USA přitvrdí legislativu. Prakticky všechny dnešní drony budou nelegální

Federální úřad pro letectví (FAA) přichystal zatím největší balík změn v legislativě, která reguluje létání s drony na území Spojených států. Piloti s řádným oprávněním budou moci například nově létat v noci nebo nad lidmi. Také ale budou muset vysílat nejen polohu dronu, ale i svou, tedy místo, odkud dron řídí. Na změny upozornil server The Verge.

Úřad dnes eviduje 1,7 milionu registrovaných dronů a 203 tisíc certifikovaných pilotů. Jich i většiny dosud neregistrovaných strojů a pilotů se bude nařízení o vysílání polohy pilota týkat od roku 2022.

Nařízení se vztahuje na všechny drony těžší než čtvrt kila. Od roku 2023 bude v USA ilegální pilotovat jakýkoliv dron, který není vybavený sledovací technologií. FAA nestanovil jakékoliv výjimky ani pro podomácku smontované nebo závodní drony. Všichni majitelé dronů, které polohu pilota nevysílají, buď dolétají, anebo drony dovybaví.

V současnosti vysílá svou polohu obvykle skrze systém GPS drtivá většina komerčních dronů, které jsou často vybaveny i kamerou. Vysílání polohy ovladače, kterým pilot dron řídí, není ani zdaleka tak obvyklé.

Kromě své polohy budou muset piloti vysílat rovněž své identifikační údaje, rychlost a výšku dronu. Dosud sloužila jako jediná identifikace dronů fyzická cedulka upevněná k letounu, kterou ale za letu těžko přečtete.

„Nová pravidla představují cestu pro budoucí integraci dronů do našeho vzdušného prostoru, protože řeší bezpečnostní otázky,“ řekl Steve Dickson za FAA a dodal: „Nová pravidla nás přibližují dni, kdy budou drony rutinně používány třeba k doručování balíků.“

Diskuze (25) Další článek: Samsung poprvé za devět let dodal méně než 300 milionů telefonů. Na letošek chystá silnou ofenzivu

Témata článku: , , , , Pilot, Vysílání, Poloha, Nové pravidlo, Pilota, Balík, The Verge, Dron, Nařízení, Vztah,