Trhu mobilních čipů dominují dva výrobci. MediaTek drtí střední třídu, Qualcomm je první volba pro drahé telefony

Kromě prodejů smartphonů na Mobilmanii čas od času sledujeme také situaci s dodavateli čipů pro telefony. Po propadu prodejů v roce 2020 způsobeném pandemií COVID-19 se loni podařilo výrobcům čipů meziročně zvýšit prodeje čipů o 3,6 % přičemž pozici lídra opět potvrdil MediaTek, jehož čipy byly ve 46 % prodaných telefonů, čímž ještě zvýšil náskok proti Qualcommu s 35% tržním podílem.

Klepněte pro větší obrázek
Navzdory k množství výrobců si trh rozebrali MediaTek a Qualcomm. Každý exceluje v jiné cenové třídě. (obr.: CounterPoint Research)

Zajímavé je však sledovat, jak si výrobci čipů vedou v různých cenových segmentech. Zajímavou statistiku nabízí agentura Counterpoint Research, která se zaměřila na telefony s Androidem. Z ní vyplývá, že mají oba lídři rozdělený trh podle ceny přístrojů. 

MediaTek králem levných telefonů

MediaTek naprosto dominuje u smartphonů s pořizovací cenou pod 300 dolarů (cca 8 tisíc s DPH), kde aktuálně drží podíl 46 %, zatímco druhý Qualcomm má 43 % a 8 % si udržel i Samsung. U ještě levnějších telefonů se však dominance MediaTeku zvyšuje, u telefonů pod 200 dolarů už je využíván v 55 % telefonů s Androidem a u těch nejlevnějších modelů pod 100 dolarů (3 000 Kč) je to dokonce 62 %.

Naopak u telefonů nad 300 dolarů se karta obrací a Qualcomm zde drží až 70% podíl. Po nepříliš úspěšném roce 2020 se tak Qualcommu opět podařilo výrazně zvýšit podíl u dražších telefonů. Výjimkou jsou pouze telefony s cenou od 700 do 800 dolarů, kde překvapivě vede Samsung, což je dáno hlavně vlajkovými smartphony Samsungu.

U dražších telefonů pak už čipy MediaTeku prakticky nenajdete, jelikož zde má zanedbatelný podíl v jednotkách nebo zlomcích procent. Otázkou však bude sledovat, jak se to změní v tomto roce, kdy se firmě podařilo zabodovat mezi vlajkovými čipy a v některých případech Qualcomm překonat i výkonem. Do žebříčku se dostali i další výrobci jako Huawei, Unisoc nebo Google. Unisoc je silný zejména v cenové kategorii pod 100 dolarů, kde v roce 2021 byl použit u více než čtvrtiny telefonů.

Qualcomm představil 5G čip řízený umělou inteligencí:

Váš názor Další článek: Hodinky s čistým Wear OS 3 se blíží. Toto jsou nové screenshoty systému, které pocházejí přímo od Googlu

Témata článku: , , , , , , , Volby, Counterpoint Research, Pro +, Výrobce, Čip, Drahý telefon, Podíl, Telefon, Dolar, T Mobil,