Vodafone plní podmínky ČTÚ. Jeho LTE pokrývá 96 % populace

Vodafone po nějakém čase opět vydává statistiku svých úspěšných snah o budování LTE sítě na českém území. Operátor v tiskové zprávě zdůrazňuje řádné plnění podmínek stanovených Českým telekomunikačním úřadem. V současné době je již 11 okresů pokrytých podle podmínek aukce, které naplňují dané požadavky na kvalitu a dostupnost signálu. Lhůta na splnění podmínek je přitom až do srpna 2016.

Klepněte pro větší obrázek

Celkem nyní Vodafone podle vlastních měření pokrývá 96 % populace rychlou sítí LTE. O šíření 4G signálu se stará 4 100 vysílačů. Všichni tři mobilní operátoři musí podle podmínek kmitočtové aukce do 30 měsíců od data přídělu kmitočtů pokrýt 95 % populace 30 okresů typu A, které mají nižší hustotu obyvatel. U Vodafou je mezi prvními okresy s kompletním pokrytím je 5 okresů typu A (okresy s menší hustotou obyvatel). Vedle nich Vodafone plně pokryl signálem LTE Brno, Plzeň i Prahu.

Klepněte pro větší obrázek

Vodafone provozuje svou LTE síť jako jediný z českých operátorů rovnou na čtveřici kmitočtů – v pásmech 800, 900, 1 800 a 2 100 MHz. Pásmo 900 MHz by mělo být pouze dočasné, protože ukrajuje z kapacity 2G sítě. Operátor postupně na mnoha místech provádí přepínání z 900 na 800 MHz. Proti dalším operátorům O2 a T-Mobile, kteří LTE sítě vzájemně sdílí, provozuje Vodafone zhruba dvojnásobný počet základnových LTE stanic.

Diskuze (40) Další článek: Chytrá rukavice překládá znakovou řeč na text

Témata článku: , , Splnění podmínek, Dvojnásobný počet, Voda, Populace, Pop, Kompletní pokrytí, České území,