Testujeme „přenosný displej“ Samsung Galaxy View [video]

Je to tablet nebo už není? Samsung model Galaxy View tituluje jako přenosný displej, který má v domácnosti plnit multimediální úlohu.

Samsung Galaxy View se u Samsungu vymyká všem standardům. S osmnáctipalcovým displejem je již těžko hovořit o tabletu. Samsung svou novinku tituluje jako „přenosný displej“. K přenositelnosti nahrává i ucho, za které můžete Galaxy View přenášet. Ale obr se rychle pronese, takže bude nejspíše putovat jen z místnosti do místnosti.

V tomto článku se blíže podíváme na zařízení se dvoupolohovým stojánkem a softwarovými ovladači na displeji, a jaké jsou jeho možnosti využití. A protože se novinka vymyká běžně používaným rozměrům smartphonů i tabletů, museli jsme najít i velikostně adekvátní prostory k natáčení videa.

Samsung Galaxy View
rozměry a hmotnost: 452 × 276 × 11,9 mm
displej: 18,4", kapacitní TFT LCD, 1 080 × 1 920, 120 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 5 700 mAh
procesor: Samsung Exynos 7580 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 2MPx, video
27 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Klepněte pro větší obrázek
Jen tak pro představu, jak to vlastně ve skutečnosti vypadá s velikostí Galaxy View ve srovnání s různou další elektronikou...

Pozn.red.: I když Samsung zařízení označuje jako „přenosný displej“, pro účely článku jej budeme zkráceně označovat jako tablet.

Krabice jako pro velký notebook

Protože úhlopříčka displeje předčí i úhlopříčky displejů běžně prodávaných netebooků, je logické, že základní balení nebude, co do velikosti, moc vzdáleno od notebookové základní krabice. Ve skutečnosti je ale základní balení ještě o něco větší, protože v ní tablet cestuje zapřený o stojánek, který z těla tabletu nelze odstranit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy View má integrovaný stojánek, se kterým jej můžete používat ve dvou polohách. Na pravém boku je umístěno centrum konektorů, mezi zády a stojanem se pak nacházejí dva reproduktory

Samotné zařízení se skládá z displejového panelu s pevně přimontovaným stojánkem. Díky těmu můžete zařízení na rovném povrchu napolohovat do režimu pro psaní (nízký sklon displeje) či pro konzumaci multimédií (vysoký sklon displeje). Součástí stojánku je i ucho pro přenášení tabletu. Na zadní straně tabletu, tj. mezi tělem a stojánkem, je umístěna dvojice reproduktorů, na horní hraně pak najdete zamykací tlačítko a regulátory hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
První pohled na Galaxy View, to je zejména stojánek a ucho na přenášení

Pravý bok „přenosného displeje“ je vyhrazen pro konektorovou výbavu, mimo microUSB a 3,5mm jacku je zde ještě umístěn samostatný nabíjecí konektor. Ve spodní části zadní strany nechybí posuvný šuplíček, v němž se ukrývá slot pro microSD kartu. Fotoaparát je k dispozici pouze na čelní straně a jedná se o 2Mpix kamerku určenou např. pro skypování. Systémové ovladače Androidu tentokrát nejsou dostupné v tlačítkové formě, takže si musíte vystačit se softwarovými ovladači ve spodní části displeje.

Známý TouchWiz s drobnými úpravami

V zařízení je k dispozici Android 5.1.1 Lollipop s grafickou nadstavbou TouchWiz, která je pro účely zařízení drobně upravena. Na domovské obrazovce se tak nově objevuje spodní lišta, ve které, mimo softwarových ovladačů, najdete vstup do Family Square, Google Now a k obrazovce se streamovacími službami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, streamovací služby, Family Square a herní aplikace S Console

Ty jsou cíleny zejména na americké uživatele, protože u nás je na výběr snad jen pouze rychlý přístup k aplikaci YouTube. Family Square slouží jako náhrada domácí nástěnky, můžete si vytvořit svou skupinu a v rámci ní sdílet fotky a různé komentáře. Zbytek vypadá stejně jako u jiných tabletů Samsungu. Z aplikací navíc můžeme vypíchnout položku S Console, ve které můžete na dálku hrát vybrané hry z Google Play. Jako herní ovladač pak slouží Bluetooth Gamepad nebo samotný připojený smartphone.

A pokud vás zajímá více hardwarových detailů, napoví naše dřívější preview.

Jaká je cílová skupina Galaxy View?

Asi není třeba zastírat, že z Galaxy View žádná „masovka“ nebude. Zařízení je zaměřeno na úzkou cílovou skupinu, a byť má definovat novou kategorii zařízení, když si jej někdo pořídí, zřejmě bude náhradou za tablet. Galaxy View jako takový může zaujmout jako multimediální zařízení, herní tablet nebo jako „přenosný displej“ pro sledování filmů a různých videonávodů.

Samsung Galaxy View začínáme aktuálně testovat. Vaše případné dotazy můžete položit v komentářích pod článkem.

Diskuze (6) Další článek: Accent se pokusí prosadit v nižší třídě s modelem Speed X1

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy View, Cílová skupina, Streamovací služba, Herní aplikace, Samsun, Test, View, Hardwarový detail, Displej, Softwarový ovladač, Temu, Přenos, Bluetooth Gamepad, Displejového panel, Základní krabice, Multimediální zařízení, Sam, GAL, ? Displej,