Vyzkoušeli jsme sluchátka Samsung Galaxy Buds2. Slušná hudební kvalita za příznivou cenu

  • Samsung oživil legendární sluchátka Galaxy Buds+
  • Došlo ke změně tvaru přenosného pouzdra, nově se můžete těšit i na aktivní redukci šumu
  • Oproti Galaxy Buds Pro ušetříte rovnou tisícovku

Samsung společně se skládacími Galaxy Z Flip3 a Galaxy Z Fold3 uvedl do prodeje i nová zcela bezdrátová sluchátka Galaxy Buds2. Nový model se bude současně nabízet s výše postavenými Galaxy Buds Pro a také s alternativně tvarovanými Galaxy Buds Live. Sluchátka však jsou přímým nástupcem Galaxy Buds+, mimo nového tvaru pouzdra přidávají i funkce navíc, a také slušnou zvukovou kvalitu. Na absolutní špičku jim však něco chybí.

Navenek bílá, uvnitř barevná

Po vybalení z krabičky na vás vykoukne bílé kompaktní přepravní pouzdro, které je tvarově stejné jako u sluchátek Buds Pro a Buds Live. Pouze s tím rozdílem, že je krabička vyrobena z lesklého plastu, zatímco v případě dřívějších sluchátek se jednalo o matné kryty. Barvu sluchátek zjistíte, až po rozevření pouzdra, mimo bílé se jedná o levandulovou, olivovou nebo grafitovou. Samotná sluchátka jsou i tentokrát dost kompaktní (navíc o 15 % menší než u původních Buds), každé váží pět gramů a to i s 61mAh baterií.

Oficiální představení sluchátek Galaxy Buds2:

Oproti Buds Pro si všímáme daleko menšího dvoupásmového reproduktoru, na němž je nasazen střední nástavec z velmi tenké gumy. A je to u Samsungu vůbec poprvé, co v mých uších prostřední nástavec neseděl dobře. Naštěstí si můžete v základní krabičce, mimo nabíjecího USB kablíku (pouzdro však dobijete i bezdrátově), rozbalit další dva nástavce (S a L) ve stejné barvě. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sluchátka Galaxy Buds2 jsme si vyzkoušeli v bílé barevné variantě, lesklý kryt nevypadá příliš prémiově i proto, že na něm ulpívají mikroskopické nečistoty

Sluchátka jsou lesklá, což nevypadá moc prémiově, ale spíše „levně“. Navíc jsou na lesklých plastech vidět tmavší nečistoty. Na těle sluchátek jsou dále umístěny tři mikrofony a jednotka VPU (Voice Pickup Unit), která se stará o detekci hlasu. Samozřejmě nechybí ani dost citlivé touchpady. Klepnutím zastavíte nebo pozastavíte hudební přehrávání. Dotykem a podržením můžete aktivovat libovolnou funkci (třeba ztlumit hlasitost), pak zde máte ještě dvojité a trojité klepnutí, které slouží při přepínání skladeb.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mimo bílé jsou sluchátka v Česku v prodeji i v těchto třech barevných variantách

V rámci experimentálního nastavení můžete hlasitost upravit poklepáním na okraj sluchátek. Na poklepání si rychle zvyknete, touchpad je však dost citlivý, takže na něj kliknete i při letmé úpravě sluchátek v uších. Sluchátka mají zvýšenou odolnost IPx2, takže sice nejsou přímo do deště, ale pot při běhání přestojí bez úhony. V uších sedí pohodlně i při delším nošení, nijak vás v uchu (se správným nástavcem) netlačí a nezpůsobují diskomfort. 

Redukce šumu a baterie

V samotném pouzdře je připraven 472mAh akumulátor, který sluchátka při přenášení průběžně dobijí. Zhruba pět minut nabízení poskytne energii cca na hodinu dalšího poslechu. Sluchátka nám s aktivní redukcí šumu vydržela čtyři a půl hodiny na jedno nabití, pokud si funkci deaktivujete, vymáčknete z baterií zhruba dvě hodiny navíc. Z přenosného pouzdra dobijete baterii papírově až 4×, v praxi spíše doplna „jen“ třikrát, a ještě vám v pouzdru něco málo zbude.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sluchátka jsou opravdu velmi drobná, na vnější straně najdete citlivý touchpad. Srovnání rozměrů ze sluchátky Galaxy Buds Pro (v černé)

Zmiňovaná redukce šumu má podle Samsungu odfiltrovat až 98% ruchů a šumů na pozadí, což fungovalo velmi slušně, zdá se nám však, že je ANC u Buds Pro „o chlup“ lepší. Musíme však vzít v potaz i cenovou kategorii sluchátek, na kterou je aktivní redukce šumu více než slušným doplňkem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Připojená sluchátka k telefonu, aplikace Galaxy Wearable a hlavní nabídka

ANC má pouze jednu úroveň citlivosti (Buds Pro mají dvě), což je trochu škoda. U Buds Pro jsem si zvykl i na automatické přepínání na ambientní režim (stačilo jen promluvit), u Buds2 musíte na nahrávání zvuků z okolí přepnout ručně - přímo z aplikace nebo pomocí touchpadů.  Bude tak vždy vědět, co se kolem vás děje, což se hodí třeba při poslechu hudby za chůze. Částečnou náhradou je ambientní režim v průběhu volání, který se dokáže zapnout automaticky.

Maximální hlasitost sluchátek je dostatečná, největší přínos však vidíme ve výrazně zlepšené kvalitě hovorů. Díky třem mikrofonům při volání nezníte „jako z hrnce“, a navíc velmi dobře slyšíte protistranu i sami sebe přes ambientní režim, a to s minimálním zpožděním. Protistrana při volání prakticky ani neví, že jste volali přes sluchátka, a už to samo o sobě je měřítkem zvukové kvality. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bohaté nastavení dotykového ovládání

S telefonem se sluchátka párují přes Bluetooth 5.2 a aplikaci Galaxy Wearable, ve které můžete upravit ovládání, nastavit ekvalizér, oznámení, nastavit potlačení hluku, vyhledat sluchátka nebo aktualizovat jejich software. Párování se smartphony řady Galaxy je jednoduché, stačí jen v blízkosti telefonu otevřít pouzdro a telefon vás automaticky upozorní na blízká sluchátka. Spojení obstará služba SmartThings, apku pro správu sluchátek můžete stáhnout až dodatečně. Pro využití sluchátek není nutným doplňkem.

Zvuková složka bez přispění AKG

Zvuková kvalita bude pro běžné uživatele naprosto dostatečná. Zvukový výstup si upravíte patřičným ekvalizérem, prostorové Audio však chybí. A bohužel i podpis firmy AKG Audio, což je při přímém porovnání s Buds pro trochu znát. Zvuk je celkově plošší, není tak dynamický. Postrádáme určitý prostorový „přesah“ a výraznější basy už v základu. Aby byly alespoň trochu výraznější, je třeba nastavit zvýraznění basů v ekvalizéru. Pokud však nebudete mít přímé porovnání, ruku na srdce, z pohledu kvality audia vám asi nic podstatného chybět nebude...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nejvýraznější funkce v nastavení - ekvalizér, snadné párování a herní režim

Sluchátka navíc potěší mobilní hráče, protože v herním režimu, který aktivujete v sekci Labs, zmizí otravná latence při přenosu zvuku do bezdrátových sluchátek. A pokud už využíváte i tablet od Samsungu se stejným Samsung účtem, můžete počítat i s rychlým přepínáním mezi zařízeními. Stačí na druhém iniciovat hovor nebo spustit videa a sluchátka se automaticky přepojí. Sluchátka však musíte nejprve s každým zařízením spárovat.

Závěrem

Používáte Galaxy Buds Pro? Sluchátka vám nic nového (a lepšího) nenabídnou, pokud však využíváte Galaxy Buds, Galaxy Buds+ nebo Galaxy Buds Live můžete čekat podstatné zvýšení kvality hudebního výstupu a více dostupných funkcí. Líbilo se nám zejména vylepšení kvality při volání, povedená redukce šumu (velký skok oproti Buds+) a slušný zvuk. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že zvuková kvalita je (bez asistence AKG) nižší, než u Buds Pro. Zvuk je spíše plošší a ne tak dynamický, jak bychom si představovali. A to ani při „vytuněném“ ekvalizéru. Stejně tak chybí i automatické přepnutí na ambientní zvuk.

Pro běžné uživatele smartphonů značky Galaxy (sluchátka samozřejmě spojíte i s jinými modely), však budou naprosto dostatečná. Na českém trhu můžete sluchátka pořídit za 3 790 Kč ve čtyřech barevných variantách. A to je o tisícovku méně, než u Buds Pro. Pokud berete hudbu z mobilu opravdu vážně, sáhněte po Pro variantě, v opačném případě si bohatě vystačíte s letošní „dvojkou“.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (6) Další článek: Apple iPhone 13 Pro zatím plně nevyužívá 120Hz displej. Náprava je na cestě

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , Labs, Voice Pickup Unit, Sluchátko, Buds, Buds +, Zvuková kvalita, Galaxy Buds +, Česká republika, Samsun, Pouzdro, AKG audio,