Vodafone začal revoluci, bude účtovat po vteřinách

Volání do světa v rámci volných minut, neomezené SMS do všech sítí a hlavně vytoužené účtování 1+1. To jsou nové Férové tarify.

Když jsme minulý týden dostali pozvánku na tiskovou konferenci, jež měla představit tarify, které změní trh, byli jsme k tomuto tvrzení trochu skeptičtí. Přece jen o změny na trhu se pokoušel už kde kdo a nikdy to úplně tak revoluční nebylo. Dnes nás ale Vodafone příjemně překvapil. Představil své nové Férové tarify, jejichž hlavní charakteristikou bude sekundové účtování, tedy 1+1. A to na rigidním českém trhu opravdu revoluce je.

Vodafone se rozhodl naplno využít budované pověsti nejférovějšího operátora a přináší nové Férové tarify. Hovory se v nich budou účtovat po sekundách bez rozdílu u firemních i nefiremních zákazníků. To může podle našich zlušeností vést až ke třetinové úspoře provolaných jednotek proti dosud často uplatňovanému minutovému účtování (60+60), nebo čtvrtinové úspoře v případě účtování 60+30. Účtování 1+1 bude platit pro tuzemské i zahraniční volání.

Neomezené SMS a povinný internet

Další tváří Férových tarifů je skutečnost, že nebudou v rámci objemu volných minut rozlišovat volání vnitrostátní a mezinárodní, tzn. volání na zahraniční telefonní číslo (neplést s českým číslem v zahraničí, tedy roaming - pozn. red.). Volné minuty může zákazník utratit za hovory do jakékoli z 29 světových zemí, které Vodafone uvádí v tabulce (podívejte se na mapu níže). Mezi těmito zeměmi jsou například všechny státy sousedící s ČR a naprostá většina západoevropských zemí.

Seznam a mapa zemí, do kterých si s Férovými tarify zavoláte v rámci volných minut:

Klepněte pro větší obrázek
Andorra, Belgie, Čína, Dánsko, Finsko, Francie, Gibraltar, Irsko, Itálie, Kanada, Lucembursko, Maďarsko, Monako, Německo, Nizozemí, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rusko, Řecko, San Marino, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko, Ukrajina, USA, Velká Británie, Vietnam

Mimo volné jednotky přijde minuta domácího hovoru s Férovým tarifem na 4,99 Kč a hovor do zahraničí na 11,40 Kč. Pro firemní zákazníky platí, že na čísla v rámci firmy si budou volat zdarma, minuta nad volný objem jednotek bude stát 2,99 Kč. Třetím hlavním pilířem Férových tarifů jsou neomezené SMS do všech sítí. Budou je mít všechny tarify kromě nejnižšího.

A teď už k tomu, jak budou nové tarify vypadat. Základem se stanou tři hlavní balíčky, které by podle interní analýzy a průzkumů Vodafonu měly vyhovovat většině zákazníků. Ke každému balíčku bude náležet určitý objem volných minut (Vodafone na efekt uvádí i přepočet v sekundách) od 100 až po 600 minut a limit FUP pro datové přenosy od 300 MB po 1,2 GB. Cenové rozmezí balíčků je od 599 do 1 499 Kč. Volné minuty (resp. sekundy) se budou převádět do dalšího měsíce a FUP pro přenesená data bude možné dokupovat za současných podmínek.

Klepněte pro větší obrázek

Pokud si z nabídky hlavních balíčků nevyberete, Vodafone pro vás připravil další tři balíčky doplňkové. Obsahují i nejnižší možný tarif za 399 Kč, který i tak může být pro spoustu uživatelů příliš drahý a navíc ztrácí výhodu volných SMS do cizích sítí. Na druhé straně stojí flatový tarif za 3 299 Kč, který nabídne neomezený počet volných minut i SMS, ale na internet má datový strop 1,2 GB. Internetový balíček v každém ze šesti tarifů je povinný, takže uživatelům, kteří přístup k internetu z mobilu nepožadují, nemusí tato nabídka zcela vyhovovat. Vodafone však naznačil, že bude existovat možnost dalšího individuálního skládání balíčků.

Klepněte pro větší obrázek 

Vodafone věří, že představením nové rodiny Férových tarifů přiměje i ostatní operátory k zavedení sekundového účtování. “Tento typ účtování je férový vůči zákazníkům a zároveň je to správný směr, kterým by se měl trh nyní vyvíjet,“ říká Mario Mele, viceprezident pro nefiremní zákazníky Vodafonu.

Nové Férové tarify budou dostupné i bez úvazku. Nově však operátor zavede dvouletý smluvní úvazek pro zákazníky, kteří si budou chtít pořídit dotovaný telefon za ještě výhodnější cenu. V září Vodafone například nabídne Huawei Ascend G300 za 377 Kč s minimálním měsíčním plněním 777 Kč a úvazkem na 24 měsíců. Při stejném měsíčním plnění se šestiměsíčním úvazkem je přitom v srpnu cena 1 977 Kč.

Férové tarify si budou moci aktivovat firemní i nefiremní, stejně tak noví i stávající zákazníci Vodafonu, a to od 27. srpna. Současné portfolio tarifů přestane k tomuto datu operátor nabízet, stávající majitelé si je ale mohou ponechat.

Připravujeme analýzu.

Diskuze (219) Další článek: Vodafone představuje nové tarify: živě z tiskové konference

Témata článku: , Huawei Ascend G300, Určitý objem, Hlavní pilíř, Zahraniční volání, Voda, Neomezený počet, Současné portfolio, Zahraniční telefon,