V Číně zvládli robotickou operaci přes virtuální realitu. Pacient byl 3 700 kilometrů daleko

Čínští doktoři se pochlubili úspěšnou operací zlomeniny za použití technologie, která kombinuje lidský mozek, virtuální realitu, internet a robota. Doktor Ye Zhewei byl od pacienta 3 700 kilometrů daleko a přes internet ovládal robota s nástroji pro provedení operace. Aby doktor vše viděl co nejvíce realisticky, měl k dispozici helmu pro virtuální realitu, která dokázala zobrazit obraz ve 3D a díky tomu doktor vnímal i hloubku scény.

Na straně pacienta se vzdáleně ovládaným robotem tak pochopitelně musela být i 3D kamera, která posílala obraz v reálném čase. Zákrok dopadl úspěšně a rychle, pacient byl operován nejen expertem v oboru, ale ušetřilo se za jeho přepravu a tím pádem i čas a další náklady.

Lze očekávat, že tento způsob operací se začne rozšiřovat, obzvláště u specializovaných operací nebo tam, kde bude potřeba expert v co nejkratším čase a nebude k dispozici v blízkém okolí.

Váš názor Další článek: Evoluce fotomobilů. Po duálních čočkách přichází variabilní clona

Témata článku: , , , , , , , , Doktor, Pře, Cin, Kilometr, Robot, Realita, Lidský mozek, Nejkratší čas, Pacient, Operace, Blízké okolí, Reálný čas