SamsungApps tipy: Bada speciál

V dnešním putování za aplikacemi zůstaneme jen u platformy bada. Ukážeme si zajímavé tipy na placené i freewarové hry, aplikace i schémata.
Kapitoly článku

Pro badu je centrálním odbytištěm aplikací portál SamsungApps, kde si můžete stáhnout freewarové programy i placené verze. Zaplatit můžete pomocí premium SMS či platební kartou. V minulosti jsme se věnovali Androidu i badě zároveň, dnes se zaměříme čistě na aplikace a hry (placené i neplacené) pro operační systém od Samsungu. Zvláště se zaměříme na bezpečnost, vzdálené ovládání počítače a zaznamenávání ušlé trasy pomocí GPS. U některých aplikací pak budeme hledat podobnost s Androidem. Co se týče operačního systému od Googlu, mám pro vás jen krátkou zprávičku, na portálu Samsungapps se rozjela propagační akce ke hrám Gameloftu, které můžete bezplatně vyzkoušet v rámci uvolněných časově omezených verzí.

Klepněte pro větší obrázek 
Samsungy s Androidem mohou dočasně bezplatně vyzkoušet herní tituly od Gameloftu.  

Alchemy Classic Premium

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Cílem této hry je nakombinovat základní přírodní elementy tak, aby jste z nich vytvořili dalších 438 elementů. Cílem tak může být vytvoření lodí, automobilů, života, hraček nebo různých druhy zvířat. Za každou správně splněnou kombinaci získáváte body, ty můžete utratit za nápovědy při hledání dalších elementů. Samotné elementy kombinujete tak, že je přemisťujete na plochu jedním kliknutím na horní liště, ve spodní části displeje pak máte různé sekce elementů (kovy, materiály, chemické substance, příroda a další) a je jen na vás, co objevíte a za jak dlouho. Obdobnou aplikaci najdeme i u Androidu, kde je distribuována zdarma s reklamou, my musíme vzít za vděk placené verzi bez reklam. Alchemy Classic dokáže pobavit na poměrně dlouhou dobu.

  • Vývojář: Ilya Grachev (NIAsoft)
  • Platforma: bada 1.0+
  • Lokalizace: ENG, FRA, GER, IND, ITA, POL, POR, RUS, CHI, SPA
  • Podporované přístroje: Wave, Wave II, Wave III
  • Cena: 50 Kč
  • Velikost: 16,14 MB
Klepněte pro větší obrázek 

badaSports

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Následující aplikace je vítězem předchozího ročníku bada Global Developer Challenge a musíme dát porotě za pravdu. Jedná se o propracovanou aplikaci, která slouží k zaznamenávání ušlých (projetých nebo proběhnutých) tras do telefonu s informacemi o ušlé vzdálenosti, převýšení, průměrném tempu, vzdálenosti, čase a spálených kalorií. Při nahrávání trasy máte k dispozici všechny tyto údaje na displeji, při ukládání se trasy uloží do telefonu a na web, informace o ní můžete publikovat i na vašich komunitních webech (Facebook, Twitter). Každá aktivita je k dispozici s webovým odkazem na portál bada-sports.com, ve kterém vidíte grafy průměrné rychlosti i to, jak se při cestě měnila nadmořská výška. Při nahrávání se průběžně vykresluje trasa do Google Map. Chybí mi ale grafy v rámci samotné aplikace, dvě záložky ze čtyř nezobrazují žádnou informaci, zde by to určitě chtělo opravit. V nastavení aplikace si můžete nastavit autopauzu (když stojíte, nezaznamenává se vaše pozice několikrát za sebou) nebo defaultní typ aktivity. V rámci přehledu historie existují i jakési achievementy, kdy informativně vidíte, kolik km vám zbývá, aby jste virtuálně obešli celou zeměkouli, nebo jaké výškové převýšení vám zbývá překonat, aby jste vvyšplhali na Mount Everest. BadaSports je velmi zajímavá aplikace, která určitě najde svého využití. Škoda chybujících záložek, které ve funkční verzi určitě zobrazují další detaily o trase. Hodil by se také export trasy do univerzálních formátů, což některé podobné aplikace zvládají.

  • Vývojář: Infinum
  • Platforma: bada 1.2+
  • Lokalizace: ENG
  • Podporované přístroje: Wave, Wave II, Wave III
  • Cena: 99 Kč
  • Velikost: 0,84 MB
Klepněte pro větší obrázek

BTracker Pro

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Univerzální nástroj pro sledování ušlé trasy pomocí GPS nese název BTracker Pro. Aplikace vás informuje o směru, ve kterém kráčíte, aktuální rychlosti, ušlé vzdálenosti od započetí nahrávání trasy i o aktuální výšce nad mořem. Pokud máte aktivní datové přenosy, můžete si nechat zobrazit svoji pozici na Google mapách případně nechat vypočítat statistiky poslední ušlé trasy. Měření trasy započne až v té době, kdy zvolíte způsob trackování. Ten se liší podle prodlev mezi snímáním pozice. Deset sekund musí postačit pro běh, procházky městem budou zaznamenávány co třicet sekund. Pro auto bude stačit rovná minuta. Aplikace nabízí i možnost uložení aktuální trasy ve formátu *.kmz a *.gpx (takže je můžete prohlížet např. v Google Earthu na počítači a v dalších aplikacích), načítat můžete trasy ve formátu *.gpx. Dále můžete načítat i vlastní fotky nebo fotografie s uloženou GPS souřadnicí. V mapě můžete nechat zacílit bod a vypočítat jeho vzdálenost od vaší pozice i přibližný čas dojezdu. Vcelku multifunkční a přehledná aplikace ukáže vše podstatné, pokud oželíte grafické libůstky, budete s ní spokojeni. Verze Pro je bez reklam a s řadou vylepšení, první verze Bada Tracker je s omezenými možnostmi dostupná zdarma.

  • Vývojář: Filippo Forchino
  • Platforma: bada 2.0+ / bada 1.1+
  • Lokalizace: ENG
  • Podporované přístroje: Wave, Wave II, Wave III/Wave 578, Wave 723, Wave 533, Wave 525
  • Cena: 79 Kč
  • Velikost: 1,41 MB / 0,67 MB
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace pro WVGA displeje • Aplikace pro nižší rozlišení • freewarová verze

Chopper Fight

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Akční 3D hra, ve které ovládáte virtuální RC helikoptéru. Vy dostanete jednoho spoluhráče a dva protivníky, vyberete si místnost v domě a bitva může začít. Cílem je zasáhnout letce u soupeřícího týmu, nejlépe je zničit. Základem ovládání je kurzorový kříž, kterým ovládáte směry doprava, doleva a stoupání či klesání. Středem pak střílíte. Před započetím hry doporučuji přečíst nápovědu, dozvíte se zde taktiky náletů i tipy a triky pro úspěšné hraní. V rámci vašeho týmu můžete přepínat mezi leaderem a wingmanem, za každý zásah protivníka dostane váš tým 50 bodů. Hra končí vyhlazením jednoho z týmů. V místnosti, kde létáte, je také řada bonusů, které dostanete, jakmile je sestřelíte. Výtku mám k ovládání, zdálo se mi, že telefon někdy neregistruje rychlé povely pro změnu pohybu helikoptéry, určitě bych si dokázal představit ovládání pomocí čidla pohybu. Škoda také poměrně vysoké ceny.

  • Vývojář: OmniG Software Inc.
  • Platforma: bada 2.0+
  • Lokalizace: ENG
  • Podporované přístroje: Wave, Wave II, Wave III
  • Cena: 99 Kč
  • Velikost: 3,17 MB
Klepněte pro větší obrázek

Control Tower

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Remake obdobné aplikace pro Android nás zavede v roli leteckého dispečera na letištní plochy v různých lokacích. Cílem je navádět letadla a helikoptéry, které jsou aktuálně ve vzduchu, na patřičné přistávací plochy. Vzdušné prostředky se nesmí srazit, takže si musíte při navádění dávat pozor. Při plnění úrovní můžete získat až šestici achievementů, lokálně můžete zaznamenávat i nejvyšší skóre. Hra se mi zdá jednodušší, než v podání verze pro Android, postupem času ale doprava houstne a někdy vás jen náhoda zachrání od pohromy. Letadla blížící se k sobě ale před potenciální srážkou vydávají varování, což vám může situaci ulehčit.

  • Vývojář: Bojan Skaljac
  • Platforma: bada 2.0+
  • Lokalizace: ENG
  • Podporované přístroje: Wave, Wave II, Wave III / Wave Y
  • Cena: dočasně zdarma jinak 50 Kč
  • Velikost: 4,2 MB / 4,13 MB
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hra pro WVGA displeje • Hra pro Wave Y

Cyber Racing 3D

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V této 3D závodní hře se ujmete řízení raket a na vybraných tratích se snažíte o co nejlepší umístění, pokud vezmete v potaz objevující se bonusy (zrychlení, zbraně, štíty). V celé hře si nakonec můžete vybrat z dvanácti lodí, z nichž každá je charakterizována hned několika vlastnostmi. Mezi čtyřmi lokacemi najdete celkem šestnáct tratí, na každé z nich se pak náhodně objevuje pět druhů bonusů. Hru se můžete naučit hrát v tutoriálu, poté si musíte vybrat ze tří herních režimů v Quick race nebo je k dispozici i herní kampaň, která závody doprovází příběhem. Z pohledu hráče je hra velmi rychlá, pokud dostanete bonus ve zrychlení, zpočátku nebudete stíhat s raketou zatáčet. Ještě zmíním to, že loď ovládáte náklony doprava a doleva, plyn je automaticky, manuálně pak můžete spustit zrychlení. Pokud máte nepřítele před sebou, je třeba několik stisknutní (máte-li zbraň) k zaměření a pak můžete na protivníka vystřelit. Opačně se zase můžete bránit štítem. Velmi povedená hra, ve které se musíte hraním vypracovat tak, ať v závodech skončíte na bodovaných pozicích, aby jste si mohli odemknout další mapu. Líbit se bude i multiplayer přes Wi-Fi, pokud se potkáte s jiným modelem Wave. Hra je značně náročná na systémové prostředky a procesor, takže při ní rozhodně nemějte nic puštěného na pozadí.

  • Vývojář: MobileBus
  • Platforma: bada 1.2+
  • Lokalizace: ENG
  • Podporované přístroje: Wave, Wave II, Wave III
  • Cena: 50 Kč
  • Velikost: 78,44 MB
Klepněte pro větší obrázek

ICQ Mobile

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klient kecálka ICQ se objevuje i pro badu. Po přihlášení (které může být automatické po startu telefonu) před sebou vidíte seznam kontaktů v jedné záložce a seznam konverzací ve druhé. V pravé liště mezi kontakty můžete vyhledávat podle názvu skupin, které máte přiřazené ke svému účtu. V rámci nastavení můžete měnit svou stavovou informaci nebo upravovat vaši kartu s detaily. Při psaní s protistranou (aplikace akceptuje kontakty ICQ, Mail.Ru a AIM) můžete do textu vložit předpřipravené smajlíky. Jednoduchý klient hravě zastoupí počítačovou verzi aplikace, když jste na cestách. Videohovory a sdílení souborů od něj ale nečekejte, s kontakty si vyměníte jen textové informace. Aplikace si pamatuje historii s daným uživatelem, jedním kliknutím ji můžete lehce vymazat. Mezi doplňkové funkce pak patří přidání nového kontaktu, líbí se nám i plnohodnotná lokalizace do češtiny.

  • Vývojář: ICQ LTD
  • Platforma: bada 1.1+ / 2.0+
  • Lokalizace: CZE, ENG, GER, POR, RUS, UKR, BUL
  • Podporované přístroje: Wave 578, Wave 723, Wave 533, Wave 525/Wave, Wave II, Wave III
  • Cena: zdarma
  • Velikost: 1,46 MB / 1,38 MB
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace pro WVGA displeje • Aplikace pro nižší rozlišení

Infinity Theme

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Další schéma pro Wavy s badou 2.0 se tentokrát podobá jednomu živému pozadí, se kterým jste se již setkali u některých modelů s operačním systémem Android. Nabízí kruhovou animaci, která se animuje vzhledem k aktuálnímu datu a času. Dotykem na kruhy můžete vytvořit vlastní barevnou kombinaci. Kruh se zobrazuje na všech plochách na pozadí společně s hodinami. Ve svém středu vás informuje o aktuálním datu. Kopie tohoto kruhu existuje i na lockscreenu, tu však můžete kompletně přeměnit. Samotný lockreen pak zvládá zobrazovat aktuálně přehrávanou skladbu nebo ikony zmeškaných hovorů či nepřečtených zpráv. Pokud je přetáhnete do středu kruhu, dostanete se hned do seznamu zmeškaných volání, resp. ke čtení nové zprávy. Ve velmi povedeném schématu můžete nakombinovat až tisíc barevných kreací. Trochu nám však vadilo to, že aplikace nerozpozná české znaky s háčky. Místo Čt tak na lockscreenu budete mít uveden den Tv, znaky s čárkami se zobrazují bez problémů.

  • Vývojář: Manuel Falasco
  • Platforma: bada 2.0+
  • Lokalizace: --- (schéma neobsahuje vlastní texty)
  • Podporované přístroje: Wave, Wave II, Wave III
  • Cena: 25 Kč
  • Velikost: 1,19 MB
     
Klepněte pro větší obrázek
Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, , , Zamknout displej, Celá hra, Everest, Propagační akce, Checkpoint, Sam, Nejvyšší skóre, CSV, SamsungApps, DJVU, Speciál, Tip, Mount Everest, Správné fungování, Joel, Spoluhráč, Předchozí ročník, Samsun, Textový soubor, Kulička, Dispečer, Remote Desktop