Testujeme Samsung Galaxy Tab S6 Lite. Důležitým prvkem je stylus S Pen

  • Testujeme celokovový tablet Galaxy Tab S6 Lite
  • Novinka primárně vychází z loňského Galaxy Tab S6, stylus zůstává
  • Poloviční pořizovací cena se podepsala pod displejem a čipsetem

I když segment tabletů rok od roku klesá, Samsung stále na trh uvádí další tabletové novinky. Tou je i Galaxy Tab S6 Lite, který je ořezanou verzí špičkového tabletu Galaxy Tab S6, který jsme otestovali loni v říjnu. Tablet si zachoval tenké kovové tělo, k úsporám však došlo v oblasti displeje a použitého čipsetu. Galaxy Tab S6 Lite však chcete kvůli peru S Pen, které je jeho hlavní devizou. A nemusíte přitom utrácet téměř 20 tisíc za Tab S6. Vystačíte si jen s poloviční investicí.

Nový tablet si v pase zachovává tloušťku sedm milimetrů a základní půdorys 245 × 154 mm. V ruce poznáte jeho vyšší hmotnost 476 gramů, pod kterou se podepsal použitý kov. Ten do rukou příjemně chladí, každopádně záda jsou dost náchylná na otisky prstů a jejich zbytkovou vlhkost. Může to však být jen vlastnost námi testované šedé barevné varianty. Alternativně je tablet k dostání i v modré. 

Redakční představení Samsungu Galaxy Tab S6 Lite:

Displej je prvním místem, kde budete muset slevit. Zapomeňte na líbivé barvy Super AMOLEDů, Tab S6 Lite je osazen „pouze“ základním TFT panelem s rozlišením WUXGA+ (2 000 × 1 200 úpix). V praxi lze poznat, že se jedná o levnější panel, protože intenzita bílé barvy poblíž rohů je nepatrně menší, než na zbytku 10,4" displejové plochy. Není to nic statisticky významného, ale brzy po spuštění tabletu si toho určitě všimnete. Tablet má vcelku široké rámečky, ovšem jsou po celém obvodu stejné, a alespoň máte při hraní kam zapřít prsty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab S6 Lite nám do redakce dorazil v šedé barevné variantě, tablet zůstává věrný tenkému profilu a kovové konstrukci

Výrazným bonusem je však pero S Pen, které najde přímo v základní krabici. Stylus váží 7,5 gramu, je trochu delší než běžná propiska, a má 0,7 mm hrot. Dotyková vrstva displeje od Wacomu rozezná až 4 096 úrovní tlaku, stylusem tedy můžete ovládat uživatelské rozhraní, kreslit, črtat, psát poznámky či využít další doplňkové funkce pomocí bočního akčního tlačítka. Stylus však tentokrát nemá baterii, takže u něj nevyužijete vzdálené ovládání, ale také jej není třeba nabíjet. A přenášení je řešeno vcelku efektivně, pero podrží magnety umístěné na delších hranách tabletu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavním lákadlem je pero S Pen, které je sice trochu delší než běžná propiska, při přenášení tabletu však můžete stylus magneticky přichytit ke kovovému rámu

Užší hrany magnetické nejsou magnetické, najdete na nich pouze vývody antén, dva reproduktory od AKG, USB-C, sluchátkový jack a mikrofon. Na pravém boku jsou připraveny regulátory hlasitosti a zamykací tlačítko, druhý mikrofon a šuplík pro microSD a nanoSIM (v případě LTE varianty). Do útrob tabletu se dostala nevyměnitelná 7 040 mAh baterie. 8MPx foťák na zadní straně je spíše jen do počtu, ovšem na základní focení vám asi bude stačit. Nic světoborného od něj ale nečekejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - selfie kamerka, pohled na horní a spodní hranu

Další pokles ve specifikacích můžeme vidět u použitého čipsetu. Tentokrát je jím známé osmijádro střední třídy Exynos 9611 doplněné 4GB operační pamětí a 64GB úložištěm. V řeči čísel se bavíme o výsledku 175 694 bodů v Antutu, což je na dnešní dobu hodně málo. Doposud zkoušené hry tablet zvládl bez problémů, je ale otázka, jak si čipset povede z pohledu dlouhodobého testování.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Screenshoty z uživatelského rozhraní Galaxy Tab S6 Lite

Grafická nadstavba One UI 2.1 nad Androidem 10 nemá čím překvapit, uniformní vzhled prostředí je stejný jako u jiných aktuálně nabízených smartphonů od Samsungu, pouze je vše zvětšeno do tabletové podoby. Prostředí vypadá moderně a jeho součástí je spousta softwarových přídavků, funkcí, režimů a gest.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Samsung Galaxy Tab S6 Lite začínáme aktuálně testovat. Vaše případné dotazy můžete směřovat do diskuse pod článkem. Wi-Fi verze tabletu vychází na 9 990 Kč, za LTE variantu si připlácíte rovné dva tisíce.

Ukázkové video:

Samsung Galaxy Tab S6 Lite
rozměry a hmotnost: 245 × 154 × 7,0 mm, 467 g
displej: 10,4", kapacitní TFT LCD, 1 200 × 2 000, 224 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 4 GB, baterie: 7 040 mAh
procesor: Samsung Exynos 9611 (8× Cortex-A73, 2 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus
43 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (3) Další článek: Mapy.cz v novém. Už vás nenechají stát v koloně, umí navrhnout rychlejší trasu

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , Samsung Galaxy Tab S6 Lite, Propiska, Lít, Displej, WUXGA, Super AMOLED, Tab S, Čipset, Důležitý prvek, Samsun, TFT, Wacom, Intenzita, WUXGA +,