Se špičkovými telefony od Nokie nepočítejte. Firma ohlásila jasnou strategii

Společnost HMD Global před lety vtrhla na trh se strategií oživit trh pomocí smartphonů značky Nokia, na kterou vlastní licenci. Uvedla proto postupně několik telefonů pokrývající všechny cenové třídy od těch nejlevějších hloupých telefonů přes střední třídu až po vlajkový telefon Nokia 9 PureView, který měl být etalonem ve své kategorii.

Sázka na vlajkový model ale nevyšla a značka začala postupně cílit více na levnější telefony, ovšem ani to trh vřele nepřijal a prodejní výsledky začaly výrazně upadat, což potvrzují i statistiky od Strategy Analytics. Nejhorší situace pak byla v úvodu roku 2020, kdy firma nikterak nepomohl příchod koronavirové pandemie. Firma tak musela udělat změny.

Zacíleno na levné telefony

O situaci se pro server Android Authority rozpovídal šéf produktového marketingu značky, Adam Ferguson. Z jeho úst zaznělo, že firma aktuálně nemá v plánu pokračovat s vyššími modely s cenou nad 800 dolarů, jelikož pro ně taková strategie aktuálně nedává smysl. Firma dokonce ani nechce spadnout do boje o nejlepší specifikace s dalšími výrobci, ale půjde vlastní cestou.

Klepněte pro větší obrázek
Prodeje smartphonů značky Nokia (Zdroj: Strategy Analytics, via NokiaMob)

Tou mají být cenově dostupné telefony s čistým Androidem a hlavně dlouhou podporou i výdrží baterie, kromě toho se chce firma dále zaměřovat i na hloupé telefony, které v jejich prodejích zastupují nezanedbatelný podíl. Nejde o žádnou novinku, tuto strategii už si firmy nastavila v době nejhorší krize z jara 2020 a nutno říci, že se jí daří. Od 2. kvartálu roku 2020, kdy prodala celkem jen 8,6 milionů smartphonů (třetina prodejů proti vrcholu z konce roku 2017) pozvolna roste a dokonce se dle slov Fergusona opět dostala do zisku. Zisková je nyní firma údajně již 6 kvartálů v řadě.

Sázka na levné telefony tak zřejmě firmě překvapivě vychází a bude se jí držet dál. Dokonce se chce do roku stát lídrem na trhu levných předplacených telefonů v USA. Každopádně pokud jste se těšili na návrat špičkových telefonů Nokia, musíte si zatím nechat zajít chuť. 

Nedávno představená Nokia G21:

Diskuze (18) Další článek: Futuristický design a displej ve tvaru písmene „L“. Samsung pracuje na konceptu, jaký jste ještě neviděli

Témata článku: Nokia, , , , , , , , , , , Levný telefon, Značka, Telefon, Špičkový telefon, Android Authority, Nokiamob, Adam, F +,