Smart Home: Co na nás chystá chytrá budoucnost a proč firmy investují do IoT?

Chytrá domácnost neboli smart home – slova, která v posledních letech rezonují společností. Zařízení, která se dříve zdála být spíše sci-fi, se dnes stávají realitou.

Jejich přínos objevuje stále více firem, kterým chytrá zařízení usnadňují podnikání nebo v nich vidí příležitost, jak posouvat hranice svého businessu. Co všechno jim internet věcí přináší a jak mohou prospět vám a vašemu podnikání?

Chytrá domácnost pro chytré uživatele 

Internet věcí (zkratka IoT pochází z anglického internet of things), jednoduše řečeno, spojuje jednotlivá zařízení pomocí internetu, a ta jsou tak schopná vzájemné komunikace. Díky tomu se například zapne topení, kterému dá teploměr signál, že klesla teplota, nebo se naopak vypne, pokud nejste doma. Všechna zařízení ve své chytré domácnosti navíc můžete lehce ovládat z telefonu, a to odkudkoli na světě pomocí internetu.

Nejen, že máte díky IoT všechna zařízení doslova pod palcem, ale ještě vám mohou pomoci ušetřit a vyhnout se nepříjemným situacím nebo dokonce katastrofě. Například vám pošlou upozornění, pokud jste zapomněli zavřít dveře od lednice, nebo na dálku vypnete klimatizaci či světlo, které jste před svým odchodem zapomněli zhasnout. I takové zdánlivé drobnosti mohou znamenat velké úspory nejen pro chytrou domácnost, ale také chytrou kancelář.

IoT je velkým přínosem také pro firmy, které chtějí mít kontrolu nad svým majetkem a zbožím. Jediným kliknutím mohou zjistit, kde se právě nachází jejich nákladní vůz nebo zda jsou podmínky ve voze příznivé pro převážené zboží.

IoT jako příležitost pro firmy

Na konci všeho je člověk. IoT technologie může být značným benefitem, ať už se jedná o zaměstnance nebo koncového zákazníka, a dokonce může být prospěšná oběma stranám zároveň. Právě této příležitosti se rozhodla chopit VEKRA, jednička na českém trhu oken a dveří.

VEKRA začala pracovat na projektu tzv. chytrého okna, jehož pomocí by mohl zákazník například sledovat, zda má zavřená nebo otevřená okna nebo jestli okna nevyžadují nějakou opravu. Řešení tak přispěje k celkovému zabezpečení domácnosti. Chytré okno jistě bude slibným přírůstkem do neustále rostoucího internetu věcí a možná nepostradatelnou součástí chytré domácnosti.

Pro to, abyste mohli využívat IoT, nemusíte budovat speciální tým odborně školených lidí.

Také VEKRA se v této oblasti spoléhá na svého obchodního partnera. Vodafone Business jí poskytuje technologické zázemí a know-how, které je k vývoji chytrého okna zapotřebí.

„Je zajímavé, že i tak velká firma jako Vodafone nás samostatně vybízí, abychom se v IoT posouvali dál. Nemáme na to speciální tým lidí a Vodafone nám hledá cestu, jak na to,“ říká Jan Tušl, spolumajitel firmy VEKRA. Zároveň dodává, že „v jednotě a partnerství je síla“.

Abyste byli ve svém podnikání opravdu úspěšní, vybírejte si ke spolupráci kvalitní, stabilní a spolehlivé partnery, se kterými se můžete vzájemně posouvat. Důkazem toho je také VEKRA a Vodafone. O tom, co všechno díky tomuto partnerství vzniklo, jak bude fungovat chytré okno a jaké další novinky spolu VEKRA s Vodafonem připravují, si přečtěte v jedinečném rozhovoru s Janem Tušlem.

Další článek: Podívejte se na notebooky Huawei a Honor, které čínský výrobce představil v Barceloně