Testujeme Galaxy A50: první Samsung s optickou čtečkou otisků prstů v displeji

  • Samsung rozjíždí střední třídu pro rok 2019 ve velkém stylu
  • Po Galaxy M20 se nám do redakce dostal Galaxy A50
  • Mezi hlavní přínosy patří velký AMOLED displej s otickou čtečkou, trojitý fotoaparát i slušná kapacita baterie

Sasmung začal na českém trhu před pár dny prodávat prvního zástupce letošní inovované řady Galaxy A. Jedná se o model Galaxy A50, který debutoval na letošním veletrhu MWC v Barceloně, a to boku Galaxy A30, s nímž se v ČR nepočítá. Krátce po spuštění prodejů nám Galaxy A50 dorazil do redakce, takže se s vámi podělíme o naše první dojmy. Zajímat nás bude hlavně optická čtečka v AMOLED displeji a trojitý fotoaparát.

Samsung Galaxy A50
rozměry a hmotnost: 159 × 75 × 7,7 mm
displej: 6,4", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 2 340, 403 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 4 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 9610 (8× null, 2 GHz)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 25MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
52 %
vybavenost
cena: už se neprodává

První Samsung s optickou čtečkou v displeji

První dojem? Galaxy A50 je opravdu velký smartphone! Jeho půdorys je téměř shodný s Galaxy S10+, a hlavním „viníkem“ je v tomto případě použitý displej. Super AMOLED panel Infinity-U narostl do úhlopříčky 6,4 palce, nabízí rozlišení 2 340 × 1 080 pix a, u Samsungu vůbec poprvé, optickou čtečku otisků v displeji. Její pozice je stejná, jako ultrazvuková čtečka u Galaxy S10. Po přiložení prstu  jeho otisk z displeje osvětlí ostré zelené světlo, načež dojde k odemknutí telefonu. Rychlost čtečky je slušná, ovšem ultrazvuková se nám zdá přeci jen o trochu svižnější.

I přes obří displej s výřezem pro 25Mpx selfie a opravdu tlustý spodní rámeček se telefon pohodlně drží v ruce. Může za to zejména výrazné krajní zahnutí zadního krytu, který je vyroben v kombinaci skla a plastu, čemuž Samsung říká „3D Glasstic“. Zajímavé jsou zejména jeho odlesky, které i v testované modré vypadají dost zajímavě. Zřejmě nejzajímavější je v tomto ohledu černá, která vrhá odlesky všech různých odstínů. Díky tomu je záď prakticky nefotitelná. Třetím do party je pak bílá barevná varianta.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A50 jsme na testování dostali v modré barevné variantě

Ze zad do prostoru nepatrně vystupuje trojitý fotoaparát. Hned na úvod je zklamáním to, že se nedočkáme optického zoomu. Místo něj je připraven 5Mpx snímač pro hrátky s rozmazaným pozadím, což už dnes řada smartphonů zvládá pomocí patřičného softwaru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výřez v displeji pro 25Mpx selfie, ovládací prvky se přesunuly do spodní lišty v displeji. Na zádech je připraven trojitý fotoaparát, na spodní hraně nechybí ani 3,5mm jack

Co se však hodit bude, je 8Mpx ultraširokoúhlý snímač, který můžete využít třeba k focení památek, které by se vám do hledáčku jinak stěží vešly. Hlavní fotoaparát se světelností F1.7 má rozlišení 25 Mpx. Umělá inteligence rozpozná různé druhy scén, do hry se dostávají i animované AR Emoji.

Klepněte pro větší obrázek
Obsah základního balení

Do bočního šuplíku vložíte microSD společně se dvěma nanoSIM kartami, vedle konektoru USB-C nechybí ani 3,5mm jack. Baterii o kapacitě 4 000mAh dobijete zrychleně pomocí dodávaného 15W adaptéru Adaptive Fast Charging. V základní krabici dále najdete špendlík, USB-C kabel, rychlou uživatelskou příručku a obyčejná pecková sluchátka. Ta se mohou hodit např. pro poslech FM rádia.

Osm jader a slušná paměť

Výkon telefonu dodává osmijádrový Exynos 9610 se 4GB RAM. Interní úložiště je 128GB. Uvnitř smartphonu běží Android 9.0 Pie s grafickou nadstavbou One UI 1.1. Prostředí tedy vypadá stejně, jako např. u řady Galaxy S10. Samsung opět nabízí několik zobrazovacích režimů displeje, režim Always On bude sloužit jako náhrada chybějící informační diody. Tmavý systémový režim zase díky AMOLED panelu pošetří energii, která by se jinak zbytečně vydávala na prosvícení bílé, která je u základního schématu dost hojně využívaná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bílé systémové schéma můžete přepnout na tmavé, Galaxy A50 je plnohodnotným DualSIMem, pod displej se navíc dostala optická čtečka otisků prstů

Součástí systému je NFC pro bezkontaktní platby mobilem, Dětský režim, Zabezpečená složka pro ukládání citlivých souborů a aplikací či režim Dolby Atmos, který vám do sluchátek pustí hudbu s efektem prostorového zvuku. V Antutu získal smartphone 146 796 bodů, takže nabídne poměrně slušný výkon, který ale ještě ověříme při hraní her. V redakci začínáme Galaxy A50 testovat, vaše případné dotazy směřujte do diskuse pod článkem.

Samsung Galaxy A50 se na českém trhu prodává za 8 990 Kč.

Diskuze (27) Další článek: Vodafone přidává denní Passy. Jsou sice dražší, přesto dávají smysl

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy A50, Čtečka otisků, Adaptive Fast Charging, Otisky prstů, Česká republika, Řada smartphonů, Dolby Atmos, Čtečka, Sasmung, Prst, Samsun, Displej