Vodafone rozšiřuje 5G síť, už má pokrytou polovinu populace. Pomohlo vypnutí 3G

Vodafone pokračuje v rozšiřování svojí 5G sítě. Aktuálně dosahuje úroveň pokrytí 50 % populace. Nově se mohou připojit obyvatelé středně velkých měst, například Prostějova, Karviné, Břeclavi nebo Domažlic. Celkem má 5G pokrytí už 252 tuzemských měst a stovky menších obcí, uvedl Vodafone v tiskové zprávě.

Vodafone spustil svoji 5G síť 1. října 2020. Od té doby rozšiřuje pokrytí v tzv. non stand alone režimu (NSA), kdy 5G síť využívá některé společné prvky se 4G (LTE) sítí. Díky sdílení spektra pomocí technologie DSS (Dynamic Spectrum Sharing) může postupovat relativně rychle.

5G síť Vodafonu v tuto chvíli funguje zejména na frekvenci 2 100 MHz, která se uvolnila po vypnutí 3G sítě. Na několika místech operátor využívá i přídělu v pásmu 3,5 GHz. Pokrytí na vyšších frekvencích slouží zejména k navýšení místní kapacity sítě nebo pro kampusové využití. Naopak loni vydražené příděly v pásmu 700 MHz na spuštění teprve čekají.

Plná rychlost 5G pouze s nejvyšším tarifem

Roli zde hraje i výběr dodavatele infrastruktury. Prozatím Vodafone pracuje s technologiemi od dodavatelů Huawei (přístupová RAN, tzn. radiová část sítě) a Ericsson (řídicí, tedy ústřednová část sítě a její jádro). Jméno partnera pro budování zcela samostatné SA (stand alone) 5G sítě operátor zatím neoznámil.

Ověřte si, zda je vaše obec pokryta 5G sítí na mapě Vodafonu

V praxi se momentálně dá v 5G síti Vodafonu s podporovaným smartphonem dosáhnout rychlosti stahování ve vyšších stovkách Mbit/s. Potřeba je ovšem tarif, který neomezuje rychlost připojení, např. Neomezený Premium 5G za paušál 1 200 Kč měsíčně.

Výhodou sítí 5G je nejen vyšší rychlost připojení, ale zejména rychlejší odezva sítě v řádu jednotek milisekund a větší stabilita i při vyšším počtu připojených terminálů. Pro průmyslové využití je pak podstatná vyšší kapacita sítě, kde 5G umožní přenos dat klidně z miliardy průmyslových senzorů, umožní automatizovat manuální procesy a propojovat inteligentní továrny.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (32) Další článek: Google Pixel 6 měl přinést odemykání obličejem. Firma ho však na poslední chvíli odstranila

Témata článku: , , , , , Síť, DSS, Vypnutí, Břeclav, NSA, Domažlice, Rána, Populace, Polovina populace, Karviná, Dynamic Spectrum Sharing, Prostějov,