Vyzkoušeli jsme nový hybrid a tablet od Samsungu

Samsung v Londýně představil nový Ativ Tab 3 s Windows 8 a také hybridní Ativ Q, který vedle Win8 zvládá také Android. Oba jsme vyzkoušeli.

V Londýně pořádal Samsung velké představení nových produktů, které byly nejen z mobilního světa chytrých telefonů, ale také z oblasti ultrabooků, konvertibilních modelů a počítačů vše v jednom. Na novinky mezi smartphony, z nichž všechny tři nové modely jsou odvozeny od vlajkové lodi Galaxy S4, se můžete podívat zde.

Samsung Ativ Q: dva systémy a velmi jemný displej

Samsung představil konvertibilní notebook, který lze ale označit i jako hybridní tablet. Prezentovaná funkce čtyř zařízení v jednom sice ukazuje na „kočkopsa“, ale inženýrům se podařilo zapracovat na kvalitě a použití dvojice operačních systémů, takže lze zařízení dobře použít nejen jako tablet, ale i jako náhradu klasického notebooku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavním znakem je nový IPS displej, který má velmi vysoké rozlišení 3 200 × 1 800, což odpovídá jemnosti displeje 275 ppi. Úhlopříčka je totiž „pouze“ 13,3 palců. S tím také souvisí problém se škálováním ve Windows, kde jsou v klasické ploše jednotlivé prvky příliš malé nejen na dotykové ovládání, ale možná i na ovládání pomocí myši nebo touchpadu.

Samsung Ativ Q ale nemá klasický touchpad, protože klávesnice je stlačena až k okraji šasi. Uprostřed se ale nachází optický snímač, který slouží podobně jako trackpoint. Klávesnice je díky třináctipalcovým rozměrům dostatečné rozměrná na pohodlné rozložení rukou a psaní jako na klasické klávesnici. Numerický blok ale samozřejmě chybí. Rozhraní Metro i na takovém displeji s vysokým rozlišením vypadá stále dobře a je dostatečně velké pro ovládání dotykem. Displej podporuje až deset dotyků zároveň a je možné použít i stylus.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Uvnitř se nachází dvoujádrové čipy Haswell, které mají k dispozici 4 GB operační paměti DDR3L. Mělo jsme možnost prohlédnout 128GB verzi, Samsung ale nabídne i model s 256GB SSD. I zde je ale nutné počítat s menším prostorem pro vaše data. Testovaná verze s 128GB SSD měla k dispozici pouze 100 GB a z toho minimálně 20 GB zabere operační systém Windows 8. Pro vaše uživatelská data je tak dispozici maximálně kolem 80 GB s čistým systémem, což opravdu není mnoho a náročnějším uživatelům už to nemusí stačit.

Nad displejem se nachází webkamera s rozlišením 720p a nechybí výbava v podobě WiFi (802.11n), Bluetooth 4.0 a mezi porty je jeden USB 3.0, jeden USB 2,0, čtečka karet microSD výstup micro HDMI a přes adaptér je možné využít i gigabitový ethernet. Samsung ATIV Q má baterii Li-Pol s kapacitou 47 Wh a dle oficiálních informací je výdrž až devět hodin. To je vzhledem k použité platformě a kvalitnímu displeji velmi dobré. Rozměry Ativu Q jsou 327 × 218 × 13,9 mm, přičemž hmotnost je pouhých 1,29 kg.

Přepínání mezi operačním systémem Windows 8 a Android 4.1 probíhá takřka okamžitě a není se čemu divit – v základu stále běží Windows 8 a Android je spuštěný pouze ve virtualizované aplikaci. Při zkoušení došlo k resetu zařízení, takže jsme měli možnost vidět větší podrobnosti o tomto rozdělení. Po startu Windows 8 se objevilo klasické Metro a k dispozici byla i plocha, kde byl zástupce na spuštění virtuálního stroje s Androidem, na první pohled vyrobený přímo Samsungem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Android je na Ativu Q v podobě virtualizované aplikace, kořenovým systémem je Windows 8

Po spuštění zabral přibližně 250 MB v operační paměti a poté už nebylo možné přepnout na klasickou plochu – objevila se pouze černá obrazovka bez ničeho. Je tak otázkou, jestli se jednalo o nějakou chybu nebo záměr. Samsung má ale ještě nějaký čas na pořádné vyladění, protože zařízení se očekává v prodeji až koncem tohoto roku.

Samsung Ativ Tab 3: překvapivě lehký

Nabídku klasických tabletů rozšíří Samsung Ativ Tab 3 s desetipalcovým displejem a také nižším rozlišením 1 366 × 768. Uvnitř je platforma Intel Atom Z2760 s 2 GB LPDDR2 a 64GB eMMC, na které je předinstalovaný operační systém Windows 8. Samsung připravil i originální příslušenství, připojit k tabletu lze tenkou klávesnici s krytem.

  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ativ Tab 3 dostal Windows 8, Samsung do nich přihodí i plnou verzi Microsoft Office 2013

Tloušťka tabletu je pouze 8,2 mm a ani hmotnost 550 g není nějak přehnaná, mezi Windows tablety je Ativ Tab 3 jedním z nejlehčích. Tablet má designově blízko k androidové řadě Galaxy Tab. V prodeji se objeví v bílé verzi a Samsung slibuje výdrž až deset hodin na jedno nabití. Pro videokonference je připravena webkamera (720p), porty zahrnují micro USB, micro HDMI a micro SD slot.

Samsung Ativ Tab 3
rozměry a hmotnost: ? × ? × 8,2 mm, 550 g
displej: 10,1", kapacitní TFT LCD, 1 366 × 768, 155 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4
paměť: 64 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: ? mAh
procesor: Intel Atom Z2760 (2× Saltwell, 2 GHz, 32nm)
operační systém: Microsoft Windows 8
fotoaparát: telefon nemá fotoaparát
14 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (17) Další článek: Co přijde po dronech? Létající auto ovládané mobilem

Témata článku: Samsung, , , Samsung Ativ Tab, Samsung Ativ Tab 3, Samsung Ativ Tab 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Klasický tablet, Čtečka karet, Testovaná verze, Hybridní tablet, Sam, Černá obrazovka, Samsun, Optický snímač, Hybrid, Tab, Nov, Webkamera, Gigabit Ethernet,