Samsung zastavil výrobu smartphonů v Číně. Může za to nízký odbyt i drahá pracovní síla

Čína už přestává být typickou levnou montovnou smartphonů, které světoví výrobci využívají z důvodů nízkých nákladů na pracovní sílu. Naopak v Číně už své továrny provozují převážně pouze čínští výrobci, kteří jsou zde doma. Po Sony a Googlu zde přestává vyrábět jihokorejský Samsung, uvádí Reuters.

Samsungu se na rozdíl od Googlu dotýká americko-čínská obchodní válka jen minimálně, ale i on má dobrý důvod pro přesunutí výroby. Na čínském trhu se smartphonům Galaxy nedaří, výrobce zde není ani v první pětce výrobců a jeho tržní podíl se pohybuje okolo 1 %. Úspory v nákladech na logistiku je tak minimální.

Dalším důvodem je zdražení čínské pracovní síly, k němuž došlo během posledních několika let. Z hlediska výrobních nákladů na zaměstnance jsou už pro firmy levnější státy jako Indie, Vietnam nebo Thajsko. Samsung provozoval poslední čínskou továrnu ve městě Chuej-čou, asi 100 km severovýchodně od Šen-čenu. Fabrika zaměstnávala zhruba 6 tisíc lidí, kteří ročně vyrobili 60 milionů telefonů, což je asi 15 % celkové produkce Samsungu.

Diskuze (2) Další článek: Zadní vrátka pro instalaci Google služeb u Huawei Mate 30 fungovala jen pár dní

Témata článku: Samsung, , , , , , Výrobce, Vietnam, Reuters, Výroba, Pracovní síla, Šen-čen, Cin, Samsun, Thajsko, Síl, SMA, Odbyt, Výroba smartphonů