Xiaomi má nejlevnější GPS hodinky. Neuvěříte, co všechno umí [test]

Na český trh přichází chytré hodinky Xiaomi Mi Watch Lite. Začnou se prodávat v pátek 22. ledna a s cenou 1 599 Kč půjde o nejlevnější značkové chytré hodinky s integrovanou GPS. Čekali jsme kompromisy, ale výbava je až neuvěřitelná...

Začnu snad jediným ústupkem. Displej používá technologii TFT LCD, ale jedním dechem dodávám, že jsem se to dočetl až ve specifikacích. Do té doby jsem si myslel, že jde o AMOLED – tak jasný, kontrastní a agresivně-barevný ten panel je. I černá je hodně černá. Že mírně prosvětluje, si všimnete až v úplné tmě. Má úhlopříčku 1,4", takže je dostatečně velký, a rozlišení 320 × 320 pixelů, takže je dostatečně jemný.

GPS jsem zmínil v úvodu, pojďme na ostatní senzory:

  • srdeční tep (optický PPG s možností non-stop sledování)
  • akcelerometr a gyroskop (v téhle cenové kategorii je nešvarem jeden z nich vynechávat)
  • senzor intenzity okolního osvětlení reguluje jas displeje
  • elektronický kompas
  • …a konečně barometr! To je standard až u násobně dražších hodinek. Appka ukazuje atmosferický tlak a přepočítává jej na nadmořskou výšku

Nečekejte zázraky. I když...

Jsme v kategorii polochytrých hodinek, takže aplikace jsou spíše jednoduché a další si nenainstalujete. Ve srovnání s přímou konkurencí jsem však narazil na několik příjemných překvapení – třeba stopky, které umí zaznamenávat mezičasy. Uživatelské prostředí je rychlé, má povedenou grafiku, jednoduchou strukturu a konzistentní ovládání, takže se brzy cítíte jako doma. Snad jen nepopsané ikonky aplikací se ze začátku pletou. Viz přiložené video...

Přes mobilní aplikaci Xiaomi Wear (Android/iOS) si stáhnete desítky ciferníků a u některých lze dokonce nastavit, co budou zobrazovat jednotlivé widgety. Na notifikace se nedá reagovat, ale aspoň zobrazují korektní češtinu, emoji a z mobilu chodí spolehlivě (na rozdíl od nedávno testovaných a výrazně dražších hodinek Amazfit GTS 2).

Typickým nešvarem třídy je, že hodinky umí zaznamenat kde jakou sportovní aktivitu (zde je to 11 druhů sportu včetně plavání na otevřené vodě), ale záznam zůstává v hodinkách a obslužné mobilní aplikaci. Nedostanete jej do žádné ze zavedených služeb typu Strava.  Třeba se dočkáme s některým z budoucích updatů.

Výdrž baterie odpovídá standardu třídy, tzn. bez aktivní GPS se dostanete na nějakých 9 dní, naopak s aktivní GPS je to až 10 hodin. Nabíjení trvá dvě hodiny.

Těžko hledám chyby

Zásadní ústupky nevidím ani v designu. Ano, tělo je plastové, ale v matné úpravě nevypadá zle a rozhodně tu nenarazíte na nevzhledné otřepky z lisovací formy, jakých jsem si všiml u jinak skvělých Garmin Venu Sq:

Matné kovové tlačítko s broušenou hrankou je povedený detail a tvrzené sklo chránící displej dokonce dostalo efektní zaoblené okraje. Pásek je jednoduchý silikonový a nad způsobem jeho uchycení se někdo opravdu zamyslel (opět viz video a fotky).

Když budu srovnávat s výrazně dražšími modely od jiných výrobců… S Mi Watch Lite nelze bezkontaktně platit, nelze s nimi telefonovat a neumí přehrát hudbu přímo do sluchátek (můžete jen ovládat přehrávač v připojeném mobilu). Nicméně to jsou spíše vlastnosti dané kategorie hodinek, než výtky.

Hodinková senzace

Mi Watch Lite mají dosud nevídaný poměr cena/výkon. Tyhle hodinky umí víc a mají lepší výbavu, než třeba Huawei Watch Fit, které jsou dražší i po několika slevách.

Upřímně řečeno, po zkušenosti s Xiaomi Mi Watch Lite a vzhledem k jejich ceně nemá smysl kupovat cokoliv se značkami Amazfit, Huawei nebo Honor. Snad jen kdybyste chtěli něco reprezentativnějšího, jsou tu Huawei Watch GT2 Pro, nebo odolnějšího, je tu Honor Watch GS Pro. Ale příplatky jsou značné, ceny jsou násobně vyšší.

Xiaomi Mi Watch Lite ve zkratce

  • rozměry a hmotnost: 41 × 35 × 10,9 mm (11,9 mm u HR senzoru), šířka řemínku 20 mm, nastavitelná délka řemínku 140 až 210 mm, hmotnost 35 g
  • displej: dotykový 1,4" TFT LCD s rozlišením 320 × 320 pixelů (jemnost 323 PPI) a automatickou regulací jasu
  • konektivita: Bluetooth BLE 5.1
  • paměť: 256 MB
  • aplikace: Xiaomi Wear pro Android a Apple iOS
  • senzory: GPS+Glonass, optický senzor srdečního tepu, akcelerometr, gyroskop, senzor intenzity okolního osvětlení, elektronický kompas, barometr
  • baterie: kapacita 230 mAh, výdrž 9 dní nebo 10 hodin s aktivní GPS, nabíjecí stanice Pogo Pin
  • odolnost proti vodě: 5 ATM
Diskuze (30) Další článek: Abychom byli fér k Xiaomi… Tady je hejt na chybějící nabíječky u nových Samsungů [glosa]

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , , , GPS + GLONASS, PPG, Aplikace, Amazfit GTS, C, Garmin Venu Sq, Senzor, Watch Lite, Xiaomi Wear, Xiaomi Já Watch Lite, Apple IOS, TFT, Pogo Pin,