Skoro každý Čech letos nakoupil na e-shopu, více než polovina objednávek je z mobilu

Rok 2020 je rokem, který nákupům přes internet přeje víc než kterýkoli předtím. Kvůli omezením souvisejícím s pandemií byla mnohdy možnost nákupu v e-shopu jediná, jak se k danému zboží dostat. A tak příliš nepřekvapí, že i ve společném průzkumu společností Seznam.cz a ESET vyšlo, že na internetu v letošním roce nakoupilo alespoň jednou 99 % ekonomicky aktivních Čechů.

Při nákupu dlouhodobě roste podíl objednávek realizovaných z mobilních telefonů. Většina velkých e-shopů má stránky přizpůsobeny pro prohlížení na mobilu nebo má dokonce i vlastní mobilní aplikaci. Více než polovina objednávek (58 %) v e-shopech tak letos proběhla z chytrých mobilních telefonů.

Přibývá plateb kartou, popularita dobírky klesá

Přednost dostávají české obchody, ale podíl těch zahraničích zůstává stabilně vysoký i díky dlouhodobě dobré zkušenosti zákazníků. V některém z čínských internetových obchodů v letošním roce nakoupilo 40 % Čechů. Při výběru obchodu rozhodovala hlavně předchozí zkušenost a dobré jméno či značka. Bezpečnostní aspekty nákupů online nás ale příliš nezajímají. S krádeží při platbě přes internet se v letošním roce setkalo 6 % dotázaných.

Kde hledat na internetu slevy:

Šifrovaná komunikace je podle expertů nezbytná především v případě, kdy zákazník platí přímo v e-shopu kartou. Tuto možnost volí bezmála tři čtvrtiny uživatelů (72 %), vloni to přitom byly jen necelé dvě třetiny (61 %). Naopak klesá popularita platby při převzetí a dobírky, tyto varianty využívají shodně dvě třetiny Čechů. Polovina preferuje převod na účet.

Jak nakupovat bezpečně na internetu:

  1. Používejte oddělenou kartu pro nakupování na internetu s limitem pro platby.
  2. Preferujte platby umožňující dvoufaktorové ověření transakce.
  3. Ověřte si, zda jsou na e-shopu uvedeny obchodní podmínky a IČO prodejce.
  4. Podle zákona musí být uvedený provozovatel e-shopu, jedině tak víte, s kým uzavíráte kupní smlouvu. Zpravidla bývá v kontaktech.
  5. Nakupujte na důvěryhodných e-shopech. Sledujte spotřebitelské recenze a hodnocení.
Diskuze (4) Další článek: V adventním kalendáři Huawei čekají slevy 50 % nebo vybrané produkty za 1 Kč

Témata článku: , , , , , , , Platba, Dobírka, Vice, Mobil, Nákup, Seznam, Objednávka,