Testujeme Samsung Galaxy Xcover 3 [video]

Odolný Samsung střední třídy třetí generace dorazil do redakce. Jaké jsou změny v hardwaru, a jaké má telefon sklony ke zvýšené odolnosti?

Samsung po dvou letech aktualizoval svůj odolný model střední třídy, který nese označení Galaxy Xcover 3. Telefon střední třídy působí na první pohled bytelným dojmem, ale nenechejte se zmást. Boky, které vzhledově připomínají gumu, jsou pouze plastové, byť s výrazným vyztužením v rozích. Telefon má velmi dobré konstrukční zpracování a poměrně příjemně se používá. Trochu zklamaní jsme ze zabezpečovacích mechanismů, dva roky starý Xcover 2 měl na zádech masivní zámek, který hermeticky uzavřel bateriový prostor. U Xcoveru 3 se musíte spolehnout na šestnáct plastových zobáčků rozprostřených po obvodu, které musíte před možným stykem s vodou důkladně zacvaknout.

Samsung Galaxy Xcover 3
rozměry a hmotnost: 133 × 70 × 10,0 mm, 154 g
displej: 4,5", kapacitní PLS LCD, 480 × 800, 207 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 2 200 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 5MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
28 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Jejich pozici poznáte podle fólie z výroby, pokud ji však sloupnete, budete muset docvaknutí krytu pontrolovat pečlivě, část po části. Z pohledu ovládacích prvků se toho moc nezměnilo, pod displejem jsou přítomna hardwarová tlačítka se zdrsněným porvrchem, to abyste telefon mohli ovládat, i když bude ve vlhkém prostředí. Jistý stisk následovaný poměrně hlasitým cvaknutím je doménou zamykací klávesy na pravém boku i regulátorů hlasitosti umístěných na levé hraně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Xcover 3 a pohled na čelní stranu. Tmavé odstíny narušuje jen modré akční tlačítko

Nad nimi se nachází netradiční modré tlačítko Xcover, které plní vícero funkcí. Na stisk a podržení můžete namapovat spuštění vybraných akcí, stiskem v základu aktivujete přisvětlení, podržením pak spouštíte fotoaparát. Modré tlačítko v něm můžete použít jako hardwarovou spoušť při pořizování snímků. To se hodí např. při focení v režimu pod vodou, protože pod vodní hladinou displej dotyky ovládat nelze. K natáčení videí pak slouží regulátory hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Xcover 3 v dlani

Na zdrsněných zádech najdete mimo přisvětlovací diody a 5Mpix fotoaparátu také hlavní reproduktor. Ten využívá stejnou membránovou ochranu proti vniknutí vody jako microUSB na spodní hraně. Poměrně nečekaným přídavkem se jeví prohlubeň na levém boku, do které můžete zasunout poutko pro pověšení telefonu na krk. Právě toto místo se nám zdá jako nejvíce rizikové místo pro případný průnik nečistot a vody do útrob telefonu. Ale uvidíme až po případném crash testu. Telefon se pyšní hned dvěma odolnostními normami - IP67 řeší odolnost proti vniknutí vody (telefon vydrží 1m pod vodní hladinou po dobu 30 minut) a nečistot, vojenský standard MIL-STD 810G pak definuje odolnost při pádech, teplotních šocích a otřesech. Pod zadní skořápkou najdeme 2 200mAh akumulátor s NFC a sloty pro microSIM a microSD.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní zdrsněný kryt Xcoveru 3 se k telefonu přicvakává plastovými zámečky 

Čelní strana je osazena 4,5 displejem s rozlišením 800 × 480 pix. Je to trochu škoda, protože displeji by se určitě hodilo HD rozlišení. Samsung jej ale viditelně staví do střední třídy, takže chybí i automatická regulace jasu. Můžete si jen aktivovat režim venku, který ale nahrazuje automatickou regulaci jen částečně. Po své aktivaci vydrží zvyšovat jas displeje jen po dobu 15 minut. A když už jsme u zbytečné absence drobných hardwarových součástí, na telefonu nenajdete inforamční diodu a postrádáme také vibraci při dotyku na klávesnici, byť telefon vyzvánět s vibracemi umí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - tlačítko Xcover a prostor k umístění poutka, regulátory hlasitosti a zamykací klávesa

Telefon běží na operačním systému Android ve 4.4.4 s grafickou nadstavbou TouchWiz. Prostředí je tedy obohaceno o softwarové dodělávky Samsungu, zejména o zástupce rychlého spuštění v horní výsuvné liště. Nastavení je opět laděno do podoby listovacího seznamu, kde jsou společné volby patřící do jedné sekce barevně sladěny. Co se týká aplikací, v telefonu je přítomen obvyklý základ s aplikacemi od Googlu a Samsungu, vyčnívá snad jen FM rádio, které ale zahraje pouze s připojenými sluchátky. Postrádáme však alespoň nějaké aplikace pro outdoorové vyžití. Na závěr je třeba zmínit použitý hardware, Xcover 3 běží na 64bit čtyřjádrovém Marvellu PXA1908 o taktu 1,2 GHz a na 1,5GB RAM. Interní paměť je 8GB, uživatelsky dostupný prostor se však po prvním spuštění smrsknul na pouhých 5,2 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na spodní hranu a pod zadní kryt. Xcover 3 vedle základního balení

V redakci se pouštíme do testování tohoto odolného smartphonu střední třídy. Pokud máte jakékoliv dotazy, zeptejte se v diskusi pod článkem. Pokud to bude v našich silách, vaše otázky zodpovíme v připravované recenzi.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (17) Další článek: BlackBerry Passport nově ve stříbrné. Navíc může běžet na Androidu

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Xcover, Samsung Galaxy Xcover 2, Samsung Galaxy Xcover 3, Vlhké prostředí, Odolný model, Vojenský standard, GAL, Sam, Zamykací klávesa, Samsun, Marvel, Crash test, Test, Konstrukční zpracování, Xcover, Použitý hardware, Režim Venku, Odolnostní norma, Galaxy x,