Vyzkoušeli jsme Samsung Galaxy S4 s čistým Androidem

Nainstalovali jsme do Galaxy S4 čistý Android. Podívejte se, co můžete oproti běžně prodávané verzi s TouchWiz získat a ztratit.

Bylo to poměrně velké překvapení, když byl na konferenci Google I/O 2013 odhalen model Galaxy S4 Google Edition. Po prvních okamžicích očekávání přišla informace o tom, že se model u nás nebude prodávat, jelikož je jeho hlavní distribuční sítí portál Google Play. Ten ale u nás nabízí pouze aplikace a hry, zatímco v jiných koutech světa na něm můžete pořídit i např. chytrý telefon s Androidem.

Z rychlého porovnání původního Galaxy S4 (GT-I9505) a Galaxy S4 Google Edition (GT-I9505G) bylo jasné, že změny se týkají pouze použitého systému. Zatímco původní model sází na Android 4.2.2 s grafickou nadstavbou TouchWiz, druhá varianta nabídne čistý Android 4.3. Bylo jen otázkou času, kdy budou mít majitelé Galaxy S4 možnost nainstalovat si „oficiální“ ROM s čistým Androidem. Díky portu, který se nedávno objevil na stránkách Sammobile.com, si můžeme ukázat, jak vypadá čistý Android v podání Galaxy S4 naživo.

Přechod na čistý Android

Základem pro úspěšný flash čistého Androidu 4.3 je nainstalování custom recovery, který nahradí defaultní Android recovery. Návodů je k tomu na internetu k dispozici dostatek, snad jen dodám, že flashování recovery probíhá přes PC aplikaci Odin. Nahrání systému probíhá přes SD kartu, takže na ni dopředu nahrajte *.zip soubor se systémem, který stáhnete zde. Po připojení do download módu (Home + Volume Down + zamykací tlačítko) náš redakční Galaxy S4 na displeji informuje o ochraně před zápisem (Write protection: Enabled), je třeba si dát pozor na přesný postup. V aplikaci Odin se soubor s recovery (většinou s koncovkou *.rar, *.tar nebo *.md5) přidává do políčka PDA.

Ponechejme základní nastavení zaškrtávátek, je třeba pouze odškrtnout auto reboot. Při restartu totiž u Galaxy S4 dochází k opětovnému nahrání standardní recovery, která přepíše tu, kterou jste do telefonu, byť i úspěšně nahráli. Jakmile tedy Odin informuje o tom, že se vše podařilo (PASS), odpojte USB kabel, vytáhněte a znovu vložte baterii a hned nabootujte do recovery (Home + Volume Up + zamykací tlačítko). V něm je pak třeba nejprve zvolit položku wipe data/factory reset a poté vybrat položku Update from external sdcard a vyhledat, který jste na paměťovou kartu dříve nahráli. Za 10 minut budete mít hotovo a telefon bude připraven k použití. Nezapomínejte, že vše děláte na vaše vlastní riziko.

 

Bez přídavků Samsungu

Nainstalovaná ROM s čistým Androidem je na první pohled svižnější a plynulejší, než původní ROM s TouchWizem. Velmi dobře se nám píše na QWERTY klávesnici, daleko lépe, než na defaultní klávesnici Samsungu, na druhou stranu datové přenosy MTP (mediální zařízení) probíhají daleko pomaleji než v ROM od Samsungu, přenos velkých souborů často skončí jen u výpočtu času pro přenos a dál se nehnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze screenů to vypadá na čistý Android některého Nexusu, ve skutečnosti se jedná o ROM Samsungu Galaxy S4 Google Edition. Jeho výhod zřejmě využijí vývojáři, protože mu chybí řada užitečných nadstaveb a funkcí, na druhou stranu je ROM svižnější

Celkově nám ale chybí jakékoliv bonusové aplikace a doplňkové funkce zařízení, téměř všechny z nich jsou totiž navázány na vlastní implementace Samsungu. Z inovací tak využijete jen ovládání displeje rukavicí, což není otázkou softwaru, nýbrž vhodně zvolené hardwarové vrstvy nad displejem. Čistá ROM pro Galaxy S4 ukazuje, jak by mohl vypadat podobně vybavený Nexus, v případě vlajkové lodi Samsungu však citelně chybí řada chytrých funkcí, o které se instalací dobrovolně připravíte. Pokud však chcete využít jen hardware Galaxy S4 a nejste spokojeni se softwarem, máte možnost přejít na čistý Android a bez okolků si jej upravit k obrazu svému. Potěšitelnou zprávou je obdobný výkon i velmi podobná výdrž na jedno nabití.

Diskuze (90) Další článek: Aplikace s pořady TV Prima exkluzivně pro tablety Samsung

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Oficiální rom, Android Recovery, Sam, Galaxy s, Samsung Galaxy s, #Android, Samsun, Volume Down, Čistý Android, Go edition, Obdobný výkon, GAL, Custom recovery,