Výstavba 5G sítí v Německu před důležitým rozhodnutím, které může ovlivnit i ostatní země

Bude se Huawei podílet na stavbě 5G sítí, nebo nebude? Tuto kardinální otázku si klade v současné době mnoho zejména evropských zemí. Některé jiné, např. Spojené státy, Austrálie nebo Tchaj-wan už Číňany z budování 5G infrastruktury kvůli možným bezpečnostním rizikům vyloučili. V Evropě ale rozhodování zdaleka nebude tak jednoduché, jak je vidět na příkladu sousedního Německa. To už má frekvence pro 5G sítě dávno vydražené a jejich výstavbě by tak teoreticky nemělo nic stát v cestě.

Pro mnoho evropských zemí je Čína jedním z největších obchodních partnerů a ochlazení byznysových vztahů by na jednotlivé ekonomiky dopadlo velmi citelně. Číňané jsou si toho moc dobře vědomi a ačkoli žádné hrozby embargem nebo uvalení cel z jejich strany nepadly, Němci v těchto dnech cítí, že pokud Huawei k výstavbě sítí nepustí, mohou nastat problémy.

Německo jako vzor pro ostatní země EU?

Například pro automobilku BMW je podle agentury Bloomberg čínský trh aktuálně největším odbytištěm na světě, podobně jsou na tom i konkurenční německé skupiny Daimler a VW. Mnohé z těchto automobilek navíc už nyní s Huawei úzce spolupracují na nejrůznějších technologických řešeních včetně autonomních vozidel.

Zapomenout nesmíme ani na nadnárodní operátorskou skupinu Deutsche Telekom (DT) se sídlem v Německu, pro kterou je Huawei jeden z hlavních partnerů na mnoha evropských trzích. I další operátoři mimo skupinu DT dlouhodobě upozorňují, že úplné vyškrtnutí Huawei z dodavatelského řetězce způsobí prodražení a zpoždění startu 5G sítí.

Německé rozhodnutí neovlivní zdaleka pouze tuto zemi s nejvýkonnější evropskou ekonomikou. Může se stát modelovým přístupem pro ostatní státy EU, které si tak mohou usnadnit nelehké rozhodování a podle Němců se přikloní buď na jednu, nebo na druhou stranu. V podobné fázi jsou podle deníku The Guardian nyní i Britové, na které silně tlačí USA, ale vzhledem k blížícímu se Brexitu už vystupují víceméně sami za sebe. Ani na ostrovech ale nemají o přístupu k největšímu dodavateli mobilních sítí ještě definitivně jasno.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (4) Další článek: Samsung chystá levný tablet se stylusem. Půjde do prodeje s Androidem 10

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , , , Síť, Výstavba, Největší obchod, The Guardian, Rozhodnutí, Ostatní země, Číňan, Země EU, Volkswagen, Německo, Evropa