The Essential Phone: Pod mobil budoucnosti se podepsal otec Androidu

  • Andy Rubin představil svou vizi Androidu
  • telefon je vyroben z titanu a má duální fotoaparát
  • Do popředí se opět dostává modulární koncepce

Andy Rubin bývá označován za otce Androidu. Do roku 2013 se účastnil jeho vývoje, do října 2015 se u Googlu věnoval vývoji robotů. Od prosince 2015 ve vlastním start-upu pracuje na smartphonu budoucnosti. Včera byl představen, jmenuje se The Essential Phone a má zatopit především Pixelům a Samsungům z řady Galaxy S

Známý jako The Essential Phone

Bezrámečkový displej zabírá ještě větší část přední strany, než u Samsungu Galaxy S8. Připočíst k tomu můžeme i určitou modularitu. Šasi je z titanu, takže je mobil výrazně odolnější vůči pádu, než hliníková konkurence. Váží 185 gramů a měří 142 × 71 × 7,8 mm. Záda jsou keramická a skvěle odolávají poškrábání.

„Full Display“ pokrývá většinu čelní strany. The Essential použil 5,7" LTPS LCD displej s poměrem stran 19:10 a rozlišením 2 560 × 1 312 pix. Displej je ve všech rozích zakulacený (jako u LG G6 a Galaxy S8), a je vykrojený. Selfie kamera (8Mpix, f/2,2) tak dělí horní informační lištu displeje vedví.

Vykrojení je jednoznačným identifikátorem, a podle prvních informací by se měla horní část displeje chovat jako druhý displej na LG V20. V pruhu u horní hrany displeje se mají zobrazovat i doplňková tlačítka, např. v aplikaci Fotoaparát. Celou přední plochu chrání odolné sklo Gorilla Glass 5.

Modulární koncepce nevymřela

Přestože u LG se modulární koncept vůbec neujal, The Essential Phone jej zkouší znovu uvést do praxe. Na zadní straně najdeme dvojici konektorů, do kterých zapojuje tzv. „Essential moduly“. Ty se k telefonu magneticky přichytí a slouží pro napájení a datovou konektivitu s telefonem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Modul s panaramatickou kamerou magneticky připojíte ke konektorům na zadní straně

V současné době jsou k dispozici jen dva moduly - nabíjecí podložka a slibná 360° kamerka. Podobá se LG 360 Cam, je však daleko menší (67 × 32 × 12 mm, 35 gramů). Na jejím těle najdeme dva 12Mpix snímače, nad kterým je umístěna 210° optika. Výsledný obraz se překrývá a je z obou čoček sešit do photosphere. Maximální rozlišení videí je 3 840 × 1 920 pix s 30 fps, audio je nahráváno pomocí čtyř mikrofonů. To aby byla 3D projekce co nejvěrnější.

Nabíjecí podložka a duální fotoaparát

Méně zajímavým modulem je nabíjecí podložka, na které telefon při nabíjení leží. Nabíjet však lze i staromódním připojením nabíječky do USB-C konektoru. Na zádech si nemůžeme nevšimnout duálního fotoaparátu, který se skládá z 13Mpix Dual RGB snímače (f/1.85) a „mono“ kamerky s technologií Image Fusion. Hybridní autofocus je kombinován s PDAF a infračerveným ostřením. Snímač natáčí 4K videa se snímkovací frekvencí 30 fps.

Klepněte pro větší obrázek
Druhým dostupným modulem je tato nabíjecí podložka

Posledním, co na zádi stojí za zmínku, je snímač otisků prstů, který má mít nejrychlejší snímání otisků na trhu. Po boku telefonu jsou rozmístěny regulátory hlasitosti a zamykací tlačítko, z pohledu senzorů můžeme vypíchnout snímač okolního světla, magnetometr, gyroskop nebo barometr

Osm jader a 128GB úložiště

Novinka nehledá kompromisy ani v oblasti výpočetního výkonu. Telefon poběží na osmijádrovém Snapdragonu 835 (4 × 2,45 + 4 × 1,9 GHz) a na 4GB RAM, použitým grafickým adaptérem bude Adreno 540. Interní úložiště typu UFS 2.1 má kapacitu 128 GB, s paměťovými kartami se nepočítá. O přísun energie se postará nevyměnitelná 3 040mAh baterie, kterou jde nabíjet i zrychleně (Quick Charge).

Lokálně se připojíte k příslušenství přes Bluetooth 5.0 LE, samozřejmě nechybí ani Wi-Fi, NFC nebo podpora GPS a GLONASS. Telefon si poradí i s celou řadou mobilní pásem po celém světě. I přesto se s tímto smartphonem zatím počítá pouze pro USA, i když budoucí rozšíření prodejů do Evropy není vyloučeno. A nezapomeňme dodat, že v telefonu běží Android 7.0 Nougat bez zbytečného „bloatwaru“.

Klepněte pro větší obrázek
Technické specifikace smartphonu The Essential Phone

A cena? The Essential Phone se má prodávat za 700 USD (16 500 Kč), bundle s 360° kamerkou vyjde na 750 dolarů (17 700 Kč). Je nový model podle vás vhodná alternativa k současným Pixelům a Galaxy S8? Pokud by se telefon objevil v Evropě, měli byste o něj zájem?

Essential PH-1
rozměry a hmotnost: 142 × 71 × 8,0 mm, 185 g
displej: 5,7", kapacitní LTPS LCD, 1 312 × 2 560, 505 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 4 GB, baterie: 3 040 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 835 (8× Kryo 280, 3 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 7.1 (Nougat)
fotoaparát: 13MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
49 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Zdroj Essential

Diskuze (20) Další článek: Apple zařadil druhou rychlost. Kampaň „Switch to iPhone“ graduje

Témata článku: Google, , , , , , , , , , , , , , , , Google Pixel, Google Pixel XL, Essential Phone, UFS, Projekce, Vhodná alternativa, Optika, Fusion, PDAF,