Vědci radí, abychom odinstalovali Facebook z telefonu. Aplikace sleduje náš pohyb pomocí akcelerometru

Nedávno jsme informovali o studii, která ukázala, že některé telefony mohou sledovat naši aktivitu skrze předinstalované aplikace. Nyní skupina vědců poukazuje na podobný trend u aplikací Facebooku. Některé telefony sice umí zablokovat sledování této aplikace a můžete omezit i její práva, ale jak se ukazuje, i toto umí aplikace obejít.

Jak ukázala na Twitteru kanadsko-německá dvojice vývojářů a bezpečnostních techniků, Facebook práva obchází tím, že permanentně sleduje data z akcelerometru telefonu, která je složitější zakázat. A stejné praktiky firma používá i u komunikátoru WhatsApp a částečně i u Instagramu, kde však data čte pouze při najetí do zpráv.

Možná si říkáte, že sledování dat z akcelerometru nemůže být nijak zneužitelné a nelze z nich získat žádné důležité informace. Jak je ale poukázáno v kontextu toho, kolik lidí aplikace Facebooku využívá, může být i každé zachvění telefonu důležitá informace.

Nenápadná ale důležitá data

Jako příklad je uvedena cesta autobusem. Stačí, aby parta lidí jela na výlet, přičemž všechny jejich telefony zaznamenávají skrze akcelerometr přibližně stejný vzorec záchvěvů a vibrací autobusu ve stejný čas. Není problém poté zjistit, že tito lidé jedou spolu. Stačí aby jeden cestující měl zároveň zapnuté polohové služby a Facebook v tu chvíli může poznat, kde se celá skupina nachází.

Tým vědců se dále odvolává na studii, která ukazuje, jak lze z pohybových dat zrekonstruovat i řeč. Stačí jen dostatečně citlivý akcelerometr, který bude snímat vibrace zabudovaného mikrofonu a repráčku, a k tomu dobrý algoritmus. 

Zajímavé je, že Facebook není schopen pořádně vysvětlit, proč pohybová data neustále sbírá. Vědci totiž stejným způsobem otestovali i aplikace dalších sítí, jako je TikTok, iMessage, Telegram, Signal či WeChat a žádná z nich pohybová data z akcelerometru nesbírala. Problémem je, že přístup aplikací k akcelerometru není pořádně možné na telefonu zakázat, tudíž jedinou jistotou, jak se sledování zbavit, je odinstalování aplikací Facebooku z telefonu.

Jak nás telefony mohou sledovat?

Via: Facebook

Diskuze (83) Další článek: Xiaomi spolupracuje s Mastercard. Přivezlo chytrý náramek, se kterým zaplatíte v obchodě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Sledování, F +, Arxiv, Data, Telefon, Právo, Důležitá informace, Vědec, Akcelerometr, Signal, Aplikace, Stejný vzor