Stylus a 5G bere notebooky útokem. Samsung představil Galaxy Book Flex2

Slova „dotykové pero, čtečka otisků prstů, fotoaparát a 5G“ používáme nejčastěji v souvislosti se smartphony, jenže tentokrát uděláme výjimku. Samsung představil nový konvertibilní notebook Galaxy Book Flex2, který má všechny tyto čtyři funkce. Mimo běžných „notebookových“ vymožeností na jeho těle najdete slot pro nanoSIM kartu, která spolupracuje s integrovaným 5G modemem, šachtici pro dotykové pero S Pen i tlačítko pro skenování otisků prstů. A integrovaný fotoaparát nad klávesnicí - to už je jen třešnička na dortu!

Hned na úvod se sluší dodat, že nový notebook není zase až takovou novinkou, protože jej Samsung oznámil již v září, ovšem ještě se starým názvem Book Flex 5G, a také se staršími specifikacemi. Nově tak víme, že bude tento konvertibilní celokovový notebook dodáván na trh s procesory Core-i5 a Core-i7 11. generace. Doplní jej až 16GB LPDDR4x paměti a také až 512GB SSD disky typu NVMe. Kompaktní Full HD 13,3" notebook s rozměry 305 × 202 × 14 mm bude vážit pouhé 1,23 kg.

Na těle najdeme dva 5W reproduktory a také slušnou konektorovou výbavu včetně pěti USB-C portů, USB-A, HDMI a sluchátkového jacku. Kamerka pro videohovory nad displejem má rozlišení pouze 720p, jakmile však klávesnici překlopíte a budete notebook používat v režimu tabletu, můžete fotit okolí díky 13MPx kamerce zabudované nad klávesnicí. V tomto režimu také můžete vsadit na kreativitu a vytáhnout stylus S Pen, který využívá digitizér na displeji od firmy Wacom. Notebook podporuje Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6, LTE i sítě 5G v pásmu Sub6. Uvnitř notebooku poběží systém Windows 10 Home či Windows 10 Pro.

Představení notebooku Galaxy Book Flex2:

Cena notebooku v nejvyšší konfiguraci převyšuje, po přepočtu, 50 tisíc korun, na případnou dostupnost v Česku bychom však příliš nevsázeli. Samsung totiž v Evropě trh s notebooky již nadobro opustil, a, i když se v loňském roce objevily indicie poukazující na to, že by se k nám podobná zařízení mohla časem dostat, nic takového se nakonec nestalo. Samsung cílí Galaxy Book Flex2 na mnohem lukrativnější trhy, zejména na USA či na domovskou Jižní Koreu.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: MediaTek se poprvé stal jedničkou v mobilních čipech. Budoucnost ovlivní hlavně 5G

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , Wacom, Dort, Evropa, Jižní Korea, Dotykové pero, Kamerka, Samsun, Pen, Galaxy Book, Full HD,