Samsung Xcover 550: hloupý, ale odolný [preview]

Samsung začal na českém trhu prodávat odolný telefon, který využijete na volání, SMS a něco málo navíc. Najde se cílová skupina?

Naposledy jsme zde měli nový odolný model Galaxy Xcover 3 s Androidem, před pár dny došlo u Samsungu k zahájení prodejů dalšího odolného telefonu, na kterém však neběží otevřený mobilní systém. Jedná se o „hloupý“ outdoorový model Samsung Xcover 550 s krytím IP67.

Samsung Xcover 550
B550
rozměry a hmotnost: 129 × 56 × 14,0 mm
displej: 2,4", nedotykový TFT LCD, 240 × 320, 167 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Bluetooth null
paměť: 128 MB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 300 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: nestandardní
fotoaparát: 3MPx, video, blesk
15 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Xcover 550 je nástupcem tři roky starého modelu Xcover 2, oproti němuž byl vylepšen fotoaparát, baterie, paměť a došlo i k nepatrnému zvětšení displeje

Telefon o rozměrech 129 × 56 × 14 mm a vážící 120 gramů je formálním nástupcem modelu Xcover 2, který jsme testovali začátkem roku 2012. Na čelní ploše najdeme 2,4" TFT displej s QVGA rozlišením, pod nímž jsou umístěny základní ovládací prvky. Pod displejem se nacházejí dvě kontextová tlačítka, jejichž volby se mění s ohledem na to, co je na displeji aktuálně zobrazeno. Sluchátka ovládající hovory doplňuje pětisměrná kurzorová klávesa, střed tedy potvrzuje volby. Blok ovládacích kláves je spojen v jeden celistvý prvek spolu s alfanumerickou klávesnicí. Jednotlivá tlačítka pak mají nepatrně zdrsněný povrch.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na pravém boku najdeme záslepky microUSB a 3,5mm jacku

Na levém boku najdeme regulátory hlasitosti a vyhrazené tlačítko pro spuštění svítilny, na pravém boku je pod gumovými krytkami umístěn microUSB pro nabíjení a sluchátkový jack. U spodní hrany se usadil hlavní mikrofon, na horní hraně je přítomno netradiční „ucho“, za nějž můžete telefon přivázat k batohu nebo třeba pověsit na krk. Záda mají podobou povrchovou úpravu jako Galaxy Xcover 2 (recenze zde), jen se nebudou zajišťovat masivním šroubem, budou tedy zřejmě pouze nacvakávací. Na vnitřní části krytu je pak umístěna voděodolná membrána, která doléhá na prostor, kde je umístěna 1 500mAh baterie. Na zadním krytu je dále umístěn 3Mpix fotoaparát, LED přisvětlení a hlavní reproduktor.

Klepněte pro větší obrázek
Detail zadního krytu s 3Mpix fotoaparátem, svítilnou a reproduktorem

Po vzoru smartphonů se i u tohoto „hloupého“ modelu objevuje informace o procesoru a použité RAM, což rozhodně u dřívějších modelů nebývalo zvykem. Jen pro informaci, telefon běží na dvoujádrovém procesoru o taktu 460 MHz a na 128MB RAM. Interní paměť má stejnou kapacitu, můžete k ní ale ještě připočíst až 16GB prostor, který poskytne vložená microSD karta. Z pohledu konektivity se telefon k počítači připojí přes USB 2.0, bezdrátově komunikuje s okolím pomocí Bluetooth 3.0. Maximem mobilního internetu je 3G, v systému je připraven základní webový prohlížeč. Xcover 550 je jinak postaven na nedotykové platformě od Samsungu, ve které najdeme např. videopřehrávač, hudební přehrávač i FM rádio.

Klepněte pro větší obrázek
Specifikace Samsungu Xcover 550

Samsung Xcover 550 již vstoupil na český trh, koncová cena byla stanovena na 2 699 Kč.

Diskuze (3) Další článek: Sony Xperia Z3+ už jde předobjednat. Cena je vysoká

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Xcover, Samsung Galaxy Xcover 2, Samsung Galaxy Xcover 3, Samsung Xcover 2, Samsung Xcover 237, Samsung Xcover 271, Samsung Xcover 550, Samsun, Vyhrazené tlačítko, Vnitřní část, Zdrsněný povrch, Xcover, Sam, Pře, Kurzorová klávesa, Outdoorový model, Gumový kryt, Masivní šroub