Vyzkoušeli jsme prostředí skládacího Samsungu Galaxy Fold. A vy můžete také!

  • Když není fyzické zařízení, musíme se spokojit se spojením na dálku
  • Vyzkoušeli jsme si rozhraní na skutečném Galaxy Foldu a přinášíme vám první dojmy
  • A přiložíme i návod na to, jak si Galaxy Fold také vyzkoušet, třeba u sebe doma v počítači!

Samsung již několik let provozuje virtuální testovací laboratoř pro vývojáře, kteří si tak mohou na dálku otestovat aplikace na skutečných zařízeních. Před několika dny přibyl v Remote Test Lab i skládací Galaxy Fold, který si tak můžete vyzkoušet přes webový prohlížeč. Stačí Samsung účet a přihlášení zde. Jen je zájem o „skládačku“ enormní, takže si možná na spuštění emulátoru pár hodin počkáte.

Emulátor se spouští za kredity, jejich omezené množství můžete získat zdarma po kliknutí na tlačítko „Get Free Credits!“. Poté, co si zarezervuje zařízení, stáhnete Java applet, který je třeba spustit. Pokud se objeví při spuštění emulátoru chyba, doporučíme Javu aktualizovat na nejnovější verzi, nebo změnit prohlížeč. Poměrně úsměvná je i samotná uvítací hláška při vstupu na web RTL. Samsung vás upozorní, abyste na zařízení se vzdáleným přístupem neinstalovali ani nehráli Fortnite nebo neprováděli obnovení do továrního nastavení...

Již při rezervaci Foldu si můžete zvolit z několika regionů, kde jsou skutečná zařízení umístěna. V seznamu zařízení se orientujte podle koncovky na konci. KRx značí Jižní Koreu, USx Spojené Státy, UKx Velkou Británii a PLx Polsko. V mnohých případech však fungovalo spojení lépe s USA nežli s Polskem. V praxi je však třeba zkoušet metodou pokus - omyl. Pokud je u zařízení položka Waiting, zrovna s ním někdo pracuje, pokud v seznamu vidět není, dochází k jeho pravidelnému restartu a obnovení základních nastavení.

Spouštíme prostředí

Po spuštění naběhne vnější displej, odsouhlasíte podmínky používání a nastavíte češtinu. Prostředí se přepne do mateřštiny, a to, podotýkáme, na skutečném zařízení, k němuž je delegován vzdálený přístup. Myší můžete mačkat boční tlačítka nebo na dálku dotykově ovládat displej.

Naše první dojmy z uživatelského rozhraní Galaxy Foldu:

Vnější displej nabídne rozlišení 1 680 × 720 pixelů, což se promítne na celkovém zúžení uživatelského rozhraní. V liště se zástupci rychlého spuštění máte jen 5 ikon místo šesti, v hlavní nabídce se vedle sebe vejdou dokonce jen tři místo běžných čtyř až šesti (dle hustoty matice).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka, vysunutá lišta, spouštíme Google Play, Správce souborů - to vše spuštěné na vnějším úzkém displeji

Malý displej má i přesto vše potřebné pro základní ovládání, lištu ovladačů u spodního okraje i zkrácenou informační lištu. Zdá se, že vše bude záviset na tom, jak rychle si na malou plochu zvyknete. Za sebe vidím vnější displej ideální pro volání a odpověď na SMS zprávu v délce pár slov (klávesnice je dost malá), pro vše ostatní budete Fold rozevírat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, titěrná klávesnice - vnější displej použijete jen na ty nejnutnější a rychle odbyté úlohy

Na emulátoru přejdete na vnitřní displej stiskem tlačítka, u fyzických zařízení dojde k jejich mechanicky ovládanému rozložení. Interval přepnutí mezi displeji nemůžeme hodnotit, protože závisí i na kvalitě linky. Zatím bychom však byli spíše optimističtější. Na spekulované prodlevy při přepnutí mezi displeji to zatím moc nevypadá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka, výsuvná lišta, poslední spuštění aplikace, klávesnice a potvrzení procesoru Snapdragon 855 - to vše na vnitřním velkém displeji

Podstatné je, že aplikace spuštěná na malém displeji se po rozevření roztáhne na vnitřní displej ve stejném stavu, nepřijdete o žádná data. Rozlišení vnitřního Dynamic AMOLED displeje je 2 152 × 1 536 pix, ve skutečnosti je však pixelů méně, neboť jsou rohy zakulacené a v tom pravém horním je umístěn široký výřez pro selfie kamerku. Celý postup funguje i obráceně, jen musíte aplikacím explicitně nastavit, zda se mají po zavření Foldu vypnout úplně, a nebo se plynule „vrátit“ na vnější displej.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, Google Mapy, Fotoaparát, Webový prohlížeč, Obchod se schématy a klávesnice rozdělená vejpůl

Ve videu umístěném výše můžete vidět i práci v režimu Multidispleje. V pravém pruhu displeje můžete mít spuštěnou jednu aplikaci, v levém zase druhou a přes ně třeba ještě plovoucí okno. Ne všechny aplikace však práci v panelech a oknech podporují. Prostředí je jinak nachlup stejné jako u Samsungu Galaxy S10, pouze nadstavba One UI dospěla do verze 1.2 (základem je samozřejmě Android 9.0 Pie).

Pohled do výbavy

Samsung Galaxy Fold skutečně běží pouze na Snapdragonu 855 a to rovnou s 12GB RAM! Při běžném běhu zařízení jsem evidoval v RAM volných 7,8 GB, takže rezervy zde jsou pořádné! A to platí i pro interní půlterové úložiště, čeká na vás minimálně 460 GB volného místa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily snímačů prozradila aplikace AIDA64

V aplikaci AIDA64 jsme objevili celou spoustu snímačů, které jsou často zdvojené, a proto se u nich objevuje příznak Wakeup/Non-wakeup (probuzený/neprobuzený). Mezi snímači nechybí magnetometr, senzor osvětlení, detektor pohybu, kroků, zvednutí, dva gyroskopy, snímač hlídající úhel složení, senzor úchopu, snímač orientace displeje, barometr a další...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o displeji, baterii a použitých fotoaparátech

Vnitřní displej zabírá plochu 108 × 151 mm a jedná se o Dynamic AMOLED, baterie má podle databáze kapacitu 4 380 mAh. Fold však informuje o 4 000mAh baterii, to by však měla být špatná informace, protože hybrid má skutečně kapacitně větší baterii. Dva ze tří fotoaparátů na zádech vyrobil Samsung, kamerka pro selfie na displejem pochází od Sony, jedná se o fotočip IMX374.

A co na to Antutu?

I když to může být na první pohled úsměvné, na druhé straně jsme ovládali fyzické zařízení, tak proč u něj nezkusit pár benchmarků? Tím primárním je samozřejmě Antutu. V rozevřeném stavu získal Galaxy Fold 352 818 bodů, v zavřeném zase 354 933 bodů. Překvapení? I když by menší displej mohl přidat body za grafiku (adaptér se nezapotí tolik jako na vnitřním displeji s větším rozlišením), je odchylka zanedbatelná. Je podobná, jako byste provedli měření na větším displeji několikrát po sobě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Antutu v rozevřeném a zavřeném stavu, výsledky benchmarku Geekbench

Dalším benchmarkem byl Geekbench, v němž Fold získal v jednojádrovém testu 3 407 bodů, ve vícejádrovém pak 9 299 bodů. Na závěr jsme si nechali Androbench, který měří rychlosti interního úložiště. A protože Samsung u Foldu poprvé používá paměťový čip typu UFS 3.0, byli jsme zvědaví na výsledky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání rychlostí úložiště Galaxy Fold (UFS 3.0) a Galaxy S10+ (UFS 2.1)

Sekvenční čtení mělo oproti Galaxy S10+ s UFS 2.1 rychlost téměř dvojnásobnou, u sekvenčního zápisu byla dokonce více než dvojnásobná. Náhodné čtení a zápis měly také větší rychlosti, ovšem už ne tak výrazně. Přístupy do databáze SQLite měl Galaxy Fold pomalejší.

Pohled na design Samsungu Galaxy Fold:

Kdy a za kolik?

Předobjednávky Samsungu Galaxy Fold startují 26. dubna, na pulty obchodů se skládací hybrid dostane 3. května. ČR ani Slovensko bohužel nejsou mezi vybranými 15 evropskými státy, kde naopak nechybí třeba takové Polsko nebo Rumunsko. Česká pobočka Samsungu zatím dodávky Foldu do ČR nepotvrdila, a my můžeme jen doufat, že se k nám skládací hybrid dostane alespoň ve zbývající části roku, tj. v jedné z dalších prodejních vln. Cena Galaxy Foldu je v Evropě stanovena jednotně na 2 000 EUR, tj. v přepočtu na 51 250 Kč.

Samsung Galaxy Fold
rozměry a hmotnost: 161 × 63 × 17,0 mm, 263 g
displej: 7,3", kapacitní Dynamic AMOLED, 1 536 × 2 152, 362 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (2000|316 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 512 GB, RAM: 12 GB, baterie: 4 380 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 855 (8× Cortex-A76, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
61 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (6) Další článek: Jak ochránit výsuvný a otočný foťák? Podívejte se na fotky pouzder pro Galaxy A80

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy Fold, Galaxy Fold, Sklad, Fold, Aplikace, Snímač, Slovensko, Seznam zařízení, Magneto,