VYZKOUŠENO: Samsung Galaxy Watch Active — fitness hodinky pro útlá zápěstí

  • Otestovali jsme chytré hodinky Galaxy Watch Active od Samsungu
  • Dlouholeté uživatele nositelností řady Gear překvapí chybějící otočná luneta a malý displej
  • Malý model hodinek sedne spíše na tenčí ženská zápěstí, na mužských rukou budou vypadat doslova titěrně

Samsung spolu s rodinou Galaxy S10 uvedl na trh i tři nové nositelnosti. Tou nejvybavenější novinkou jsou chytré hodinky Galaxy Watch Active. Model navazuje na loňské hodinky Galaxy Watch, ale celek na nás působí tak, jako by byly nové hodinky primárně navrženy pro útlá dámská zápěstí. A k tomu se váže i několik změň, které s ohledem na menší tvar těla musely nastat.

Představení hodinek Galaxy Watch Active:

Bez lunety a se dvěma řemínky

Hodinky Galaxy Watch Active se pyšní 40mm tělem, které vás při první rozbalení doslova „praští“ do hlavy. Vždyť jsou ty hodinky tak malinké! Do kovového těla byl vsazen 1,1" AMOLED displej krytý sklem Gorilla Glass 3, který používá rozlišení 360 × 360 pix. Okolo něj je umístěn vcelku široký černý rámeček, který displej opticky ještě zmenšuje. Pokud budete používat ciferník bez rozdělení na indiferentní symboly nebo digitální hodiny, možná si toho ale nevšimnete. Stačí však přepnout na „klasiku“, a bude vše najednou vypadat o něco menší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky Samsung Galaxy Watch Active jsme otestovali v zelené barevné variantě

Rámeček je široký, takže to skoro vypadá, že zde Samsung zapomněl na jeden důležitý prvek. Ano, hodinkám od Samsungu po několika letech chybí otočná luneta. A pokud jste si na ni už jednou zvykli, bude to instinktivně to první, co budete chtít na hodinkách vyzkoušet. Bohužel si u Galaxy Watch Active jen zapatláte rámeček. Zní to trochu nelogicky, ale u menšího displeje si budete muset pomoci pouze dotykem ukazováčku. A u některých dotykových prvků, zvláště u lidí s většími prsty, to může být poměrně dost velký problém.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
AMOLED displej je velmi dobře čitelný i na přímém slunci, Jas displeje uvnitř budov automatika adaptivně sníží, čidlo je přitom umístěno pod displejem. Displej se může rozsvěcet gestem (přiblížení k obličeji) nebo může svítit neustále v režimu Always On. Počítejte ale s rychlejším vybíjením baterie

Hodinky jsou však podle mého názoru šity přesně na míru aktivním ženám, které rádi cvičí a běhají, nebo jen chtějí na zápěstí stylové drobné hodinky, které jím spočítají kroky, změří tep a odhalí kvalitu spánku. K ovládání jsou připravena pomoci dvě boční kruhová tlačítka, která z kovového těla vystupují jen nepatrně. O něco více je přeci jen vystouplé tlačítko pro návrat zpět, klávesa pro přepínání mezi homescreenem a hlavní kruhovou nabídkou se krčí o něco blíže samotnému tělu hodinek.

Klepněte pro větší obrázek
Hodinky Samsung Galaxy Watch Active jsou k dostání v černé, stříbrné, růžové a v námi testované zelené.

To je doplněno standardními 20mm řemínky, které mají stejnou barvu jako samotné tělo. Do redakce jsme na otestování dostali zelenou variantu, hodinky jsou ještě běžně k dostání ve stříbrné, růžové a černé. Řemínky se nasazují stejné jako u běžných náramkových hodinek, můžete je tedy nahradit jakýmkoliv jiným dle vlastních představ. V základním balení je na hodinkách nasazen řemínek ve velikosti S, který jsem i na svém útlém zápěstí zapnul až za polovinou. Naštěstí máte přímo v krabici i druhý řemínek stejné barvy ve velikosti L. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - dvě tlačítka na boku, měřič srdečního tepu a použitý řemínek. Přebytečnou část pásku zasunete „dovnitř“

Na vnitřní straně hodinek je umístěn snímač srdečního tepu, který používá zelené prosvícení, na boku pak najdeme dvě zdířky. Jedna slouží jako měřič atmosferického tlaku, druhá pak jako mikrofon. Samostatný reproduktor na těle hodinek chybí, hovory ze zápěstí s nimi tedy pořizovat nepůjde. Kovové tělo splňuje americký odolnostní standard MIL-STD-810, takže zařízení odolá nárazům a teplotním výkyvům. Odolnosti IP68 a 5ATM vám umožní vzít si hodinky třeba do bazénu. V praxi nevadí, když se pod hodinkami zapotíte, nebo když vám hodinky zmoknou na dešti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní balení hodinek Galaxy Watch Active obsahuje bezdrátovou nabíječku i druhý řemínek ve velikosti L

V základním balení najdete hodinky ve zvolené barvě s nasazeným řemínkem S, dále pak náhradní řemínek ve velikosti L, uživatelské manuály a bezdrátovou nabíjecí podložku zakončenou USB konektorem. Ten můžete zapojit do USB portu počítače nebo do síťového adaptéru. Musíte však použít ten dodávaný spolu s telefonem, v základním balení Galaxy Watch Active jej nenajdete. Dobíjení z elektrické sítě trvá z nuly na sto dvě a půl hodiny.

V noci přepněte na Noční režim

Do poměrně titěrného těla hodinek se vměstnala i poměrně malá baterie o kapacitě 230 mAh. V praxi však postačí na dvoudenním výdrž s vyšší úrovni jasu displeje (7/10), a to s takřka nepřetržitým monitoringem srdečního tepu včetně několika automaticky trackovaných cvičení. Při řízení v autě v noci se sice hodinky ještě tu a tam rozsvítí, je to však výrazně méně, než u dřívějších modelů od Samsungu. Pomoci si můžete i Nočním režimem, který gesta pro automatické rozsvícení vypne a utlumí i notifikace. Pokud chcete notifikace ponechat, zapněte si Režim Kino.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky Galaxy Watch Active padnou zejména na dámská zápěstí, i na tom mém vypadají titěrně, byť to tak z fotek možná na první pohled nevypadá

Noční režim se hodí zejména tehdy, pokud plánujete hodinkami monitorovat kvalitu spánku a nechcete jimi být nijak rušeni. Za 10hodinový spánek s monitorováním a měřením srdečního tepu se s aktivním nočním režimem vybila baterie o 13 - 16 procent. Při 15% baterii vám hodinky nabídnou aktivaci úsporného režimu, který přebarví prostředí do šedé a vypne periferie na pozadí. U pěti procent vám hodinky nabídnout přejít na režim hodinek, který chytrou část úplně deaktivuje. Zbude vám tak jen ten aktuální čas. V případě úplné nouze můžete hodinky zpětně dobít i ze zad modelů řady Galaxy S10.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detailní přehled o zbývající baterii nabídne správcovská aplikace Galaxy Wearable, včetně informaci o operační paměti a úložišti

I když se na hardware u hodinek tak úplně nehraje, je třeba zmínit základní parametry. Výpočetní výkon dodává dvoujádrový Exynos 9110 o taktu 1,15 GHz spolu se 750MB operační pamětí. Nijak nerozšiřitelné úložiště má kapacitu 4 GB (uživatelsky dostupných pouze 1,5 GB), Konektivitu zajišťuje Bluetooth 4.2, Wi-Fi, NFC a kombinovaný čip GPS/Glonass/Beidou/Galileo. V rámci senzorové výbavy nechybí akcelerometr, barometr ani gyroskop.

Kroky, cvičení, spánek a srdeční tep

Hodinky jsou lehké, váží bez řemínku jen 25 gramů, takže jsem jako jedny z mála snesl na zápěstí i při spaní. Měření spánku probíhá podle toho, jak moc se v posteli hýbete, a pomáhá mu i měření srdečního tepu. To periodicky probíhá neustále (třeba i při 3% baterii), a výstupy z měření můžete vidět přímo na jedené z ploch. Samostatně je evidována úroveň stresu a aktuální tepová frekvence. Pokud máte vyšší úroveň stresu, nabídnou vám hodinky dechová cvičení pro zklidnění.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohybové srdce - cílem je ho naplnit vaší aktivitou. Přímo z domovské obrazovky můžete sledovat úroveň svého stresu a srdečního tepu. Měření probíhá automaticky

Hodinky také zvládnou automaticky monitorovat základní pohybové aktivity, jako třeba delší chůze, běh nebo jízdu na kole. Pokud však budete tlačit kočárek, budou vás hodinky stále chválit za „Dobrou práci“ u cyklistiky, takže zde se žádná změna nekoná. No a pokud pohybové čidlo s krokoměrem nezaregistrují hodinu žádný pohyb, upozorní vás na neaktivitu a nabídnou protažení trupu. Třeba při delším letu může být tato funkce dost otravná, naštěstí si ji můžete vypnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spouštíme cvičení, detail minulého cvičení a upozornění na neaktivitu

Cvičení je celá spousta, týkají se fitness, určitých cviků z posilovny nebo třeba plavání v bazénu, v němž využijete režim Vodní zámek, který zamkne displej a umožní hodinky ovládat jen bočními tlačítky. Voda by jinak s displejem dělala „psí kusy“. Pokud chcete hodinkami evidovat cvičení, budete určitě spokojeni. Zajímavý je i přehled vašeho pohybu v motivu srdce, které se plní spálenými kaloriemi, pohybem a cvičením. Pro řadu uživatelů to může být důležitý motivační prvek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V systému je hodně vidět pozitivní motivace...

Do aplikace Samsung Health v hodinkách můžete ručně přidávat vypité šálky kávy, sklenice vody, příjem potravin v kcal nebo aktuální hmotnost. Na malém displeji si můžete zobrazit grafy a porovnávat naměřené hodnoty s ostatními uživateli či s dřívějšími týdny. Mnohem komfortnější je to však na displeji připojeného smartphonu. Jak pro modely řady Galaxy, tak pro další smartphony (Android 5.0 a alespoň 1,5GB RAM, příp. iPhony 5+ s iOS 9.0 a vyšším) budete potřebovat aplikaci Galaxy Wearable z Google Play, resp. z App Storu

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Galaxy Wearable  se spoustou nastavení a aplikace Samsung Health, ve které si můžete přehledně podívat na své fyzické a zdravotní výkony, a to včetně grafického vyjádření

Vyplněná data z vašeho profilu Samsung Health převezmou hodinky, opačným směrem pak míří naměřené hodnoty, cvičení, ušlé kroky a další detaily, které tak můžete daleko pohodlněji procházet, sdílet a příp. vyhodnocovat. 

Tizen s menu v kruhu

Samsung v hodinkách opět používá vlastní operační systém, konkrétně Tizen 4.0. Vlevo od číselníku se vám zobrazují notifikace ze smartphonu, vpravo pokračují pohotovostní obrazovky, jejichž obsah si můžete dále upravit k obrazu svému. V horní výsuvné liště najdete spoustu užitečných zástupců, k nimž byste se jinak museli kostrbatě proklikat přes systémové Nastavení. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vyhraný ciferník můžete přizpůsobit s ohledem na barvy a dotykové prvky. Ze žluté se tak může stát černá a místo rychlého spuštění cvičení se můžete prokliknout třeba na počasí. Pohled na předinstalované aplikace v hlavní kruhové nabídce

Do Nastavení vcházíte přes kruhové hlavní menu, které má dosti titěrné ikonky, u tak malého displeje může být občas problém správně trefit tu pravou. Ale ruku na srdce, kolik z vás používá nějak často aplikace v hodinkách? Já sám jsem hodinky při testování používal hlavně pro informace o počasí, pro spuštění a evidenci cvičení a pro zobrazení notifikací či zpráv z Messengeru, když jsem měl telefon v pouzdře za pasem. Pro mnoho uživatelů to tedy zřejmě až tak velký problém nebude. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Horní lišta se zástupci, na zprávu z Messengeru nebo SMSku můžete zareagovat automatickými odpověďmi nebo reakci vyťukat na klávesnici

Spoustu základních funkcí navíc obsáhne z horní výsuvné lišty, např. připojení k Bluetooth sluchátkům Galaxy Buds. Hudbu pro „offline“ poslech při běhání do hodinek nahrajete přes aplikaci Galaxy Wearable. Aktivovat můžete i GPS (poloha se do map zanáší přesně, a to i v husté zástavbě) nebo Wi-Fi. Pokud se s hodinkami spojíte s telefonem, získají z něj automaticky klíč k již známé síti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Příchozí hovor sice na hodinkách můžete přijmout, probíhat ale bude přes smartphone, nastavení, režim Vodního zámku, informace o počasí a černobílý úsporný režim

Nabídka aplikací pro Tizen se sice již za pár let rozrostla, na Apple Watch či Wear OS však zatím nedosahuje. Základní populární aplikace jsou však ke stažení v Galaxy Storu, na mysli máme zejména Spotify, Strava, Map My Run pro běžce a cyklisty, My Fitness Pal, Swim.com či Endomondo. Mezi předinstalované aplikace patří obvyklá paleta, tedy počasí, kalendář, číselník nebo SMS zprávy. Z hodinek hovory sice můžete vytočit, ale pozor, probíhají na telefonu. Na textovky či zprávy z Messengeru může odpovědět rychlými odpověďmi nebo reakci vyťukat na miniaturní alfanumerické klávesnici.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Cvičení, detaily, záznam trasy a informace k ukončenému měření spánku

Přímo v hodinkách můžete stahovat ciferníky a aplikace do hodinek, dále nechybí budíky, časovač, galerie, e-mailový klient, kalendář a světový čas. Překvapivou součástí je i hlasový asistent Bixby, který neholduje češtině. Doporučujeme jej tedy ani neaktivovat. Prostředí běhá rychle, prstem je třeba dost často scrollovat, a to, jak mezi obrazovkami, tak třeba při nastavování číselných hodnot. 

Závěrem

Samsung uvedl na trh „alternativní“ verzi hodinek Galaxy Watch, která cílí zejména na aktivní uživatele s malými zápěstími. Chybět vám bude reproduktor, větší displej a baterie s vyšší kapacitou, to však vyrovnává kompaktnost, nízká hmotnost a celková „nenápadnost“ hodinek. Třeba při měření spánku ani nebudete vědět, že je máte na zápěstí. Velkým přínosem je i AMOLED displej, který je velmi dobře čitelný za všech okolností.

Spousta funkcí je však identická s dříve testovanými Galaxy Watch, které můžete ve 42mm verzi pořídit za 8 tisíc, v případě 46mm varianty si navrch připlatíte pětistovku. Samsung Galaxy Watch Active se na českém trhu prodávají ve čtyřech barvách, a to za 6500 Kč. 

Plusy:

  • kompaktní model hodinek, na zápěstí netíží
  • velmi dobrá čitelnost na přímém slunci, režim Always On
  • přesné měření srdečního tepu
  • automatická cvičení, měření stresu
  • rychlé prostředí, vše je pěkně po ruce

Minusy:

  • postrádáme otočnou lunetu
  • malý displej může dělat problém uživatelům s většími prsty
  • hodinky nemají reproduktor, ze zápěstí neobsloužíte hovory
  • pouze 1,5GB úložný prostor pro ukládání empétrojek
  • vibrační odezva by mohla mít více možností nastavení
Diskuze (14) Další článek: Sony restrukturalizuje. Mobilní divize se sloučí s fotoaparáty a televizory

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , USB, F +, Galaxy store,