Samsung zahájil výrobu 12GB RAM čipů. Chce je i pro smartphony střední třídy

Polovodičová divize Samsungu začala se sériovou výrobou 12GB paměťových DRAM modulů typu uMCP složených z čipů LPDDR4X s nízkoenergetickým dvojnásobným datovým tokem. Jak uvedl výkonný viceprezident pro marketing Sewon Chun, firma chce součástku osazovat nejen do špičkových smartphonů, ale i do zařízení střední třídy.

Samsung tak chce reagovat na trend posilování kapacit operační paměti v zařízeních, se kterým ve velkém začaly zejména čínské značky. Mnoho modelů střední třídy u značek jako Xiaomi, Oppo nebo Vivo obsahuje 6 GB operační paměti a výrobci jsou ochotni je dále zvyšovat. Samsung jako jeden z předních dodavatelů komponent jim chce tuto možnost nabídnout.

Výrobce v modulu kombinuje čtyři 24gigabitové LPDDR4X čipy vyrobené 16nm technologií s ultrarychlým úložištěm eUFS 3.0 NAND. Díky tomu dokázal prorazit současný limit 8 GB na jediném modulu. Pokud chtěli dosud výrobci osadit telefon například 10GB operační pamětí, museli kapacitu složit ze dvou modulů.

Vyšší kapacity si vyžádají nová zařízení s jemnějším rozlišením displejů a na nich prováděné úkoly náročné na data a zároveň multitasking. Díky rychlosti přenosu dat 4 266 megabitů za sekundu (Mbps) může 12 GB uMCP paměť podporovat plynulé nahrávání videa v rozlišení 4K a přizpůsobit třeba i zařízení střední třídy funkcím strojového učení a umělé inteligenci.

Diskuze (2) Další článek: Samsung vydal opravu ultrazvukové čtečky otisků prstů. Už dorazila i do ČR

Témata článku: Samsung, , , , , , , , NAND, SMA, Modul, Posilování, Pro +, Rozlišení displejů, Samsun, Třída, Čip, Mbps