V Plzni proběhne testování dronů připojených k 5G. Mají dohlížet na bezpečnost ve městě

Plzeň je jedno z pěti českých měst, kde se v pilotním provozu testuje různorodé využití 5G technologií. V případě západočeské metropole je to provoz dronů, konkrétně jejich let za hranicí viditelnosti, streaming pro krizové řízení a edge computing, tedy zpracování dat přímo samotným koncovým zařízením.

V Plzni by chtěli drony výhledově zapojit do integrovaného záchranného systému. Na projektu město spolupracuje s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR). Cílem projektu „Podpora 5G sítí v oblasti Smart Cities“ je v tomto případě zvýšení bezpečnosti obyvatel.

V dalších městech zapojených do společného projektu MPO a MMR chtějí 5G sítě využít různými způsoby. V Bílině mají být navýšeny přenosové kapacity a modernizován městský kamerový systém tak, aby se posílila bezpečnost lidí. V Jeseníku plánují modernizovat Vlastivědné muzeum a využít nové technologie ve sportu. Karlovy Vary budou provozovat digitálního průvodce pro turisty. V Ústí nad Labem je v plánu testování autonomních dopravních prostředků.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (4) Další článek: Design Awards: Apple vyhlásil nejlepší aplikace a hry roku 2020

Témata článku: , , , , , , , Smart Cities, Meš, Bílina, Ústí nad Labem, Testování, Plzeň, Dron, Pro +, Jeseníky,