Víme, co Samsung představí v Londýně. Galaxy NX

Akce Samsung Premiere 2013 neměla zůstat bez překvapení. Samsung nacpe Android i do bezzrcadlovek a ukáže foťák Galaxy NX.

Co bude vlastně Samsung představovat na akci v Londýně, když většina dříve spekulovaných novinek už je oficiální, napadlo jistě velkou řadu z vás. Z uplynulých dní známe finální podobu a specifikace tří odvozených modelů od vlajkové lodi, Samsungů Galaxy S4 Active, Galaxy S4 mini a Galaxy S4 Zoom. Samsung doplnil i třetí generací svých tabletů o modely Galaxy Tab 3 8.0 a 10.1. Přesto ukáže ještě něco, co jsme dosud neviděli.

Klepněte pro větší obrázek

Tajemství nového produktu řady Galaxy odhalil sám ředitel mobilní divize JK Shin. Pro web Sammobile.com prozradil, že Samsung uvede první model bezzrcadlovky s operačním systémem Android. Model označovaný jako Samsung Galaxy NX bude tím pravým nástupcem chytrého foťáku Galaxy Camera, ačkoli za něj můžeme považovat také kompakt-smartphone Galaxy S4 Zoom.

Klepněte pro větší obrázek

Vietnamskému webu tinthe.vn se dokonce podařilo získat oficiální produktové snímky a specifikace novinky. Galaxy NX vypadá podle očekávání naprosto stejně jako loňská bezzrcadlovka NX20, jen s tím rozdílem, že obsahuje větší 4,8" dotykový HD displej, na kterém svítí známé rozhraní TouchWiz nad operačním systémem Android 4.2 Jelly Bean. Chytrý foťák bude poháněn čtyřjádrovým procesorem Exynos 4, pro běh aplikací poslouží dostatečná porce 2 GB RAM. Paměťové úložiště pro fotky a další data bude mít kapacitu 8 nebo 16 GB.

Smart foťák za 25 tisíc

Pokud se zaměříme na samotný fotoaparát, osazen bude APS-C CMOS senzor s rozlišením 20,3 Mpx z vlastních dílen Samsungu. Stejně jako předchozí modely řady NX, bude mít i nový Galaxy NX výměnné objektivy. Základní objektiv s ohniskem 18-55mm, světelností F3,5-5,6 a optickou stabilizací bude dodáván v balení přímo s fotoaparátem. Na poslední produktové fotografii vidíme ještě objektivy 85mm a 18-200mm, ty ale budou podle všeho dostupné opět pouze zvlášť. Díky silnému procesoru dokáže foťák natáčet FullHD video 30 fps.

Klepněte pro větší obrázek 

Samsung Galaxy NX bude vlajkovou lodí Samsungu mezi fotoaparáty. Od toho se také bude odvíjet jeho cena, která pravděpodobně nebude nižší než 25 tisíc korun. Zajímat nás bude také konektivita nového řešení. Wi-Fi bude samozřejmostí, zatímco o přítomnosti slotu na SIM kartu se zatím spekuluje, foťák ale pravděpodobně bude moci využívat 3G i LTE operátorská data. Moudřejší budeme 20. června na akci v Londýně, kam se MobilMania samozřejmě vypraví. Mimo to Samsung uvede i nějakou novinku z řady Ativ (tzn. s některou verzí systému Windows od Microsoftu), ale o hlavní hvězdě večera už máme jasno.

Diskuze (56) Další článek: AMD se chystá do chytrých telefonů s Androidem

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Camera, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 10.1, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 7.0, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 8.0, Samsung Galaxy Tab 3 8.0 16GB LTE,