Tap to Pay. Nová služba Applu přemění iPhony v platební terminál

  • Mobil jako platební terminál má výhodu v mobilitě i univerzálnosti
  • S mobily běžně platíme, příjem plateb se ale moc nerozšířil
  • Situaci může změnit podpora na úrovni operačního systému

Oživeno 8. února:

Apple představil funkci Tap to Pay pro iPhony. Jedná se o novou službu, kdy bude možné telefon využít jako bezkontaktní terminál pro platby, na který budou moci zákazníci platit přes Apple Pay či platební karty. Funkce bude však omezena pro iPhony XS a novější. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na iPhonu bude možné přijímat bezkontaktní platby přes Apple Pay i platební kartu

K aktivaci služby bude nutná instalace některých partnerských aplikací, které přijímání platby zprostředkují. Jako první ohlášený partner je firma Stripe, jehož platební služby je možné využívat i u nás. Přesto si ale na novou funkci Tap to Pay na iPhonu budeme muset počkat. Firma totiž oznámila, že spuštěno bude později tento rok, a to navíc zatím pouze v USA.

Výběr domovské země je logický už jen z toho důvodu, že zde Apple Pay podle statistiky Applu podporuje více než 90 % obchodníků. Během roku by se funkce měla nasadit i v obchodech Apple Store. Do konce roku by se však služba měla v USA co nejvíce rozšířit a měli by být ohlášeni i další partneři, kteří umožní iPhony využívat jako platební terminál. Kdy se Tap to Pay rozšíří i do dalších zemí zatím nevíme.


Smartphone místo terminálu? Bezkontaktní platby mezi telefony se konečně budou moci rozšířit

Původní článek z 27.1.: Placení mobilem se za poslední roky pro uživatele stalo naprostým normálem, zejména díky širokému rozšíření plateb Apple Pay a Google Pay. V tomto případě vše funguje tak, že platí uživatel platebnímu terminálu nějakého obchodníka. NFC platby však mají daleko větší potenciál, který zatím není beze zbytku využitý.

Konkrétně mám na mysli přímé NFC platby bez prostředníka, kdy si telefony mohou posílat peníze přímo mezi sebou. V takovém případě vždy jedno zařízení slouží jako tzv. terminál POS (Point Of Sale), který platbu přijímá, druhý telefon platbu posílá (stejně jako když dnes pípáme u pokladny v obchodě).

Pohodlné řešení pro malé obchodníky

Takový scénář má spoustu výhod, jak pro uživatele, tak pro obchodníky. Obchodníkům, kteří jistě nějaký chytrý telefon mají, by odpadly náklady za pořízení speciálního terminálu. U velkých obchodníků asi nejde o ideální řešení, většinou se jim vyplatí samostatný terminál, ale pro malé živnostníky s občasným prodejem a menším počtem plateb denně může jít o výrazné snížení nákladů. 

Díky bezdrátové konektivitě může mít telefon jako terminál výhodu například u venkovního prodeje, například na trzích.  Pro uživatele-zákazníky by pak by tato funkcionalita měla výhodu v rozšíření sítě do míst, kde mohou telefonem za zboží a služby platit. 

Telefony i tablety s podporou POS plateb existují už dnes. Jedním z hlavních hráčů je například Samsung, který funkci nazvanou mPOS (Mobile Point of Sale) implementoval například do odolných zařízení řady Xcover. Na funkci firma spolupracovala přímo s karetní společností VISA. To ale situaci stále tolik neřeší, protože rozšíření brání řada překážek. 

Samotná podpora ze strany telefonu totiž neznamená nic, pokud pro ni nebude podpora i ze strany banky či jiné instituce/firmy, která může obchodníkovi přijímání plateb zprostředkovat. Zde se ukazuje síla otevřenosti Androidu. Tím, že NFC je na Androidu úplně otevřeno, začala už vznikat řešení, která tuto funkci u telefonu povolí.

V České republice je v tomto průkopníkem společnost Global Payments, která takovou aplikaci pro Android vytvořila ve spolupráci s Českou spořitelnou. Obchodníkovi stačí jen libovolný telefon s NFC a mobilní aplikace.

Cestou může být systémové řešení

Jedná se o první vlaštovku, ale stejně jako tomu bylo u tradičních mobilních NFC plateb, jednotlivá řešení různých provozovatelů plošnému rozšíření nemusí zrovna pomoci, protože může opět dojít k rozdrobení trhu. Tato myšlenka zřejmě vrtala v hlavě i Applu, který má NFC platby stále pod vlastní kontrolou.

Podle zpráv od agentury Bloomberg chce Apple brzy spustit přímo systémové řešení, které by možnost přímých plateb pomocí NFC nabídlo na úrovni operačního systému. Společnost na řešení pracuje údajně už dva roky a právě kvůli zkušenostem z oboru koupila start-up Mobeewave. Tato firma v minulosti pomohla v některých zemích spustit POS řešení pro telefony od konkurenčního Samsungu.

Když Apple Mobeewave v roce 2020 koupil za 100 milionů dolarů, začalo se pracovat na její užší integraci. Zatím není jisté, jestli firma zachová původní značku, nebo se vše integruje přímo do Apple Pay. Každopádně ale půjde o systémové řešení, které bude dostupné plošně pro všechna zařízení Applu s NFC prostřednictvím některé z budoucích softwarových aktualizací.

Může to být jeden ze způsobů, jak mobilní POS platby ještě více rozšířit. Je možné, že i Google v budoucnu přijde s něčím podobným, což by celé situaci opět znovu pomohlo. Samozřejmě je jasné, že tyto firmy to nebudou dělat zadarmo. Obchodníci, kteří by POS v telefonu zavedli, by zřejmě opět platili určité provize z příjmu platby. Benefit v podobě mobility a univerzálnosti řešení by ale stál za to.

Jiný druh plateb mobilem (pomocí QR kódů) u nás pomohlo rozšířit Qerko:

Diskuze (60) Další článek: Nejlepší překladač jde dobýt mobily. Po iOS už je DeepL dostupný i na Androidu

Témata článku: , , , , , , , , , , , POSA, Univerzálnost, Contactless Payments, Strip, Bloomberg, Obchodník, Terminál, Platba, Tapa, Platební terminál, Global Payments, Telefon, Mobil, Operační systém,