Vyzkoušeli jsme: Samsung Portable SSD T5: 500 GB pro smartphone i počítač

Do redakce nám dorazilo šikovné příslušenství, díky němuž nemusíte nijak extra řešit kapacitu interní paměti smartphonu nebo rychlost přístupu k objemným souborům. V malé kompaktní zaoblené krabičce označené jako Samsung Portable SSD T5, se skrývá miniaturní SSD disk, v našem případě o kapacitě 500 GB, který můžete připojit k počítači i ke smartphonu. Má všestranné využití, přijde vhod např. při zálohování mobilních fotek na cestách nebo třeba jako cestovní video-knihovna.

Videopředstavení SSD disku Samsung T5:

SSD T5 je kovová krabička o rozměrech 74 × 57 × 10,5 mm, která váží 51 gramů. Krabičce nevadí nárazy ani pády ze dvou metrů, a její barva bude vodítkem ke kapacitě vnitřního disku SSD Form Factor využívajícího rychlé flash paměti V-NAND (rychlost přenosu až 540 MB/s). V případě modré barvy je strop 500 GB, základní kapacita disku je pak 250 GB. Černá varianta nabídne kapacitu, buď 1, nebo rovné 2 TB. Kapacita se samozřejmě podepíše na koncové ceně, a ty jsou u jednotlivých paměťových variant následující:

  • T5, 250 GB, modrá - 1 790 Kč
  • T5, 500 GB, modrá - 2 890 Kč
  • T5, 1 TB, černá - 4 990 Kč
  • T5, 2 TB, černá - 10 990 Kč

Už základní krabička je dost kompaktní, samotný disk se však nachází jen v její menší části. Základní balení je výrazně větší proto, aby se do něj mohla vměstnat vícejazyčná příručka v čitelné podobě. Součástí balení jsou také dva kablíky, oboustranný USB-C využijete pro připojení k mobilu, USB-C kabel s koncovkou USB-A zase přijde vhod počítačům a notebookům. Ne každý má totiž na své pracovní stanici konektor USB-C. SSD disk podporuje rozhraní USB 3.1 druhé generace (je až 4,9× rychlejší než běžný pevný disk), je však samozřejmě zpětně kompatibilní i se staršími standardy. Jen u nich datové přenosy poběží pomaleji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Portable SSD T5 a jeho velikostní srovnání se Samsungem Galaxy S10+

S „té pětkou“ se pracuje stejně jako s jakýmkoliv jiným externím diskem. Je k němu však k dispozici aplikace pro Windows, Mac i Android, která má však je dvě funkce. Můžete přes ní aktualizovat firmware nebo nastavit heslo a aktivovat hardwarové šifrování AES 256.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Screenshoty PC aplikace Samsung Portable SSD

Pokud je disk zabezpečen, tváří se po připojení jako 57kB read-only partition, ovšem můžete si z něj stáhnout a nainstalovat software Samsung Portable SSD, v němž je třeba zadat správné heslo. Následně se disk odblokuje. Odemknutí je třeba provést pro každé připojení disku k počítači nebo telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Screenshoty mobilní verze aplikace, která umí to stejné, co PC varianta - nastavit šifrování a aktualizovat firmware. Připojený disk se tváří jako externí USB úložiště.

Na disku je pouze odkaz ke stažení aplikace pro Android, z Google Play však aplikace zmizela, takže ji musíte stáhnout z Galaxy Storu. Pokud zabezpečení nechcete používat, bez aplikace se klidně obejdete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Test rychlosti SSD disku na PC (CrystalDiskMark) při zapojení do konektoru USB 3.0, mobilní A1 SD Bench ukazuje, že u mobilu jsou rychlosti zápisu a čtení zhruba poloviční

Skutečná kapacita disku je 465 GB, a po připojení k telefonu vám vyskočí Správce souborů s diskem, který je brán jako paměť USB 1, na který můžete rychle přesunout soubory z telefonu, resp. je zkopírovat z disku do paměti telefonu nebo na vloženou paměťovou kartu. 

Diskuze (5) Další článek: Huawei Watch GT mají u zákazníků úspěch. Výrobce jich prodal už 2 miliony

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , Krabička, SMA, Počítač, Kablík, USB, NAND, Samsun, Pór, Připojení, Pro +, SSD disk, Kapacita, Aplikace,