WhatsApp ujišťuje, že nečte naše zprávy, ani neodposlouchává hovory. Jaké jsou výhody šifrování?

Uživatelům WhatsAppu nejsou po srsti nové zásady ochrany osobních údajů, které od 8. února umožní sdílet data z WhatsAppu s mateřským Facebookem. Sice se to netýká uživatelů v EU, ale i my musíme „zdánlivě nic neměnící“ podmínky schválit, jinak si WhatsApp brzy nespustíme. Roztočila se diskuze o tom, jaká data a jakým způsobem firma využívá. WhatsApp vysvětluje, že obsah zpráv skutečně nečte, vyzdvihuje další výhody šifrování a vyvrací fámy kolující internetem.

WhatsApp dodává, že změna zásad ochrany osobních údajů nijak neovlivní koncové šifrování, které chrání zprávy před neoprávněným přečtením, což platí i pro WhatsApp a mateřský Facebook. Firma nemá přístup k vaší poloze ani k protokolům volání, WhatsApp nesdílí kontakty s Facebookem. WhatsApp také vyvrací fámy o tom, že by snad Facebook odposlouchával vaše hovory nebo četl soukromé zprávy.

Už z potřeby vyvracet fámy je zřejmé, že okolo změny podmínek panuje takový chaos, že nikdo vlastně neví, co se 8. února stane. Pokud vám toto „politikaření“ a skrývání novinek v nepřehledných podmínkách služby vadí, můžete si WhatsApp smazat a přejít na jiné komunikační aplikace. Jako první se nabízí služba Signal, ovšem ta je pod náporem zájemců, takže je možné, že si na zprovoznění účtu počkáte:

Diskuze (38) Další článek: RECENZE: Nokia 3.4 – Zdařilý design a příliš mnoho kompromisů

Témata článku: , , , , , , , , GDPR, Neo +, ENC, Patrick Zandl, SRS, Ucho, Fáma, January, Evropa, Uživatelé, Zprovoznění, Signal