vyrábí, tentokrát udělala dvě verze. Jednu známe jako Xiaomi Mi Band 5, druhou jako Amazfit Band 5. O co tady jde?

Na první pohled vypadají stejně: základní tvar, design, displej, váha kolem 12 gramů a silikonové pásky se dají vzájemně vyměňovat. Stejné je i menu, grafika a nabíjí se totožnou magnetickou nabíječkou s několika piny, které se přichytí zespod náramku.

Oba pohodlně sedí na ruce a netlačí, což je dáno měkkým pryžovým náramkem. Díky vzájemné kompatibilitě máte obrovské možnosti personalizace, na čínských e-shopech jsou řemínky dostupné už za pár centů. Já si musel vystačit s konzervativní černou. Hodit se bude také voděodolnost až do 50m (5 ATM) díky kterému jsou oba náramky vhodné i pro plavání.

Novinkou je zvětšený 1,1“ AMOLED displej se solidní čitelností na slunci, v místnosti lze jas manuálně stáhnout. Displej je dotykový a barevný, takže je jeho prostředí přívětivější a i tady lze personalizovat, můžete si stáhnout vlastní ciferníky. Displej je krytý tvrzeným sklíčkem s 2,5D zaoblením. Dotykové tlačítko pod displejem je označené kolečkem (u Amazfitu oválkem), které slouží jako tlačítko domů nebo zpět.

Stejné až na pár detailů

Hlavní rozdíl z pohledu uživatele je aplikace. Xiaomi využívá tradiční Mi Fit, Amazfit má vlastní aplikaci Zepp. Mají odlišnou grafiku, ale funkcionalita a nastavení jsou prakticky stejné, jen jsou jednotlivé položky jinak rozházené do sekcí. Nejvíce patrné je to u sportovních aktivit a spánku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Xiaomi Mi Fit pro sledování aktivity náramku Mi Band 5.

Oba náramky mají senzor srdečního tepu, který umí měřit celý den, v určitých časových intervalech nebo pouze vyžádání. Oba přístroje nabízí také 3-osý gyroskop a akcelerometr, který oceníte při měření kroků, ale třeba i při automatickém rozsvícení displeje, když zvednete ruku, abyste se podívali, kolik je hodin.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení náramku Xiaomi Mi Band 5.

Náramky dokáží měřit 11 sportovních aktivit, jako je chůze, běh, jízda na kole, veslování, jógu, plavání nebo skákání přes švihadlo. Chybí však GPS, takže náramky využívají polohová data z připojeného telefonu.

Kromě počítání kroků oba náramky hodnotí námahu/výkon uživatele pomocí indexu PAI (indikátor osobní fyziologické aktivity). Ten pracuje s nasvavenými cíli pro pohybovou aktivitu a kombinuje je s naměřenými hodnotami tepové frekvence.

Mnoho funkcí a senzor navíc

V obou aplikacích najdete přehledné statistiky týkající se PAI, ale hlavně i jednotlivých cvičení doplněné o informace jako je doba cvičení, trasa, průměrné tempo či srdeční rytmus. Aplikace cvičení umí rozdělit i podle jednotlivých zón srdečního tepu jako je zahřívání, spalování tuků, nebo fázi kdy tělo relaxuje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí náramku Xiaomi Mi Band 5.

Hodit se bude také měření spánkové aktivity, usnutí se detekuje automaticky a je jedno, jestli jde o hlavní noční spánek, nebo odpolední šlofík. Po probuzení v aplikaci najdete přehledný graf zachycující jednotlivé fáze spánku podle hloubky, přehledně přidaný je i průběh srdečního tepu. 

Zde se dostává do výhody náramek Amazfit Band 5, protože narozdíl od Xiaomi navíc nabízí i senzor pro měření SpO2 saturace kyslíku v krvi. U fyzických aktivit tedy získáte informace ohledně VO2 Max a v noci dokonce nabízí analýzu kvality dýchání během spánku. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Amazfit Zepp pro sledování aktivity náramku Amazfit Band 5.

Překvapením u obou náramků je funkce měření míry stresu. Jak výrobci vysvětlují, stresem je zde myšlený pocit napětí a tlaku, který náramky odvodí podle variability srdečního tepu na stupnici 0-100. Ke snížení stresu slouží aplikace Dýchaní, kdy se na 1-5 minut soustředíte se pouze na vlastní nádech a výdech. Pokud je uživatelem žena, aktivuje se aplikace pro sledování menstruačního cyklu.

Xiaomi Mi Band 5 i Amazfit Band 5 jsou navzdory nízké ceně přímo napěchovné funkcemi, což se ovšem podepsalo i na nižší výdrži baterie. Pryč jsou doby, kdy náramek vydržel měsíc, zde Xiaomi udává 14 dní při běžném používání, Amazfit 15 dní. V praxi rozdíl nepoznáte a běžně jsem se dostal na 12 dnů. Naopak pokud omezíte měření tepu a snížíte jas obrazovky na střední hodnoty, dá se deklarovaná doba výdrže i přesáhnout, klidně i na 20 dní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení náramku Amazfit Band 5

Velkou výhodou oproti předešlé generaci je nový systém nabíjení skrze malý magnetický puk, který na určené místo přiskočí ze spodní strany. Tento systém je pro oba náramky totožný, takže jsou nabíječky vzájemně kompatibilní. Nabíjení z vybitého do plně nabitého stavu trvá necelé dvě hodiny.

Čeština a skvělá personalizace

Xiaomi Mi Band 5 i Amazfit Band 5 letos rozbíjí jednu z hlavních nevýhod předchozích náramků. Jsou totiž kompletně v češtině. A to jak v mobilní aplikaci, tak v prostředí náramku.

Líbit se bude i široká možnost personalizace díky bohaté nabídce ciferníků. U některých lze upravit zobrazované widgety, takže si na ně můžete připnout nachozené kroky, spálené kalorie, ale třeba i výčet aktivit uplynulého týdne. Upravit lze v nastavení i samotné pořadí aplikací náramku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí Amazfit Band 5

Kromě zmíněných aplikací pro cvičení a měření zdraví je zde i Počasí s aktuální předpovědí, přehrávač hudby pro ovládání muziky z telefonu, spoušť fotoaparátu, připomínky, stopky, časovač nebo budík. Náramek také podporuje všemožné notifikace, přičemž si lze vybrat, které náramek bude oznamovat. Nechybí ani upozornění na zprávu, email či příchozí hovor, což platí jak pro Android, tak Apple iOS.

Takže který?

Oba náramky jsou si podobné jako vejce vejci a nákupem ani jednoho neprohloupíte. Xiaomi Mi Band 5 se prodává za 790 Kč, Amazfit Band 5 stojí ve většině e-shopů o 100 Kč více. Rozdíl je hlavně v přidaném senzoru SpO2, který u Amazfitu otevírá pár dalších možností ve sledování aktivity. Stále se ale nacházíme v nejnižší cenové kategorii, kde bude přesnost měření nižší, než u násobně dražších přístrojů (a nižší jsou i nároky uživatelů).

Je tedy na vás, jak jste nároční a zda raději ušetříte a zvolíte osvědčenou značku nebo sáhnete po jejím dvojčeti s jednou funkcionalitou navíc. Výhodou jsou totožné pásky a nabíjecí konektor, čímž se vám otevírá ještě širší nabídka příslušenství.

Diskuze (10) Další článek: Po updatu na One UI 3 mizí statistiky baterie. Poradíme, jak je vrátit zpět

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , , , , , , , , , , Srdeční tep, Zahřívání, Zepp, Personalizace, Přesnost měření, Apple IOS,