Spravili jsme DeX! Samsung uznal chybu a na klávesnici prohodí tlačítka Z a Y

Už od samého počátku brzdí v Česku větší využívání desktopového režimu DeX od Samsungu hloupá chyba. Pokud si totiž k zařízení s DeXem připojíte jakoukoliv USB klávesnici, v českém jazyce je defaultně nastaven layout QWERTY, což je pro spoustu uživatelů nepřekonatelný problém. V nastavení DeXu sice můžete u všech položek nastavit češtinu, ale stejně se k našemu defaultnímu rozložení klávesnice nijak nedostanete. V minulosti se dal chybějící layout obejít instalací aplikace RS Keyboard Layouts, ta však z Google Play již zmizela.

Na akci SDC 2019 jsem měl, shodou náhod, možnost mluvit s DoHyung Kimem, který je již čtyři roky produktovým manažerem DeXu. Mohl jsem mu tak přímo předat zpětnou vazbu. A výsledek? V DeXu na stánku se mu chyba podařila zreplikovat, a, ať dělal co dělal, QWERTZ layout CZ klávesnice nastavit nešel. Samsung přitom s alternativními layouty jinak problém nemá, ve Francii v DeXu bez problémů funguje AZERTY, v Německu zase QWERTZ. DoHyung Kim uznal, že se musí jednat o bug, o jehož nápravu se postará. A my doufáme, že se DeX po čtyřech letech konečně naučí nativně psát v námi preferovaném rozložení klávesnice.

Podívejte se, jak vypadá prostředí Samsung DeX:

A pokud vše půjde podle plánu, měly by v DeXu nově být hned dva české layouty. Jako defaultní bude QWERTZ, současné rozložení QWERTY by už jen mělo být jako volitelná alternativa. Kdy přesně oprava této chyby na DeX dorazí, zatím není jasné. Jakmile se tak stane, budeme vás informovat.

Diskuze (15) Další článek: VYZKOUŠENO: Asus VivoWatch BP jsou hodinky, které si nespletete

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Pro +, Tlačítko, USB, Dohyun Kim, Německo, Samsung DeX, Layout, Samsun, Rozložení, Francie, Česká republika