Testujeme Samsung Galaxy A70. První Galaxy s 25W superrychlým nabíjením

  • Do redakce se nám dostal již třetí zástupce letošní řady Galaxy A
  • Displej narostl do větší úhlopříčky, zvětšila se i kapacita baterie
  • Galaxy A70 je také první Samsung s 25W kabelovým nabíjením

Samsung začal v ČR nabízet další smartphone áčkové řady, po modelu Galaxy A50 v redakci testujeme i jeho vybavenějšího sourozence, Galaxy A70. Design smartphonu zůstává podobný jako u předchůdců, displej však narostl do větší úhlopříčky a dočkáme se i baterie s větší kapacitou. Bonusem navrch je pak Superrychlé kabelové nabíjení - vůbec poprvé se u Samsungů objevuje podpora 25W dobíjení pomocí USB Power Delivery.

Samsung Galaxy A70
rozměry a hmotnost: 164 × 77 × 7,9 mm, 183 g
displej: 6,7", kapacitní AMOLED, 1 080 × 2 400, 393 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (600|150 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 6 GB, baterie: 4 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 675 (8× Krait 460, 2 GHz, 11nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 32MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
60 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Plastový smartphone narostl do výšky

Samsung Galaxy A70 je obrovský smartphone. Pod rozměry 164 × 77 × 7,9 mm se podepsal zejména použitý 6,7" Super AMOLED panel vyplňující větší část přední strany. Displej je oproti „á padesátce“ ještě o něco protažen do výšky (zvykáme si na poměr stran 20:9), což se podepsalo nad rozlišením 2 400 × 1 080 pix. Na přímém slunci čekejte velmi dobrou čitelnost díky adaptivnímu jasu, syté barevné odstíny živého barevného režimu můžete přepnout na utlumené přirozenější odstíny barev nebo si pohrát s teplotou barev a jednotlivými tóny RGB.

Redakční představení Samsungu Galaxy A70:

I přesto, že je A70 obrovský (má větší půdorys, než třeba Galaxy S10+), v ruce nepůsobí až tak přerostlým dojmem. Svůj vliv na tom má zakřivení zadního plastového krytu směrem k bočním hranám. Nenechejte se zmást, pod materiálovým označením „3D Glasstic“ se skrývá vysoce leštěný plast, který má navozovat dojem skleněného povrchu. A to se smartphonu daří i díky zajímavým odleskům. Námi testovaná bílá je má často až do duhova, daleko výraznější jsou pak u modré a černé barevné varianty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy A70 dostal velký Super AMOLED displej i šuplíček pro nanoSIM a jednu microSD kartu

Zadní stranu zdobí trojitý fotoaparát do semaforu, který se krčí v levém horním rohu. Hlavní foťák má rozlišení 32 Mpx (f/1.7), pomáhá mu 8Mpx ultraširokoúhlý snímač se 123° záběrem scény (f/2.2). Třetím do party je 5Mpx foťák pro rozpoznání hloubky ostrosti. Kamerka pro selfie umístěná v účkovém výřezu displeje nabízí také rozlišení 32 Mpx. Boční šuplík pojme dvě nanoSIM karty a k nim až 512GB microSD, klávesa Bixby na boku chybí, můžete ji však nahradit zapínacím tlačítkem. Vedle něj najdete regulátory hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na přední stranu Galaxy A70, smartphone v dlani, detaily konektorové výbavy a trojitého zadního fotoaparátu

Na spodní hraně nechybí 3,5mm jack, hlavní reproduktor i konektor USB-C, do něhož zapojíte nový síťový adaptér s podporou 25W dobíjení přes Power Delivery. Jedná se o nový akumulátor EP-TA800, který používá přiložený oboustranný USB-C kabel. Škoda jen, že výrobce do krabice nepřibalil redukci na plnohodnotné počítačové USB. Ne každý má na svém počítači konektor USB-C...

Tak nakonec ne Exynos, ale Snapdragon

Jedna podstatná změna se odehrála v oblasti čipsetu. Místo původně zmiňovaného Exynosu 9610 nám do redakce dorazil model s osmijádrovým Snapdragonem 675. Ten nabízí šest úspornějších jader o taktu 1,7 GHz a k nim dvě 2GHz jádra pro výkon. Slušný výkon se podepsal nad ziskem 169 872 bodů v Antutu, resp. 2 384/6 529 bodů v benchmarku Geekbench. Telefon dále nabízí 6GB operační paměť a 128GB úložiště.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Antutu, Geekbench a screenshoty uživatelského rozhraní Samsungu Galaxy A70

Uvnitř smartphonu běží svižný Android 9.0 Pie s nadstavbou One UI 1.1, prostředí tak vypadá podobně jako třeba u řady Galaxy S10. Součástí základního balení je uživatelský manuál, 25W síťový adaptér, oboustranný USB-C kabel, špendlík pro vytažení bočního šuplíčku a také špuntová sluchátka. Samsung Galaxy A70 se na českém trhu prodává za 10 500 Kč v černé, modré a v námi aktuálně testované bílé barevné variantě.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ukázkové UHD video:

Diskuze (3) Další článek: Pie je nejrychleji rostoucí Android. Přesto se mu budou iPhonisté jenom smát

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy A70, Super +, Úhlopříčka, Česká republika, Šup, Super AMOLED, UHD, Geekbench,