Testujeme Samsung Galaxy A20s. Letošní novinka má označení z loňského roku

Samsung s letošními „áčky“ začal rozumně. Nejdříve na trh uvedl Galaxy A51 a Galaxy A71, takže byla situace dost přehledná. Postupem času se však „áčková“ řada zaplnila dalšími modely a stala se opět trochu nepřehlednou. A příliš tomu nepomáhá ani letošní novinka Galaxy A20s, která však ve skutečnosti loňským modelem. Co nabízí jedno z nejlevnějších letošních áček, které je určeno pro skutečně nenáročné uživatele?

Celoplastový smartphone má poměrně velký půdorys (163 × 76 mm), ovšem tloušťka je stále slušných 8 milimetrů. Kraje jsou navíc příjemně zaoblené, takže se telefon pohodlně drží v ruce, i když na jednoruční ovládání 6,5" displeje to rozhodně nebude. Zobrazovací panel vyplňuje větší část přední strany, a hned na první pohled si všimnete výrazné brady i výřezu pro selfie, který designově odkazuje spíše k loňským modelům.

Redakční představení Samsungu Galaxy A20s:

Displej typu IPS LCD vykresluje na matici 1 560 × 720 pix, a kvalitativně jej můžeme zařadit spíše do průměru. Jeho pozorovací úhly i jas jsou sice slušné, u horní hrany však vidíme, že bílá zde svítí o něco méně, než na zbytku displeje. U panelu nám také vadí velká odrazivost okolních objektů. Alespoň že Samsung zachovat adaptivní jas a nabízí i tmavý režim, který přijde vhod v noci ve spojitosti s filtrem modrého světla. Při noční práci si tak IPS panel dost výrazně utlumíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy A20s v redakci testujeme v modré barevné variantě

I přesto, že smartphone váží 183 gramů, v rukou nám přijde, vzhledem ke svým rozměrům, poměrně lehký. Do těla se dostala 4 000mAh baterie, kterou zrychleně dobijete 15 Watty. Na lesklých zádech, která jsou doslova magnetem pro otisky prstů, najdeme tři základní objektivy. Hlavní 13MPx snímač doplňuje 8MPx širokáč a 5MPx kamerka pro focení v režimu Živého zaostření. Vycentrovaná čtečka otisků je sice vcelku přesná a díky zapuštění ji pohodlně nahmatáte, jenže se budete prstem až neúměrně daleko natahovat. Čtečka je umístěna příliš vysoko.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Screenshoty uživatelského rozhraní

Hardware telefonu je základní, o výpočetní výkon se stará 14nm osmijádro Snapdragon 450, což je zárukou pouze potřebného výkonu na běžné operace a spouštění jednoduchých her. V benchmarku Antutu to znázorňuje skóre pouhých 90 200 bodů. A to je velká výkonová bída. Operační paměť je 3 GB, 32GB úložiště si ještě rozšíříte microSD kartami. Maximem konektivity jsou sítě LTE, ve výbavě nechybí podpora Dual SIM ani Wi-Fi Direct. NFC se do výbavy nedostalo.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

V telefonu běží Android 10, na nějž byla naočkována grafická nadstavba One UI 2.0 Core, která přináší jen základní sadu softwarových přídavků. Prostředí je na první pohled svižné, ovšem i při čisté instalaci se při načítání aplikací načekáte déle, než by bylo zdrávo. Prodlevy si všímáme i při focení. Smartphone je určen pro nenáročné uživatele, např. pro začátečníky v řadě Galaxy či pro seniory, kterým se může líbit velký displej ve spojitosti s nastavenou větší velikostí fontu.

Samsung Galaxy A20s
rozměry a hmotnost: 163 × 78 × 8,0 mm, 183 g
displej: 6,5", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 560, 264 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (450|50 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 5, GPS
paměť: 32 GB, microSDXC (1 TB), RAM: 3 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 450 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
48 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy A20s se v Česku prodává v černé a modré za 4 690 Kč. Jeho nástupce, Galaxy A21s, však můžete pořídit jen o pětistovku dráž, a přilepšíte si u fotoaparátů, baterie i u čipsetu. Má tedy smysl sáhnout po loňském modelu a ušetřit pětistovku? Na to vám odpovíme v připravované recenzi. Úplně nejlevnějším „áčkem“ zůstává i nadále loňský Galaxy A10, který můžete ve výprodeji sehnat za 3 750 Kč. 

Diskuze (2) Další článek: Kampaň proti app storům nese ovoce. Android 12 se více otevře alternativním obchodům

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy A20s, Letošní novinka, Focení, Nenáročný uživatel, Samsun, Loňský model, Česká republika, Áčko,