T-Mobile loni v Česku proinvestoval 5 miliard korun. Přilákal nové zákazníky a připsal zisk 12,3 miliardy

T-Mobile vydal výroční zprávu o hospodaření za celý rok 2022. Operátor považuje loňský rok za ještě více turbulentní než předchozí 2021. „Do našeho provozu a aktivit se promítl vojenský konflikt, výrazný nárůst inflace i zdražování různých komodit, pohonných hmot nebo energií – jen energie na provoz našich sítí, které jsou energeticky náročné, se zdražily pětinásobně,“ uvedl Jose Perdomo Lorenzo, generální ředitel společnosti T-Mobile Czech Republic.

Operátor udržel pozici české mobilní jedničky, když meziročně mírně zvýšil počet zákazníků mobilních služeb zhruba o 2 % na 6,423 milionu. V rámci mobilní zákaznické báze nadále pokračuje pomalý, ale setrvalý trend úbytku předplacenkářů ve prospěch paušálních tarifů – předplacenou kartu nadále používá zhruba 30 % zákazníků. V mobilní síti se projevuje stále značný nárůst objemu přenesených dat, který se proti roku 2021 zvedl zhruba o polovinu.

Růst zisku a zdražení tarifů

Stabilní finanční výsledky prokazoval T-Mobile už v průběhu roku během jednotlivých čtvrtletí. Za celý rok 2022 na poskytování konvergovaných služeb, technologických řešení a z prodeje zařízení utržil 30,1 miliardy korun, což je meziroční 5% nárůst. Provozní zisk EBITDA mírně vzrostl na 12,35 miliardy korun, hrubá provozní marže dosáhla 41 %. Operátor podle svého vyjádření loni v Česku proinvestoval 4,87 miliardy korun.

I loni pokračoval T-Mobile v pokrývání Česka vysokorychlostním připojením, ať už v podobě 5G, či optické sítě. Optický internet mohlo ke konci roku 2022 využívat 363 468 domácností. Tempo pokrývání dalších lokalit se z velké míry odvíjí od regulatorních požadavků, urychlit by jej mohla dohoda s Vodafonem o vzájemném zpřístupnění infrastruktury. Pro rezidentní zákazníky se ve druhé polovině roku výrazně změnila tarifní nabídky. Všechny zákazníky operátor postupně převedl na nové 5G tarify, mnoho tarifů se srovnatelnými objemy jednotek zdražilo.

Divize T-Business pro firemní zákazníky se zaměřila na výstavbu privátních 5G sítí pro univerzity a průmysl. Privátní kampusové 5G sítě se vloni rozrostly na Technickou univerzitu Liberec a pracoviště CEITEC na VUT Brno. Velký potenciál kampusových sítí mohla vloni poprvé prověřit v komerčním využití také privátní sféra - společnosti KVADOS či Toyota. Zásadním krokem na poli kybernetické bezpečnosti bylo otevření nového Security Operations Centre na pražských Roztylech.

Nejdůležitější data za rok 2022:

  • Celkový počet zákazníků meziročně mírně stoupl o 2 %, na 6,423 milionu
  • Počet uživatelů předplacených karet klesl o 1,1 % na 1,956 milionu
  • Počet diváků T-Mobile TV vzrostl o 10,5 % na 237 000
  • Spotřeba dat v mobilní síti stoupla o 47,4 %
  • Investice v ČR dosáhly 4,87 miliardy korun
  • Meziroční růst tržeb stoupl o 4,7 % na 30,1 miliardy korun
  • EBITDA (AL) mírný nárůst o 2,3 % na 12,349 miliardy korun

Zdroj: T-Mobile

Diskuze (16) Další článek: Hlubší spolupráce Vodafonu s Googlem může do Česka dostat Pixely oficiální cestou, i s podporou 5G

Témata článku: , , , , EBITDA, Zákazníci, Roztyly, Toyota, KVADOS, Perdomo Lorenzo, Předplacená karta, , Nový zákazník, T Mobil, Meziroční růst tržeb, Síť, T-Mobile Czech Republic, Miliarda korun, VUT Brno, Nárůst, Jose Perdomo Lorenzo, José, Energie, Tarif, Česká republika,