Samsung Z9005 Redwood: prvotina s Tizenem na videu

Vývojáři v Indii dostali první předprodukční vzorky chystaného zařízení s Tizenem a podělili se o první dojmy.

O smartphonu Redwood máme kusé informace již z června letošního roku, mělo se jednat o jeden z prvních komerčně prodávaných Samsungů s operačním systémem Tizen, na jehož vývoji participuje Samsung společně s Intelem a operátory Orange a NTT DoCoMo. V dřívějším článku jsme zmiňovali úskalí a zpoždění vývoje systému, s tím, že nejnovějším modelem je testovací model PD-RQ. Včera se však na internetu objevily první fotografie komerčního zařízení, Samsungu Z9005 Redwood a tak se můžeme podívat, jak pokročil vývoj hardwaru a samotného systému. Opět se jedná o únik od vývojářů, takže mluvíme o verzi bez možnosti volání a psaní zpráv.

Vzhled Redwoodu je podobný s modelem PD-RQ, vypadá to, jako by byl Galaxy S4 zalit plastem tak, že zformoval poměrně pravidelný kvádřík. Dokud nedošlo k oficiálnímu představení, je zbytečné hodnotit vizuální dojem, přikláníme se však k tomu, že se nejedná o finální vzhled, a že bude zařízení v prodeji ještě vypadat jinak. Pomalu se nám ale již rýsuje systémová stránka, zařízení běží na Tizenu 2.2.0 a je patrné to, že byl do vývoje zahrnut Samsung. Podpisuje se to na řadě míst, kdy je patrná vizuální podobnost s Androidem, resp. s používanou grafickou nadstavbou TouchWiz. V horní výsuvní liště nechybí zástupci pro rychlé vypnutí a zapnutí vybraných funkcí, pohybem doleva si pak zobrazíte samostatnou obrazovku se všemi zástupci. V liště je možné upravovat jas displeje, poměrně dobře čitelné se nám pak zdají rozměrné notifikace.

Klepněte pro větší obrázek
Fotografie současného rozvržení hlavní nabídky a alternativa, zřejmě pocházející z Tizenu 3.0. Všimněte si, vůbec poprvé, ikony aplikačního obchodu Tizen Store, kterým vývojářské jednotky nedisponují

V nastavení systému najdeme běžné položky, jako u jiných operačních systémů. Začněme záložkou všeobecných nastavení, můžete si zde přidat účty třetích stran, nastavit zálohu, resetovat telefon nebo spravovat nainstalované aplikace. Procesoru je možno nastavit úsporný režim, nechybí ani informace o paměti - Redwood má v základu vymezenou 12 GB uživatelskou paměť, kterou lze doplnit microSD kartami. Z bezpečnostních opatření je přítomno dálkové vyhledání telefonu, šifrování SD karty nebo aktivace firewallu (blokování URL a portů). Systém má v základu 1,8GB paměť RAM, při několika spuštěných aplikacích je volných necelých 1,4 GB, použitý procesor je zatím vekou neznámou. Spekuluje se však o dvoujádru nebo ještě lépe čtyřjádru.

Klepněte pro větší obrázek
I časová osa Tizenu nasvědčuje, že se představení produktu odehraje, buď koncem roku 2013, nebo začátkem roku příštího

V nastavení zařízení se volby týkají zvuků, vyzvánění, vibrací, jasu a podsvětlení displeje a informační diody. V nastavení nechybí aktivace snadného režimu domovské obrazovky, kterou známe z Androidu. Uživatelsky upravit je možné i obrázek na pozadí domovské obrazovky a lockscreenu, současně se změnou fontu. Aktivovat je možné také blokovací režim nebo režim vozidla. Systémově je rozpoznatelná i celá řada pohybů a gest. Záložka připojení se vesměs týká konektivity Bluetooth, Wi-Fi, Wi-Fi Direct, NFC (S Beam), případně mobilní datové konektivity a GPS. Oblíbené položky nastavení si můžete umístit do samostatné záložky.

Klepněte pro větší obrázek
Čeká Samsung na vyhodnocení soutěže Tizen App Challenge? To končí v lednu příštího roku a nasvědčovat to může představení prvního Tizenu na veletrhu CES 2014 v Las Vegas

V nabídce vývojářské verze Redwoodu je dále již jen správce souborů a fotoaparát, který v obdobné formě známe již z modelů s Androidem. K dispozici jsou předpřipravené rámečky, efekty i přímo integrované snímání QR kódů. Jistě jste si všimli, že v zařízení chybí spousta důležitých aplikací - TizenStore, kontakty, číselník, editor zprávy, což přikládáme na vrub vývojářské verzi zařízení. Protože se však již toto zařízení dostalo do rukou vývojářům, je pravděpodobné, že bude prvotina Samsungu s Tizenem již brzy oficiálně představena. První možností se jeví listopadový Tizen Developer Summit v Koreji, druhou, a spíše pravděpodobnější, je lednový veletrh CES 2014. Samsung totiž posunul deadline své vývojářské soutěže Tizen App Challenge až na 8. prosinec, což s tím může mít i určitou spojitost.

Diskuze (12) Další článek: Našim pro radost: T-Mobile zveřejnil první slevové nabídky

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Kvádřík, Rok příštího, Lednový veletrh, Sam, Prvotina, Tizenem, Red, Možnost volání, Samsun,