Samsung Wave Y: Bada pro mladé [recenze]

Samsung v nižší třídě nezahálí, Wave Y přichází s podporou NFC a novou verzí systému Bada 2.0. Za málo peněz dostanete celkem hodně muziky.
Kapitoly článku

Zásobárna aplikací - SamsungApps

Hlavním střediskem pro aplikace je SamsungApps. K dispozici zde naleznete freewarové i placené hry a aplikace. Pryč je doba, kdy byl aplikací nedostatek, dnes již ke každé klíčové úloze povětšinou najdete placenou aplikaci i tu distribuovanou zdarma. Jakmile si aplikaci na portálu vyberete a stáhnete (případně zaplatíte), objeví se v menu její ikona, která bude při instalaci „probublávat“. Alternativně můžete instalaci provést přes PC aplikaci Kies, která v sobě má modul SamsungApps. Doposud jsme se bavili o aplikacích pro systém bada, u Wavu Y však najdeme ještě položku Java, což není nic jiného, než interface spouštějící Java hry a aplikace. Pokud máte nějaké starší herní tituly, můžete si je spustit i u tohoto modelu. Pokud se jedná o hry pro dotyková „hloupá“ zařízení, nebudete mít problém, pokud jsou tituly určeny pro nedotyková zařízení, objeví se ve spodní části softwarové ovládací prvky. Ovládat s nimi hry je trochu nepraktické a pomalé, s nativními bada aplikacemi to samozřejmě nelze porovnávat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Portál SamsungApps, Java hra se softwarovými ovládacími prvky, poznámky je možné sdílet, tvorba nového úkolu a ukončení stávajícího.

V základu vám dobře poslouží kalendář s měsíčním, týdenním a denním náhledem. V seznamu pak můžete přehledně vidět naplánované události. Vytvořené barevné poznámky můžete sdílet několika způsoby, splněné úkoly budou ve virtuálním sešitu přeškrtnuty. V seznamu je přesto můžete řadit podle termínu, stavu nebo důležitosti. Pod položkou Google se ukrývá aplikace pro hledání na Googlu a zkratky na webové služby internetového giganta. Kalkulačka je na první pohled jednoduchá, matematické nadšence potěší až po překlopení na bok.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář, webový prohlížeč, diktafon, odkazy na webové služby Googlu, kalkulačka.

Diktafon nahrává poměrně poslouchatelné hlasové záznamy ve formátu MP3. Mezi aplikacemi narazíme i na hlasové ovládání telefonu od společnosti Vlingo, češtině však neholduje, takže je to další funkce, která má potenciál, ale pro našince využita být nemůže. Aplikace hodiny sdružuje zvuková upozornění, světový čas, stopky a časovač. Budíky mohou být opakované, potěšitelnou zprávou je to, že budíky zvoní i při vypnutém telefonu. To je funkčnost, kterou jsem u smartphonů již dlouhou dobu neviděl. Internetový prohlížeč Dolfin si poradí s pinch zoomem, více otevřenými okny, v nastavení můžete i implicitně povolit nebo zakázat zobrazování HTML5 videí nebo reklam. Ty odbourává celkem obstojně.

Galerie a hudební přehrávač

V základní výbavě aplikací najdeme i prohlížeče multimediální obsahu. Galerie se stará o obrázky, můžete je třídit podle času nebo typu, případně sdílet nebo spustit slideshow. Videopřehrávač se dělí na natočená a uložená videa. Co se týče natočených sekvencí, zde najdete pouze videa v nevalné kvalitě o maximálním rozlišení 320 x 240 bodů ve formátu MP4. Videa, která budete do telefonu nahrávat po připojení kabelu k počítači v režimu „telefon“, bude třeba převést, počítač vás na to automaticky upozorní, takže musíte jen potvrdit nabízenou volbu. V opačném případě se v telefonu zobrazí hláška o nepodporovaném kodeku a bude hrát pouze zvuk bez obrazu. Telefon si také nativně neporadí s videi od 480p výše, ty se všechny převádějí na VGA rozlišení v klasické nebo širokoúhlé variantě, kdy vrch a spodní část obrazu zaplní černý pruh. Překvapivě jsou však z MP4 formátu konvertovány do WMV.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač konvertuje soubory při nahrání do telefonu do formátu WMV.

Fotoaparát, při vší úctě, bez autofocusu a přisvětlovací diody díru do světa neudělá. Výsledné snímky jsou v praxi nepoužitelné, snímači dělají přechody temných a světlých ploch, v interiérech přibývá šum a ztrácejí se detaily. Navíc jsou snímky jakoby zahalené v mlze. Absenci klíčových funkcí nezachrání ani efekty, nastavení vyvážení bílé nebo několik režimů focení včetně panorámat, nočního režimu nebo focení úsměvů. Při jeho aktivaci stisknete spoušť a jakmile telefon objeví obličej osoby (signalizuje to zeleným rámečkem), stačí i křečovitý úsměv a fotka je na světě.

Ukázkové snímky z fotoaparátu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

FM rádio v telefonu zpočátku nevyužijete, pro své fungování potřebuje připojená sluchátka. Hudbu v telefonu můžete dělit podle označení skladby, případně podle alb, žánrů, interpretů nebo fyzicky podle složek. V průběhu přehrávání se na pozadí zobrazuje album alba, ze kterého daná skladba pochází. Při přehrávání s reproduktoru je slyšet zahlušenost repráčku při větším množství basů, ani výšky nejsou příjemné. Poslech si určitě budete chtít užít ve sluchátkách, v základu ale žádné nenajdete, takže si budete muset pomoci sami. Já jsem zvuk zkoušel na modelu Steelsound 3H a při patřičném nastavení ekvalizéru jsem dokázal v klidu poslouchat pop, rock i metal. Přepínat skladby můžete přepínat potažením z horní lišty i při zamknuté obrazovce. Trochu mě však mrzí, že k nastavení ekvalizéru a vizualizacím se musíte proklikat až přes hlavní nabídku a položku Nastavení, u hudebního přehrávače na žádné podrobné nastavení přímo nenarzíte. Taková je ale už bada, odlišuje se u Androidu, někdy ale vynucená odlišnost působí kontraproduktivně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač, seznam skladeb, seznam alb, nastavení hudebního přehrávače je přístupno pouze přes systémové Nastavení, ovládání hudby je přístupné přes horní lištu.

Málem bych zapomněl na aplikaci AllShare, která slouží ke sdílení multimediálních souborů přes Wi-Fi s DLNA. Telefon se tak může stát prostředníkem pro zpřístupnění obsahu ze zařízení A na jiném zařízení B. Případně můžete na jiném DLNA zařízení přehrát obsah z telefonu, nebo si z jiného zařízení ve stejné Wi-Fi síti stáhnout multimédia do telefonu a pustit si je lokálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
AllShare, procházení složek vzdáleného zařízení, zobrazení lokální fotografie na počítači, změna mediálního serveru.

Uživatelské rozhraní je jednoduché, můžete si např. na domácí síti vytvořit dálkové ovládání Windows Media Playeru se povoleným datovým proudem pro ovládání hudebního přehrávače. Na dálku tak můžete na vašem počítači prezentovat obsah z telefonu včetně přecházení mezi mediálními položkami a korekcí hlasitosti, která probíhá v reálném čase.

Je třeba důkladně zvážit pro a proti

Wave Y přišel jako nástupce za dosluhující model Wave 525. V řadě věcí překvapil, u některých vás hned napadne, jak by se daly řešit efektivněji a rychleji. Nesmíme však zapomenout, že testovaný model nemá ambice na obsazení celého trhu střední třídy, ale je spíše doplňkovým modelem v portfoliu Samsungu. Pěkný design, svižný systém, dotykový displej, multimediální přehrávač a NFC k tomu může potěšit leckterého nenáročného uživatele. Pokud přihlédneme na cenu, za necelé 3 a půl tisíce nabídne hodne muziky. Bez přihmouření oka to ale nepůjde.

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Wave, Samsung Wave Y, Průměrná výbava, Nejlepší využití, Černý pruh, Efektivní způsob, WAV, Informativní měřidlo, Bada, Samsun, Obrazovka telefonu, Pro +, Intuitivní ovládání, Svižný systém, Zvukový režim, Jediný dotyk, Mediální server, Vzdálené zařízení, Doplňkový model, Sam