Vláda schválila důležitý dokument, 5G aukce by měla začít v prvním čtvrtletí

Vláda na včerejším zasedání schválila dokument Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice. Podle něj by aukce kmitočtů pro 5G sítě měla začít v prvním čtvrtletí letošního roku. V roce 2030 by pak mělo být pokryto vysokorychlostní sítí 99 procent obyvatel každého okresu České republiky a 90 procent území každého okresu České republiky.

Ještě nedávno přitom Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) naznačovalo, že by chtělo některé parametry změnit, aby aukce byla atraktivnější pro nové hráče, kteří by se mohli stát čtvrtým plnohodnotným operátorem v ČR a přinést tak na telekomunikační trh větší konkurenci. To by ovšem znamenalo pozdržení celého procesu.

Pokrytí do pěti let a sdílení sítí

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) upozornil, že zásah do již projednaných parametrů by znamenal vypsání nových veřejných konzultací a tudíž zpoždění celého procesu nejméně o několik měsíců. Stát navíc počítá s výnosem z poplatků za vydražené frekvence, který by měl do státní kasy přinést nejméně 6 miliard korun. V polovině roku bude dokončen proces uvolnění pásma 700 MHz po vypnutém pozemním televizním vysílání DVB-T.

Podle materiálu, kterým se zabývala vláda, mají držitelé vydražených frekvencí pokrýt do roku 2023 vybrané obce a o dva roky později už mají být pokryty všechny hlavní silniční i železniční tahy a 70 % populace. Stávající operátoři o nové kmitočty zájem mají, ale nechtějí je přeplácet. Zároveň se také čím dál častěji hovoří o sdílení sítí více subjekty, protože výstavba infrastruktury bude vyžadovat mnohamiliardové investice.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (34) Další článek: Jak fotí Realme X2 Pro

Témata článku: , , , , , , , , , , , Síť, Důležitý dokument, Kmitočet, Česká republika, Čtvrtletí