VYZKOUŠENO: Ve Windows 10 teď může běžet 5 aplikací z Androidu současně

Microsoft před pár dny spustil betaverzi apky Váš Telefon, která se ve verzi Preview naučila ve Windows 10 zobrazit až tři okna s aplikacemi z připojeného telefonu s Androidem (musí být na stejné Wi-Fi jako počítač). Funkce zatím funguje jen v betaverzi a pouze s vybranými Samsungy, je to však první velký krok v těsnější spolupráci smartphonu a počítače.

V běžně dostupné verzi aplikace Váš Telefon můžete na desktopu spustit jednu Android aplikaci, jedná se však o pouhé zrcadlení displeje do počítače, při němž se automaticky spouští vámi vybraná aplikace. Máte tak k dispozici celou displejovou plochu včetně dotykových ovladačů Androidu, a při zrcadlení do počítače překryje displej telefonu černá plocha.

Aplikace Váš Telefon nově spustí až 5 aplikací z Androidu:

V betaverzi aplikace Váš Telefon (jak ji zprovoznit napoví dřívější článek) můžete spouštět až tři aplikační okna z Androidu najednou, ovšem nikoliv v prostém zrcadlení ale v režimu druhého displeje. Aplikace se chovají tak trochu jako v režimu DeX, pokud ji chcete spustit na počítači, musí se nejprve restartovat. Pokud v aplikaci budete pracovat na počítači a znovu ji spustíte v telefonu, bude opět potřeba její restartování.

Klepněte pro větší obrázek
V aplikaci Váš Telefon si můžete spustit aplikace z blízkého smartphonu s Androidem, který je připojen ke stejné Wi-Fi síti jako samotný počítač

Protože jsou aplikace spouštěny na externí displej, vidíte pouze aplikační okno bez ovladačů, takže s ovládáním některých aplikací či her může být trochu problém. Dotykové interakce nasimulujete myškou, škoda jen, že k rolování stránek u některých aplikací nelze použít kolečko, ale musíte je rolovat stejně jako na smartphonu. Jen s tím rozdílem, že místo prstu použijete levé myšítko. Spouštěné aplikace z Androidu si můžete přidat do spodní lišty, odkud je můžete rychle spouštět. Stačí jen mít v horní liště telefonu aktivní funkci Odkaz na Windows.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace dokáže vyplnit displej počítače na výšku...

Jakmile si v PC spustíte aplikaci z telefonu, nebrání vám nic v tom, abyste s telefonem normálně pracovali. Případný zvukový výstup z aplikace se ozývá z telefonu, ale jen tehdy, pokud ji máte jako poslední aktivní aplikaci. Pokud se přepnete do jiné, zvukový výstup se pozastaví. V praxi tak můžete v počítači přehledně vyřešit cokoliv z telefonu, ale na daleko větším displeji. Aplikace můžete roztáhnout na výšku i na šířku, škoda, že aplikaci přes počítač nijak nepřeklopíte na bok.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...nebo na šířku

Maximálně můžete mít spuštěných pět aplikačních oken, při otevření šestého se jedno z dřívějších aplikačních oken pozastaví, a vypadá to, že zcela náhodně. A, buď aplikační okno oživíte, nebo nově otevřenou aplikaci zavřete. K pěti oknům však můžete ještě přidat klasické zrcadlení displeje to počítače, takže ve skutečnosti je maximem 6 spuštěných aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Potvrzení před prvním spojením a varování při spuštění aplikace, která už běží na desktopu

Pokud byste v telefonu chtěli pracovat ve stejné aplikaci jako na počítači, zobrazí se vám varování, v němž si vyberete, co chcete dělat. Při přepnutí aplikace zpět na telefon se musí celá restartovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na desktopu si můžete spustit až 5 aplikací z telefonu a k nim ještě aktivujete Zrcadlení displeje

Líbí se nám také to, že všechny spuštěné aplikace se updatují v reálném čase, jako byste je měli spuštěné na telefonu (v Galaxy Storu rolují bannery, časová osa hudebního přehrávače udává aktuální čas skladby, apod.). A jaké jsou nedostatky celého řešení? Komunikace telefonu a počítače nemůže probíhat přes kabel, ale je nutné připojení ke stejné Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázek
Při uzamknutí telefonu se na desktopu uzamknou i samotné aplikace

U základních a jednoduchých aplikací problémy registrovat nebudete, při spuštěných hrách si však někdy všímáme nízkého frameratu, který padá až k 15 fps, což se pojí se ztrátou packetů, trhání obrazu a zpožděného zobrazení na displeji počítače. A bojovat bude i se zadáváním textů. Po připojení k aplikaci Váš Telefon můžete samozřejmě zadávat texty na klávesnici počítače, jenže ta je podle nastavení typu Samusng_MDX_Virtual_Keybord, a pro český jazyk je k dispozici jen v rozvržení QWERTY. 

Celkově vzato vypadá řešení zajímavě. Od betaverze si slibujeme zejména to, že Microsoft odladí veškeré bugy a aktivuje spouštění aplikací ve větší kvalitě se stabilním frameratem. A vhod by určitě přišlo i rozšíření kompatibility se smartphony dalších výrobců, v současné době funguje aplikace Váš Telefon téměř výhradně jen se Samsungy.

Diskuze (4) Další článek: Samsung Galaxy S21 Ultra má mít displej s podporou 120 Hz při rozlišení WQHD+

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Wi-fi síť, Betaverze, Aplikace, Váš Telefon, Okno, Počítač, Zrcadlení, Android aplikací,