Vytváříme schémata pro telefony Samsung

S aplikací Samsung Theme Designer můžete vyrábět schémata pro telefony s badou i pro některé hloupé přístroje. Ukážeme vám, jak na to.

Abyste mohli vytvářet schémata pro telefony Samsung, je třeba stáhnout samotný program Samsung Theme Designer. Stahujte vždy nejnovější verzi ze stránek innovator.samsungmobile.com, v době psaní článku se jednalo o verzi 2.0.3. Rozdíly funkčnosti mezi verzemi jsou ryze kosmetické, platí však, že s novějšími verzemi programu narůstá i počet podporovaných telefonů.

V současné době je možné vytvářet schémata pro modely s Badou 2.x i Badou 1.x v závislosti na podporovaném rozlišení. Hloupé telefony, samsungem označované jako Feature Phones, jsou podporovány jen některé. Z posledních modelů mohu zmínit např. nedotykový C3530 nebo dotykový Star II. Ve většině případů podporovaný model ani nemusí být uveden, jen si musíte vybrat projekt, který rozlišením a platformou odpovídá vybranému přístroji a u něj následně ověřit, zdali soubor s koncovkou *.smt rozpozná. V redakci máme v současné době Wave III, takže se podíváme na nejpozději integrovanou funkci, tedy na výrobu schémat pro operační systém Bada 2.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spouštíme aplikace Theme Designer a vybíráme vhodný typ projektu.

Jakmile spustíme aplikaci Themes Designer, jednoduchý průvodce nám dá na výběr, který projekt chceme editovat. Pří výběru modelu si rovněž můžete vybrat, jaký styl chcete předělávat. Máte na výběr mezi defaultním a několika upravenými. Nejlépe je vždy upravovat základní styl. První, co můžete upravit, jsou obrázky zamykací obrazovky a pohotovostního režimu. Na obě místa můžete umístit statický obrázek i flashovou animaci, pro zamykací obrazovku mají rozlišení 480 x 800 pix, pro pozadí je to 1200 x 800 obrazových bodů. Vložené pozadí je zobrazeno i v hlavní nabídce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Stará zamykací obrazovka a její nová podoba, stačilo jen nahrát patričný obrázek.

V rámci hlavního menu můžete upravit vzhled všech systémových ikon číselníkem začínaje a e-mailem konče. Jednotlivé ikony mají rozlišení 80 x 80 pixelů a pokud je nechcete mít přísně hranaté, můžete si vyhrát s průhledností u *.png souborů. Plusem je to, že obrázky a ikony nemusíte před vložením zmenšovat, aplikace to udělá za vás.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vytvořili jsme nové pozadí pohotovostního stavu, které se v průhlednější podobě zobrazuje i na pozadí hlavní nabídky.

Jakmile jste s ikonami spokojeni, přichází na řadu dobarvování systémových podnabídek. Názvy některých objektů mohou být zprvu krkolomné, ale při kliknutí na nadpis se vám vizuálně označí, co která položka znamená. Každé položce můžete nastavit barvu, kterou si vyberete z palety barev nebo si potřebnou namícháte sami. U prvků lze dále nastavovat průhlednost. Výslednou barevnou koláž si můžete názorně zobrazit v telefonním seznamu, ve zprávách nebo ve správci souborů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Grafická úprava barev v rámci podnabídek, můžete si vybrat z předpřipravené palety barev nebo namíchat své vlastní odstíny.

Na integrovaném jednoduchém emulátoru si můžete nově vytvořené schéma prohlédnout. Jakmile jste si jisti, že je schéma to pravé, můžete si jej nechat vyexportovat. Je zde na výběr export jako schéma nebo jako aplikace. Pro začátečníky je jednoznačným východiskem první volba, zkušenější uživatelé, kteří chtějí ke schématu přibalit další obrázky a data, mohou zvolit druhou variantu, musí do schématu ještě ale přidat manifest, který bude charakterizovat nově vytvořenou aplikaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Schéma je možno v omezené míře vyzkoušet na emulátoru, než jej definitivně vyexportujete.

Posledním krokem je nahrání schématu do telefonu, např. pomocí datového kabelu. Schémata není třeba nijak instalovat, stačí je jen umístit do paměti telefonu nebo na paměťovou kartu. Nastavit jej můžete v Nastavení - Displej - Schéma. Pokud chcete rychle proniknout do tajů vytváření schémat, můžete se v rámce aplikace podívat i na názorné video ukázky, musíte si ale stáhnout větší verzi instalačního balíčku aplikace. Existuje totiž i light verze, která je o videa ochuzena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sekce schémat eviduje všechny schémata v paměti telefonu, nově vytvořené tak můžeme hned nastavit. Musíme ale nejdříve odsouhlasit jeho potenciální nebezpečnost. Následuje vzhled pohotovostní obrazovky, hlavního menu, různých podnabídek a zamykací obrazovky. Takhle může vypadat schéma vytvořené za několik minut, pokud si s ním vyhrajete do nejmeních detailů, mohou být výsledky daleko lepší.

Samsung Themes Designer si můžete stáhnout zde, uživatelský manuál je pak k dispozici na tomto odkaze.

Diskuze (3) Další článek: Sony Xperia S: velmi nadějný Japonec [video]

Témata článku: Samsung, , , Samsun, Telefon, Sam, Pro +, Jednoduchý průvodce, SMT, Statický obrázek, Grafická úprava, Schéma, První volba, Manifest, Názorné video