Vodafone začne stavět LTE také v pásmu 2 100 MHz

Vodafone je mezi českými operátory největším experimentátorem v oblasti pokrývání sítí 4G. Nejdříve jako jediný použil k provizornímu pokrytí venkovských oblastí pásmo 900 MHz, nyní jako první z našich operátorů použije pro LTE také kmitočty okolo 2 100 MHz, vyhrazené dosud sítím 3G. První města, kde zákazníci Vodafonu vyzkouší LTE na 2 100 MHz, mají být pokryta v prosinci 2014. Půjde o Kladno, Slaný a Olomouc.

Klepněte pro větší obrázek
Vodafone se chlubí 95% pokrytím populace rychlým internetem. Ne všichni zákazníci ovšem mají k dispozici LTE

Pro nasazení LTE na frekvenci 2 100 MHz Vodafone využije pásmo 10 MHz s maximální teoretickou rychlostí stahování až 75 Mbit/s, což je stejná rychlost, jako v případě LTE na frekvenci 800 MHz. Problémem nebudou ani kompatibilní koncová zařízení. Většina smartphonů prodávaná v evropské distribuci totiž pásmo 2 100 MHz pro LTE podporuje (LTE Band 1).

LTE od Vodafonu na frekvenci 2 100 MHz překryje technologii 3G, která ovšem nadále zůstane v provozu. To je možné díky technologii SingleRAN pro souběžné vysílání 3G a 4G. Tento přístup snižuje jak technickou, tak ekonomickou náročnost řešení. Technologii operátorovi dodává čínský Huawei. Tímto způsobem chce Vodafone dostat LTE do všech českých měst do konce léta 2015 a smazat tak výhodu, kterou konkurenční operátoři získali společným pokrýváním a sdílením LTE sítí.

Diskuze (52) Další článek: Virtuálové pod O2 omezují práva spotřebitelů, konstatoval ČTÚ

Témata článku: , , Čínský huawei, Kladno, Pas, MHz, Pás, Stav, Voda, Slaný,