Samsung zvyšuje grafický výkon starších modelů. Update na One UI 4.1 opravuje i původní omezení služby GOS

  • Samsung chystá update telefonů na One UI 4.1
  • Vychytávky z řady Galaxy S22 se dostanou i na další modely
  • Nejstarším aktualizovaným telefonem bude Galaxy S10

Samsung v Česku spustil velkou vlnu aktualizací stávající zařízení na nadstavbu One UI 4.1. Konkrétně můžeme potvrdit dostupnost updatu u Galaxy Z Fold3 a u Galaxy S21 Ultra. Aktualizace má velikost zhruba 1,5 GB!

Seznam změn je tentokrát dosti rozsáhlý, byť se jedná, na první pohled, jen o inkrementální update nadstavby One U. Pročíst si jej můžete dále v článku. Zřejmě nejdůležitější položkou aktualizace je záplata systémové služby GOS, jejíž grafická omezení budou při startu her vypnuta. Aktualizace systému se vám nabídne automaticky, popř. je můžete ručně vyhledat přes Nastavení - Aktualizace softwaru - Stáhnout a instalovat.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G G998B 12GB/128GB Samsung Galaxy S21 Ultra 5G G998B 12GB/128GB
nabízí 2 obchody za ceny od 13 580 Kč
Srovnat ceny na Živě

Kompletní changelog k nadstavbě One UI 4.1:

Aktualizace uživatelského rozhraní One UI 4.1
One UI 4.1 vám přináší nejnovější funkce pro vaše zařízení Galaxy. Intuitivnější, zábavnější, zabezpečenější a snadnější než kdy dříve.
Na změny se podívejte níže.

Fotoaparát
Pořizování skvělých fotografií a videí je snazší než kdy dříve.

Další možnosti pro portrétní videa
Zachyťte skvělá portrétní videa, i když  fotíte vzdálený objekt. Kromě objektivu se zoomem 1x můžete nyní natáčet portrétní videa se zoomem 3x na zadním fotoaparátu.

Větší zoom v režimech Pro a Pro video
Teleobjektiv je nyní podporován v režimech Pro a Pro video, takže můžete zachytit jasnější obrázky a videa vzdálených věcí.

Získejte úplný pohled režiséra
Videa z pohledu režiséra můžete uložit s odlišnými videy z předního i zadního fotoaparátu, abyste je mohli později upravovat, i když dokončíte nahrávání. Když je přehráváte ve Videopřehrávači, můžete přepínat mezi různými zobrazeními, jako je rozdělená obrazovka nebo obraz v obraze.

Galerie
Vytěžte ze svých vzpomínek maximum. Galerie přináší vylepšené funkce pro remastering a organizaci vašich obrázků a videí a sdílení je nyní snazší než kdy dřív.

Výkonný remastering
Ať vaše fotografie vypadají lépe než kdy dřív. Zaostřete rozmazané tváře, opravte zkreslení na televizních nebo počítačových obrazovkách a zvyšte jas a rozlišení.

Další návrhy
Získejte pomoc s vytvářením uměleckých portrétů a úžasných smyčka momentek. Galerie navrhne nejlepší efekty pro vaše obrázky.

Přidejte portrétové efekty
Nyní můžete přidat rozostření pozadí k obrázku, na kterém je vyfocena osoba.

Přesvícení portrétu
Upravte osvětlení portrétů, i když jste jej již vyfotografovali, abyste vždy získali dokonalý snímek.

Převeďte nepotřebné fotografie pohybu na statické obrázky
Ušetřete úložný prostor převodem fotografií pohybu na statické obrázky. Galerie navrhne obrázky, kde pohyb není nutný, jako třeba v případě fotografií dokumentů.

Sdílejte alba jako odkazy
Již není potřeba zvát lidi do sdílených alb jednotlivě. Stačí vytvořit odkaz, který lze sdílet s kýmkoli, i když nemá účet Samsung account nebo zařízení Galaxy.

Všechny vaše pozvánky pohromadě
Snadno přijímejte pozvánky do sdílených alb, i když zmeškáte oznámení. Pozvánky, na které jste dosud neodpověděli, se zobrazí v horní části seznamu sdílených alb.

Vytvářejte časosběrná videa
Proměňte obrázek v živé 24hodinové časosběrné video. Zobrazí se tlačítko pro obrázky scenérie včetně oblohy, vodních ploch, hor nebo měst. Vaše video bude vypadat, jako by uplynul celý den.

Zóna AR
Vyjádřete sami sebe jako nikdy předtím v rozšířené realitě. Vytvořte si vlastní emoji, nálepky, kresby a další.

Další dekorace pro vaše nálepky emoji
Ukažte svůj vlastní jedinečný styl přidáním GIFů z aplikace Tenor jako dekorace pro vaše vlastní nálepky AR emoji.

Přidejte další do svých AR kreseb
Vytvářejte 3D nálepky skenováním objektů reálného světa a poté je přidejte do své AR kresby. Můžete rovněž přidat GIFy z Tenor a Giphy.

Barvy pozadí v režimu masky
Zaměřte se na své AR emoji, když je nosíte jako masku. Vyberte si z různých barev, které můžete použít jako pozadí.

Chytrá pomůcka
Vaše pomůcky na domovské obrazovce jsou nyní chytřejší. Stačí si vybrat pomůcky, které chcete, a o zbytek se postará vaše Galaxy.

Seskupte pomůcky dohromady
Ušetřete místo na domovské obrazovce zkombinováním více pomůcek do jedné chytré pomůcky. Přejetím prstem doleva nebo doprava můžete procházet pomůcky nebo je nastavit tak, aby se automaticky otáčely a zobrazovaly vám nejrelevantnější informace na základě vaší aktivity.

Získávejte návrhy na domovské obrazovce
Váš chytrá pomůcka vám řekne, kdy je čas dobít sluchátka Galaxy Buds, kdy je čas připravit se na událost ve vašem kalendáři a další.

Google Duo
Zůstaňte v kontaktu díky vysoce kvalitním videohovorům. One UI vám přináší exkluzivní funkce.

Zvládněte více činností během videohovorů
Během videohovoru v Google Duo můžete sdílet obrazovku jiné aplikace. Sledujte společně YouTube, sdílejte fotky, prozkoumávejte mapy a další.

Připojte se k videohovorům v režimu prezentace
Během videohovoru v telefonu se můžete ke stejnému hovoru připojit na tabletu v režimu prezentace. Obrazovka vašeho tabletu bude sdílena s ostatními účastníky, zatímco zvuk a video bude pokračovat ve vašem telefonu.

Samsung Health
Získejte podrobnější informace o svém zdraví a vylepšené sledování cvičení v nejnovější verzi aplikace Samsung Health.

Získejte přehled o složení svého těla
Stanovte si cíle pro svou hmotnost, procento tělesného tuku a hmotu kosterního svalstva. Získáte tipy, jak dosáhnout svých cílů.

Vybudujte si lepší spánkové návyky
Sledujte svůj spánek a získejte koučování na základě svých spánkových vzorců.

Vylepšené sledování cvičení
Na svém Galaxy Watch4 si můžete nastavit cíle intervalového tréninku, než začnete s během nebo cyklistikou. Až budete hotovi, dostanete zprávu do telefonu. Vaše hodinky mohou také poskytnout informace o úbytku váhy pocením při běhu a obnovení srdečního tepu při aerobních cvičeních.

Samsung Notes
Pište, kreslete nebo si dělejte rychlé poznámky. Aplikace Samsung Notes je nyní více propojená s vašimi dalšími aplikacemi a zařízeními.

Při procházení si dělejte rychlé poznámky
Sledujte své zdroje pomocí nových možností výstřižků. Při vytváření poznámky pomocí bezdotykového příkazu, panelu rychlého spuštění nebo panelu na okr. s Úkoly můžete zahrnout obsah ze Samsung Internet nebo Galerie.

Použijte svůj telefon jako panel nástrojů
Při psaní poznámek na tabletu uvolněte na obrazovce více místa pro psaní tím, že na telefonu zobrazíte panel nástrojů S Pen.

Smart Switch
Přeneste kontakty, fotografie, zprávy a nastavení ze starého telefonu nebo tabletu do svého nového Galaxy. One UI 4.1 vám umožní přenášet více než dříve.

Další možnosti přenosu
Při přenosu obsahu do vašeho nového Galaxy získáte 3 možnosti. Můžete si vybrat, zda chcete přenést vše, přenést pouze své účty, kontakty, hovory a zprávy, nebo zvolit možnost Vlastní a vybrat si, co přesně chcete přenést.

SmartThings Find
Najděte svůj telefon, tablet, hodinky, sluchátka a další pomocí SmartThings Find.

Nechte se upozornit, když něco zapomenete
Ztrácení věcí je minulostí. Můžete si vybrat, zda chcete dostávat upozornění vždy, když je váš Galaxy SmartTag příliš daleko na to, aby se mohl připojit k vašemu telefonu.

Najděte společně ztracené zařízení
Polohu svých zařízení můžete sdílet s ostatními. Pokud se zařízení ztratí, můžete získat pomoc od jiné osoby, aby jej naskenovala a vyhledala poblíž.

Sdílení
One UI 4.1 vám nabízí ještě více způsobů, jak sdílet s ostatními.

Sdílejte svou síť Wi-Fi
Pomocí Quick Share můžete sdílet svou aktuální síť Wi-Fi s dalším člověkem. Osoba, se kterou sdílíte, se bude moci připojit automaticky bez zadání hesla.

Při sdílení obrázků a videí zahrňte historii úprav
Když sdílíte obrázky a videa pomocí Quick Share, můžete zahrnout kompletní historii úprav, aby příjemce viděl, co se změnilo, nebo se mohl vrátit k originálu.

Sdílejte tipy s ostatními
Našli jste v aplikaci Tipy něco užitečného? Klepnutím na ikonu Sdílet to pošlete příteli.

Další funkce a vylepšení

Paleta barev
Přizpůsobte si telefon pomocí jedinečných barev na základě vaší tapety. Vaše vlastní paleta barev se nyní zobrazuje ve více aplikacích, včetně aplikací poskytovaných společností Google.

Chytré návrhy
Vaše Galaxy je nyní mnohem chytřejší. Když začnete přidávat událost do kalendáře, zařízení navrhne název a čas na základě textových zpráv a další aktivity v telefonu. Podobné návrhy získáte v aplikacích Kalendář, Připomenutí, Klávesnice, Zprávy a další.

Vyčistěte stíny a odrazy v editoru fot.
Stíny a odrazy budou automaticky odstraněny, kdykoli použijete Mazání objektů.

Přidejte emoji do svého kalendáře
Kromě nálepek nyní můžete k datu v kalendáři přidat emoji, abyste vyjádřili své pocity.

Vyberte aplikace pro opravu textu na klávesnici Samsung
Vyberte aplikace, ve kterých chcete získat automatické opravy textu. Zapněte je pro aplikace pro psaní, abyste měli pravopis a gramatiku pod kontrolou, a vypněte je pro aplikace pro psaní textových zpráv, když chcete být méně formální.

Šířeji dostupné možnosti klávesnic
Rozvržení klávesnic, metody vstupu a funkce pro konkrétní jazyky jsou nyní dostupné ve více regionech, takže můžete psát snáze bez ohledu na to, kde se nacházíte. Pomocí položky Nastavení můžete vždy přepnout zpět k předchozímu rozvržení.

Přizpůsobte si vyvážení zvuku
V nastavení Usnadnění můžete upravit vyvážení zvuku vlevo/vpravo pro připojená zařízení, jako jsou reproduktory nebo sluchátka, odděleně od vyvážení zvuku pro reproduktory telefonu. To vám umožní získat dokonalou rovnováhu ze sluchátek, aniž by to ovlivnilo vyzváněcí tón a zvuk reproduktorů.

Nové akce pro Bixby Routines
Nyní můžete vytvářet rutiny, které změní váš ciferník nebo zapnou pokročilá nastavení, jako je Chránit baterii.

Přizpůsobte si virtuální paměť
Vyberte velikost virtuální paměti telefonu pomocí RAM Plus v Péče o zařízení. Použijte větší pro zvýšení výkonu nebo menší, abyste ušetřili úložný prostor.

Služba pro optimalizaci her
výkon CPU/GPU v raných fázích hry nebude omezen. (Funkce správy výkonu založená na teplotě zařízení bude zachována.) Bude poskytnut režim „Alternativní správa herního výkonu“ v Game Booster. Aplikace třetích stran, které obcházejí Službu Pro Optimalizaci Her, budou povoleny.
Doporučujeme aktualizovat aplikaci Služba Pro Optimalizaci Her na nejnovější verzi.

Některé aplikace bude nutné po aktualizaci One UI 4.1 aktualizovat samostatně.   


Původní článek vyšel 16. března s následujícím nadpisem:

Vychytávky z řady Galaxy S22 se dostanou i na další Samsungy. Schovaly se do aktualizace One UI 4.1

Samsung na svém blogu potvrdil, že začne brzy své starší modely aktualizovat na nejnovější verzi grafické nadstavby One UI 4.1. Ta se poprvé objevila u řady Galaxy S22, odkud se nejdříve dostane do skládacích Galaxy Z Flip3 a Galaxy Z Fold3. Následně tento update dorazí i na modelovou řadu Galaxy S21, do tabletu Galaxy Tab S7 FE i na vybraná „áčka“. V průběhu roku se dočkají i majitelé telefonů řad Galaxy S10, Galaxy S20, Galaxy Note20, Note10, Galaxy Tab S a starších skládaček.

Funkce z letošních topmodelů se tedy brzy dostanou i do starších Samsungů. Sílení obrazovky při volání (Google Duo Live Sharing) bude zpřístupněno všem uživatelům řady Galaxy s Androidem 12. To se však netýká dostupnosti fotoaplikace Expert RAW. Ta v dubnu dorazí na Galaxy Z Fold3, v průběhu roku pak na Galaxy S20 Ultra, Galaxy Note20 Ultra a také na Galaxy Z Fold2. Mazání objektů na fotografiích bude k dispozici v řadě Galaxy S10 a u novějších modelů.

Do starších modelů se dostanou nové funkce fotoaparátu, např. podpora nočních portrétů, rozpoznávání zvířat, vylepšený režim Pohled režiséra, podpora teleobjektivu v režimu Pro Foto a Pro video, či integrace se Snapchatem. Ta však bude dostupná jen u řady Galaxy S21. Přesnou dostupnost výše zmíněných funkcí u jednotlivých modelů se dočtete v tomto vlákně na korejském fóru Samsung Community.

Kdo se může těšit na update na One UI 4.1:

  • Galaxy S21 5G, Galaxy S21 5G, Galaxy S21 Ultra 5G, Galaxy S21 FE 5G
  • Galaxy Z Flip3 5G, Galaxy Z Fold3 5G
  • Galaxy S20, Galaxy S20+, Galaxy S20 Ultra, Galaxy S20 FE 5G
  • Galaxy Z Fold2 5G, Galaxy Fold 5G, Galaxy Fold
  • Galaxy Z Flip 5G, Galaxy Z Flip
  • Galaxy Note20, Galaxy Note20 Ultra
  • Galaxy Note10+ 5G, Galaxy Note10+
  • Galaxy S10e, Galaxy S10, Galaxy S10+, Galaxy S10 5G

Všechny dotčené telefony se mohou těšit na automatické návrhy úprav fotek či na funkci Quick Share pro rychlé sdílení souborů. Klávesnice od Samsungu bude vylepšená o software Grammarly, který přidá alternativní návrhy predikce, nabídne synonyma, korekci gramatiky a mnoho dalšího. Funkce však bude zřejmě skrytá za paywallem, Premium verze má být k dispozici k bezplatnému užívání na 90 dní.

Největší novinky v nadstavbě One UI 4.1 od Samsungu:

Toto je jen výčet vybraných novinek, další systémové změny mapuje náš dřívější článek. Samsung potvrdil, že se update nejdříve dostane na poslední generaci skládaček, a update se již skutečně začíná postupně objevovat v Evropě. U dalších modelů řady Galaxy časový harmonogram updatů zatím není znám.

Zdroj Samsung News

Diskuze (14) Další článek: Apple se potýkal s neobvykle rozsáhlým výpadkem. Nejel App Store, Apple Music a desítka dalších služeb

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy Fold, Samsung Galaxy Note10+, Samsung Galaxy Note20, Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G, Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G 512GB, Samsung Galaxy S10, Samsung Galaxy S10 512GB, Samsung Galaxy S10+, Samsung Galaxy S10+ 1TB,